Реферати українською » Биографии » Діонісій Ареопагіт


Реферат Діонісій Ареопагіт

Перевезенцев З. У.

У 532 р. на Константинопольському Церковном Соборі пред'явили твори, які опинилися підписано ім'ям Діонісія Ареопагита — жив Афінах у І в., наверненого в християнство Апостолом Павлом і став першим афінським єпископом. Про ці події згадується у "Діяннях Апостолів". У корпус творів, приписуваних Діонісію, входять чотири великі релігійно-філософські роботи — "Про іменах Божиих", "Про таємничому богослов'ї" ("Про містичному богослов'ї"), "Про небесної ієрархії" і "Про церковної ієрархії", — і навіть десять листів. Всі ці твори було написано грецькою мовою перекладено на латину лише у ІХ ст.

Пізніше було встановлено, що талановиті твори, приписувані Діонісію, насправді написано V в. у сучасній Сирії, що тоді була часткою Візантійської імперії. Точне ім'я їх автора невідомо досі, хоча цей випадок у сучасної науці є кілька різних думок. Тому нерідко автора цих творів називають "Псевдо-Дионисием Ареопагитом", не бажаючи твори "Ареопагитиками".

Вже Епоху Відродження виявили, що у автора "Ареопагитик" значний вплив справила вчення неоплатонізму. Причому, коли більшість християнських філософів IV–V ст. спиралися на раціональні елементи неоплатонізму, то "Ареопагитиках" більшою мірою використані його містичні риси. Можливість містичного пізнання Бога — ось що проповідується у творах Діонісія.

Діонісій вважає, що з християнського богослов'я є дві методу розуміння Бога. Перший — шлях позитивний (грецькою — "катафатична" теологія), як від найперших, нижчих понять (камінь, повітря тощо.) осіб у своєму прагненні зрозуміти сутність Бога дійшов вищим поняттям — Світло, Благо, Мудрість, Любов, Всемогущество та інших. З огляду на абсолютність Бога до Нього застосовні все Його імена, згадувані в Святому Письмі. Проте цей шлях не веде на відкриття Божественної істини, бо людськими поняттями неможливо висловити сутність Бога.

Тому сам Діонісій формулює так званий негативний шлях пізнання, чи негативну (грецькою — "апофатическую") теологію. Суть її у тому, що до єдиного і єдиному Богу можна вживати лише імена, як Сверхблаго, Сверхмудрость, Сверхбытие тощо. Використовуючи їх, необхідно послідовно заперечувати всіх можливих імена й поняття, доступні для розуміння людини, бо Бог не схожа одне їх.

Бог взагалі доступний людських почуттів і думкам, не осягається ні почуттєво, ні розумово, оскільки перебуває поза межами людського розуміння. "До потаємного, — пише Діонісій, — ми спрямовуємося, отрешась від будь-якої розумової діяльності". І це сенсі він дійшов визнанню правильності лише містичного розуміння Бога, дуже близького за своїм характером до неоплатоновскому екстазу.

Якщо позитивної теології Бог стає "всеимянным", то негативною теології Діонісія стверджується абсолютна "безіменність" Бога. І взагалі, неизреченность і непізнаванність Бога — верхівка його розуміння людиною. У цьому полягає головна ідея "Ареопагитик".

Приближенное істини знання Бога може відбуватися лише як містичних богоявлений: "Якщо хтось скаже, що деякі святим безпосередньо був сам Бог, нехай він з Святого Письма уразумеет й те: що таємне Боже хто б бачив та не побачить, богоявлення ж праведникам здійснювалося через боголепные і співмірні їм бачення і висловлювання".

Господь виливає попри всі створене їм невидимий надприродний світло, який описується в "Ареопагитиках" із надзвичайною художністю: "Божественний морок — що це недосяжний світло, у якому, як зазначено в Писанні, живе Бог. Світло цей незримий через надмірної ясності і недосяжний через пренадлишку сверхсущностного светолития, і тоді морок вступає всякий, хто спромігся пізнавати бачити Бога через не-видение і не-познавание, але воістину височить над баченням і пізнаванням, знаючи те, що Бог — в усьому чуттєвому і в усьому умопостигаемом".

Бог взагалі є "Початок і Кінець всіх істот": "їх Початок, тому що Він є їх Причина, їх Кінець, тому що Він є їх вища мета". Своїми світловими виливами Бог породжує добро і любов, а потім уже у вигляді добра і кохання сотворяет все світобудову. У цьому любов щомиті рухає усіма істотами і знову веде їх до Бога. Тому, у сенсі Діонісія, по дорозі любові людині доступно те, що недоступно по дорозі розуму — наближення пізнання Бога.

Земний, тілесний світ коїться Богом в останню, коли він сотворяет світ небесний — небесну ієрархію. У людському суспільстві Божественний світло віднаходить своє повне відбиток лише у Церкви, тому саме церковна ієрархія відбиває собою ієрархію небесну, отже, сама Церква є втілення Божественного світла Землі. І тільки Церква здатна відкрити людям очі на Божественну істину.

Вчення Діонісія стало надзвичайно популярне й у Східній, та Західній церквах. У Західної Європи "Ареопагитики" стали широковідомі у ІХ ст., коли було переведено на латину, адже більшість католицьких теологів було невідомо грецької мови. Західну, а пізніше Римско-католическую Церква, "Ареопагитики" залучали своїм вченням про чільну роль Церкви у житті.

На Сході твори Діонісія відомими раніше. Православні мислителі більшої уваги привертали до себе обгрунтування Дионисием можливості містичного пізнання Бога, оскільки саме в містиці чимало їх бачили шлях до розуміння Божественної істини.

Список літератури

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із російського сайту http://www.portal-slovo.ru/

Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Іоанн Худобу Эриугена
    Іоанн Худобу Эриугена (прибл. 810—877 рр.) народився Ірландії і європейському континенті виявився
  • Реферат на тему: Ансельм Кентерберрійський
    Ансельм Кентерберрійський автор багатьох богословських праць, які стали основою догматичного вчення
  • Реферат на тему: Аврелій Августин
    Аврелій (Блаженний) Августин (354—430 рр.) — найбільший християнський мислитель і письменник
  • Реферат на тему: П'єр Абеляр
    П'єр Абеляр (1079—1142 рр.) — одна з найбільших західноєвропейських філософів і літераторів
  • Реферат на тему: Олег Віщий
    Більшість літописів вважає Олега (розум. 912 чи 922 р.) родичем (племінником чи братом дружини)

Навігація