Реферат Види китів. Довідка

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Китообразные (Cetacea) – загін виключно водних ссавців, до яких належать кити, дельфіни і морські свині.

Кити дихають повітрям з допомогою легких, є теплокровными, годують дитинчат молоком з молочних залоз і мають деяку (хоча й досить незначну) шерсть. Тіло веретеноподібне, на кшталт обтічного тіла риби. Плавники, іноді також звані ластами, мають лопастеообразный вид. На кінці хвоста розташований стоячий плавець як гребеня, грає роль стабілізатора і забезпечує поступ завдяки вертикальним рухам.

Тіло китоподібних покрито гладенькою блискучою шкірою, більше полегшує ковзання у питній воді. Голова дуже велика й широка. Шея настільки вкорочена, що зовні кордони між головою тулубом не помітно. Наружных вух немає, проте є слуховий прохід, що відкриється маленьким отвором в шкірі й що веде до барабанним перетинці. Очі дуже маленькі, адаптовані до життя жінок у море. Вони можуть витримувати високе тиск після занурення тваринного велику глибину, з слізних проток виділяються великі жирні сльози, які допомагають ясніше вбачати у реформі води та які захищають очі від впливу солі. Ноздри – одна (у зубатих китів) чи дві (у вусатих китів) – перебувають у верхню частину голови й творять віддушина. У китоподібних, на відміну інших ссавців, легкі з ротовій порожниною пов'язані. Тварина вдихає повітря, піднявшись до води. Його кров здатна поглинати більше кисню, ніж в наземних ссавців. Перед зануренням в воду легкі наповнюються повітрям, який, поки кит залишається під водою, нагрівається, і насичується вологою. Коли звір спливає на поверхню, з силою видихуваний їм повітря, торкаючись холодним зовнішнім, утворює стовп конденсованого пара – так званий фонтан.

Загін китоподібних розпадається на два добре диференційованих підзагону: вусаті кити (Mysticeti) і зубаті кити (Odontoceti). Ці підзагони відмінними між собою як морфологічними ознаками, і поведінкою.

Усатые кити (підзагін Mysticeti) отримали свою назву через довгих рогових пластин т.зв. китового вуса, утримуваних них в роті замість зубів.

Сірий кит (Eschrichtius robustus) cчитается однією з найдавніших ссавців – вік виду налічує близько тридцяти мільйонів років. Довжина самки вбирається у 15 метрів, а самця – 14,6 метри. Маса цього кити 20-35 тонн. У сірого кити зазвичай гладке черево, тільки горлі 2-4 глибокі борозни, які суперечать тому під невеликим кутом. На спині замість плавця слабко помітний горб. Голова невеличка, в 4,5-5 разів коротшим від довжини тіла, стиснута з боків. Є дві регулярно мігруючі популяції сірих китів: охотско-корейская і чукотско-калифорнийская. Перша майже винищена; зимує і плодиться поблизу Кореї та Південної Японії, а откармливается влітку в Охотском море. Друга зимує біля берегів півострова Каліфорнія, а влітку нагулює жир в Беринговом і Чукотском морях, зрідка проникає в Восточно-Сибирское море до губи Нольде і схід до мису Барроу.

Синій кит (Balaenoptera musculus) – найбільше із усіх тварин, які існували Землі. Самка завжди крупніша самця і становить завдовжки 30 м при масі понад сто тонн. Забарвлення не синя, а блакитнувато-сіра з сріблисто-сірими плямами неправильної форми. Брюхо трапляється жовтуватим через облепляющих його мікроскопічних водоростей. Харчується планктонными ракообразными, поглинаючи кожну "трапезу" до тонни корми. Синій кит поширений від Чукотського моря, Гренландії, Шпіцбергену і Нової Землі до льодів Антарктики. Зимует в теплих водах: на північ півкулі – на широтах Південної Японії, Тайваню, Каліфорнії, Мексики, Північної Африки, Карибського моря; на південній півкулі – на широтах Австралії, Перу, Еквадору, Південної Африки, Мадагаскару. Літо синій кит проведе у водах Антарктики, Північної Атлантики, Берингової і Чукотського морів. Синій кит занесли у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Горбатий кит, чи горбач (Megaptera novaeangliae), – велике тварина з щільним укороченим тілом; спина і боки чорнуваті, а забарвлення черева варіюється від чорною або строкатої до білої. Максимальна довжина приблизно 15 метрів. Особь довжиною 14 метрів може важити понад 40 тонн. Горбача можна перестріти в всіх океанах. Його стада мігрують зі зміною пір року і залежно кількості їжі, проводячи зиму в тропічних водах. Харчується планктонными рачки і дрібної рибою. Горбатые кити нерідко повністю вистрибують із води в вертикальному становищі й падають з оглушливим сплеском. Проте особливо знаменитий цей вид великим репертуаром видаваних їм звуків "Горбачом" його прозвали китобої через те, як і вигинає спину під час "співу".

Финвал (Balaenoptera physalus), званий також сельдяным китом, – велике тварина з клиноподібної головою, довгим струнким тілом, і високим спинним плавцем, зрушеним далеко тому. Тіло згори серовато-коричневое, а знизу біле. Вигляд поширений переважають у всіх океанах і мігрує чередами, насчитывающими і від кількох до 100 особин. Миграции сезонні: літо финвал проведе у Арктиці й Антарктиці, а зиму – на більш теплих морях. Харчується переважно планктонными ракообразными, рідше стайными рибами, наприклад оселедцем.

Сейвал, чи сайдяной (ивасевый) кит (Balaenoptera borealis) проти финвалом менш стрункий, тіло його щодо товщі, грудні плавники коротше, а спинний плавець більше й сильніше висунуть уперед – до початку задньої третини тіла тваринного. Забарвлення спини темно-сіра, боків – трохи світла, але в черево – непостійна, варіює від сірої до частково білої (але весь низ білий, як в финвала, не буває). Сейвал поширений як і широко, як і финвал, але у Арктиці й в Антарктиці зазвичай уникає льодів, з'являється там пізніше, ніж великі види полосатиков, і менше регулярен у міграціях. Сейвал занесли у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Малий полосатик (Balaenoptera acutorostrata) на білому череву і малої форми тіла дуже нагадує дитинчат финвалов, проте здається товщі і має інші пропорції тіла (його довжина в 5-5,5 рази більше максимальної товщини). Чітко відрізняється білими, низькими (не вище 25 сантиметрів) усовыми пластинами, по 270-330 у кожному ряду. Малий полосатик поширений від льодів Арктики до льодів Антарктики. Найбільш рідкісний в тропічному поясі. Вигляд занесли у Міжнародну червону Книгу.

Гренландский, чи полярний кит (Balaena mysticetus) сягає розмірів в 21 метр та величезною масою до 150 тонн. Величезна її голови займає третину тіла, і відділена тулуба добре помітної шиєю. Загальна забарвлення дорослих темна, ми інколи з білим горлом, у неполовозрелых – серовато-темная. Шкіра на тілі гладка, без рогових наростів і гуль, раковинами усоногих раків не обростає. Перебуваючи у зависоких широтах Арктики, гренландський кит чудово орієнтується серед плавучих льодів і може спиною пробивати «продухи» в кризі завтовшки 20-30 сантиметрів. Колись, у кругополярном ареалі існувало три стада: шпицбергенское, западногренландское і берингово-чукотское. Нині перші двоє стада майже зовсім винищені, а третє збереглася лише в незначному кількості. Кити тримаються самостійно і лише дуже рідко збираються впродовж кількох особин разом. Головною поживою їм служать малесенькі рачки калянусы (3 4 міліметра), інколи ж крылоногие молюски. Гренландский кит занесли у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Південний кит (Eubalaena glacialis) відрізняється від гренландського кити меншою величиною голови, що близько 1/4 довжини тіла, і не відділеною шийним перехопленням, складнішим вигином ротовій щілини (як латинської літери "P.S", належної набік) і наявністю наверху рила однієї чи кількох рогових наростів. Забарвлення тіла зазвичай повністю чорна, або, що трапляється рідше, біла на черево і боках, або ж пегая. Ці кити поширені в поміркованих водах.

Відомі три підвиду південного кити: біскайський (E.g. glacialis), що живе у північній Атлантиці, японський (E.g. japonica) з Північної частини моря і австралійський (E.g. australis) з Південного півкулі. Деякі зоологи вважають їхню самостійними видами. Чисельність всіх трьох дуже мала через багатовікового варварського промислу. Південний кит занесли у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Карликовый кит (Neobalaena marginata) – найменший і рідкісний з вусатих китів. У довжину вбирається у 6 метрів. Спосіб життя цього рідкісного кити не вивчений, загальна кількість невідома. Живе у одиночній тюремній камері, переважно у водах, омывающих південь Австралії та Нову Зеландію, і, певне, далеко ще не мігрує.

До подотряду зубатих китів (Odontoceti) ставляться китоподібні з зубами – або на передній частини нижньої щелепи, або обох щелепах (в деяких видів зуби не функціональні). Самцы зазвичай крупніша самок. Основну їжу майже всіх видів становлять риба чи кальмари. На відміну від вусатих китів, у зубатих китів ніздря непарна.

Кашалот (Physeter catodon) – найбільший зубатий кит: самці досягають 20 метрів, а самки – 15 метрів. Він здатний занурюватися на глибину понад 1,5 кілометрів, залишатися там протягом години, та був спливати, не відчуваючи, очевидно, особливих перевантажень. Голова, складова третину загальної довжини тіла, попереду тупа і придатна як величезний таран; у минулому дерев'яні китобійні суду отримували пробоїни від такого типу ударів. Довга (5,5 метри), але вузька нижня щелепу несе від 8 до 36 пар міцних конічних зубів, кожен із яких важить приблизно на 1 кілограму. На верхньої щелепи їх більше 1–3 пар, причому вони нефункціональні. Кашалота можна почути по короткому широкому фонтан, поданого уперед і вгору. Основну б його їжу становлять кальмари і каракатиці, що їх ловить у дна, пускаючи у хід довгі щелепи. Дорослі кашалоти поглинають на добу до тонни корми. Мигрируют тварини тисячними чередами.

Самцы поширені більшої площі, ніж самки, мігрують далі самок і вони влітку північ від досягають Девисова протоки, Баренцова і Берингової морів, але в півдні – Антарктики. Самки живуть у гаремах, розмножуються в тропіках і рідко за межі субтропічної зони. У водах Росії самці кашалота найчастіше трапляються близько Курильської гряди, у частинах Охотського моря, у Командорских островів і Камчатки, але рідкісні в Японському морі, влітку досягають південних частин Анадырского затоки.

Карликовый кашалот (Kogia breviceps) відрізняється від "простого" невеличкої і проти тулубом закругленої попереду головою. Спина і боки чорні, черево світліше, рот рожевий; спинний плавець серпоподібний. Довжина статевозрілих особин лише близько 4 метри, маса приблизно 400 кілограмів. Нижня щелепу вузька, з 8–16 вузькими загостреними зубами з кожної боці. Цей вид також пірнає велику глибину й полює за кальмарами і каракатицями. Карликові кашалоти живуть у теплом поясі океану та дуже рідкісні. Одиночки заходять північ до берегів Голландії, Франції, півострова Нова Шотландія, Японії, штату Вашингтон, але в південь – до острова Тасманія, Нової Зеландії, затоки Імперіал (Чилі) і мису Доброї Надії.

Белуха (Delphinapterus leucas) характеризується білої чи жовтуватою забарвленням; спинного плавця від цього виду немає. Кожна сторона верхньої щелепи несе 10, а нижньої – 8 зубів. Ними кит схоплює і утримує їжу, що складається з кальмарів й. Дорослі самці досягають завдовжки 3,5–5 метри за середньої масі 900 кілограмів, хоча в деяких особин вона перевищує 1500 кілограмів; самки кілька дрібніший від.

Белуха поширено в усіх морях Арктики й у прилеглих басейнах – Беринговом і Охотском морях. У дуже суворі зими спускається на південь до береги Японії, Великобританії, штату Массачусетс, заходить навіть у Балтію. У водах Росії існують три підвиду белух – біломорська, карская і далекосхідна.

Нарвал, чи єдиноріг (Monodon monoceros) має незвичним ознакою – довгим (до 3 метрів) бивнем кольору слонової кості, гвинтоподібно скрученим по годинниковий стрілкою і торчащим вперед з лівої половини верхньої щелепи. Довжина тіла статевозрілого нарвала 3,5–4,5 метри. Забарвлення дорослих особин темна, з численними жовтувато-білими плямами, але старі кити трапляються й майже білого кольору. Морда округла; спинного плавця немає. Нарвалы – мешканці Північного Льодовитого океану та північній частині Атлантичного, хоча відомі випадки, що вони допливали до берегів Англії й Голландії. Нарвал занесли у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Ремнезубы (Mesoplodon) досягають середньої довжини 4,5–6,5 метри. Рыло витягнуто в сужающийся закруглений дзьоб. Голова невеличка, вузька; спинний плавець маленький, зрушать далеко тому. Одне з характерних ознак – пара борозен на горлі. Ремнезубы ведуть більш-менш одиночний спосіб життя. Вони часто зустрічаються в теплих водах обох півкуль. Основний поживою їм служать кальмари і каракатиці.

Клюворыл (Ziphius cavirostris) завдовжки вбирається у 8 метрів. На відміну решти має короткий і конічний дзьоб, низький і похилий "лоб", короткий розріз рота. Забарвлення тіла мінлива, але переважає сіра, светлеющая на черево і (в старих особин) вся її голова. По тілу розкидані білі неправильні плями в поперечнику від 2 до 5—8 сантиметрів і довгі смужки. Клюворыл поширений переважають у всіх поміркованих і теплих водах Світового океану, від широти Шетландских і Прибыловых островів до Південної Африки, Патагонии, Тасманії, Нової Зеландії, але скрізь що нечисельний. Занесен у Червону Книгу Росії та Міжнародну червону Книгу.

Тасманов клюворыл (Tasmacetus shepherdi) своє наукове назва дістав листа від Тасманового моря, де його вперше виявили, і південь від давньогрецького слова "кетос" – кит. Про це вигляді нічого невідомо, крім те, що в нього близько 90 відсотків функціональних зубів, у тому числі два передніх на нижньої щелепи луковицеобразно роздуті. Нині відомо 8 знахідок цього кити (6 околицях Нової Зеландії, 1

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

Нові надходження

Замовлення реферату

Реклама

Навігація