Реферат Птахи зими

Страница 1 из 2 | Следующая страница

К.В. Авилова

Ознаки зими інколи з'являються рано: часом вже у жовтні в міських лісопарках можна почути сумні монотонні посвисти – голоси снігурів. Ще одна голос зими – гучна срібляста трелька. Джерело звуку знайти неважко – майже в самих будинків, не боючись людини, перелітають з дерева на дерево зграйки хохлатых омелюхів.

Сиротливо чорніють серед голих гілок такі непомітні влітку кулясті сорочі і плоскі вороньи гнізда. Тихо. Тільки сердите тарахтенье великих синиць, не поладивших між собою, так ніжне «тррь-тррь» зграйки довгохвостих ополовничков, обследующих великий компанією берези, будить насторожений ліс.

У березняку мимоволі готуєшся до короткочасному пожвавленню, супровідному поява зграї чечеток і чижів – незмінних супутників вервечки зимових днів. У тому суспільстві завжди панують гомін лісу і метушня. Пташки разом в облогу беруть верхівку берізки з особливо хорошим врожаєм насіння, галдят, щебечуть і гугняво вигукують: «Чьи-и?». Швидко подвесившись на тонких гілочках, вони діловито потрошать сережки і, разом піднявшись над лісом, безперервно галасувати, відбувають до тільки їм відомою мети.

Часто помітиш взимку і його великого строкатого дятла. Неодноразово довелося бачити, як яскравий франт гордо сидить край порожню консервну банки і дзьобом вичищає залишки вмісту. У цьому вся він конкурує з споконвічними зимовими нахлібниками людини – воронами і галками. І це дятел стукає дзьобом, як дерев'яним молотком, в гілках старої сосни. Ви звісно здогадалися: тут в нього кузня, імпровізований верстат в обробці соснових гуль. Потрошеные гулі, порвані і пом'яті, валяються на снігу. Покончил з одного – полетів за наступній: за короткий зимовий день їх треба встигнути роздовбати кілька десятків, діставши з кожної до півсотні жирних соснових насіння.

Безсумнівна заслуга великого строкатого дятла – заповнення дефіциту «жил-площади» для птахів, що у дуплах, – мухоловок, синиць, поползней та інших. Дуплистые дерева, зазвичай, старі, хворі, або сухі, людина старанно прибирає з насаджень, розвішуючи «замість» шпаківні, синичники, дуплянки. І все-таки основний постачальник лісових квартир – дятел. Своє гнездовое дупло він використовує лише одне сезон, але в рік будує нове.

Взимку ліс щедро обдаровує дятла гулями, немов розраховуючись з нею послуг, які він надав то період розмноження насекомых-ксилофагов, споживачів деревини. Саме вони служать їжею дятла влітку, а насіння хвойних – його основний зимовий корм.

Втім, дятли, що у місті, їдять усе, що може вишукати на смітниках у лісу й до в годівницях для птахів та білок. «Урбанизированные» дятли зрікаються сезонних кочувань і переходять до осілому способу життя. Кожен має власний індивідуальний ділянку у кілька гектарів, і саме застав його з роботою, потім зможете щодня стежити своїх знайомих приблизно на тому ж місці. На ділянці дятла є сосни зі стиглими гулями, підходяще для кузні дерево і дупла для ночівлі. З іншими дятлами – сусідами у ділянці підтримуються дружні стосунки, але сторонній незнайомець підлягає негайному вигнання.

Великий строкатий дятел – найзвичайнісінький, але з єдиний представник загону дятлів в лісопарках. Малого строкатого – розміром трохи більше горобця – тепер бачать не рідше, ніж великого але тільки в м'які зими, як раніше. Досить звичним став недавно рідкісний белоспинный дятел, схожий на великого строкатого, але з блідо-рожевим черевцем та білої спиною.

Іноді в сосняках і ялинниках зустрічається вугільно-чорна із червоною шапочкою птах розміром майже з для крука. Її належність до дятлам видає манера сидіти, вертикально приліпивши до стовбура дерева. Це чорний дятел, чи желна. У сидить желны гучний, протяжний, далеко чутний голос: «Ки-ааай!». На льоту ж чорний дятел видає короткі деренчливі трельки. Долбление желны що така гучна, які можна прийняти його з удари сокири.

Усю зиму дятел вранці до вечора невтомно працює на своєї кузні. Але ослабнуть морози, осяде сніг, визирне лютневе сонечко – і до передзвону синиць додасться тріумфуюча барабанна дріб. І це завжди буде однією з перших ознак наближення весни.

Величезні зграї воронячого племені вечорами летять ночувати ближче до центра міста, на бульвари й у сквери, де тепліше немає і вітру. Тож які вони надходять всю зиму – адже температура повітря на центрі міста сталася на кілька градусів вище, ніж у передмістях. У цьому світлі ліхтарів притихлі проти ночі птахи здаються якимись дивовижними плодами, густо облепившими галузі. Не відразу здогадаєшся, що стоїш посередині величезної пташиної «спальні».

Перед відправкою на нічліг ворони і галки збираються з полів і пустирях околицях міста Київ і вже звідси стартують зграя за зграєю, заповнюючи вечірнє небо тисячами машущих крил. А перед стартом можна й закусити: неквапливо крокуючи землі, ворони виглядають необережних гризунів – сірих полівок, безлічі за літо в підземних норках. Ті полівки, що молодший і поглупее, потрапляють воронам на вечерю. Якщо що сталася поблизу собака починає розкопувати нірку, ворони збираються півколом навколо і уважно спостерігають, не вискочить чи гризун через запасний вихід? Впіймати звірка вони встигають раніше, ніж пес розгадає їх наміри.

Як пластівці першого снігу, носяться над рікою, поки що не замерзлій, озерні чайки. Придивимося: вони виглядає зовсім інакше, весни. Тоді їх голівки були гарного шоколадного кольору. Нині їх білі, тільки щоці – коричневий штрих. Озерные чайки перелиняли в зимовий наряд. Багато зокрема і птахів з буровато-коричневой спиною – це молодь, «врожай» цього літа. Також, як і качкам, чайок потрібна текуча вода. Вони залишаються у рідних краях, доки стануть річки. Опускаясь на воду, птахи видаються легесенькими вітрильними корабликами на свинцевим хвилі.

На околиці лісопарку з кущів долинає дзвінке стрекотіння, так наче сороче. Але, придивившись, ви бачите не сороку, а сойку. Очевидно, поява людини змусило її перейти на добре знайомий усім лісовим жителям тривожний сорочий скрекіт. Сойки – відомі наслідувачі. У одному з підмосковних заказників ми постійно зустрічали сойку, яка точно повторювала крик хижої птахи – канюка. Є сойки, що імітують собачий гавкіт, нявкання та інші звуки. Власний голос – хрипке короткий каркання – сойки найчастіше подають восени, він тоді далеко чути в насторожено замолкшем лісі. На сонячні березневі дні інколи можна почути тихе меланхоличное бурмотіння – весняне спів сойки, не вяжущееся з її сварливим нісенітним характером.

Але найбільш цікава особливість сойки й інші. Восени, коли встигає врожай жолудів, і вони, опадаючи, починають звучно шльопати по не зів'ялим ще палым листям, сойки збираються в дібровах. Вибравши якийсь тільки їм ведений момент, вони всієї зграєю дружно накидаються на старий дуб і, повиснувши на кінчиках верхніх гілок, балансуючи крилами, як величезні метелики, стрімко набивають жолудями подъязычные мішки – растяжимые складки під дзьобами. Вміст мішків птахи несуть подалі, в глухе тінисте місце, в ялинник чи сосник. Там сойка кілька днів тихо стрибає землею, поглядаючи в протилежні боки (вбачає хто?), та був швидко ховає свою ношу в мох, під коріння, в лісову підстилку, в порожнини під пнями. Взимку, в бескормицу і мороз, з дрібних малопомітним прикметах знайде сойка це найкраще місце, відкопає сніг і витягне зі схованки весь свої запаси чи частину його. Схованку може й сусідським, але ці сойку не бентежить.

Запаси з соечьих комор нерідко крадуть і білки, які найчастіше годуються відразу, в хвойному лісі. Якщо ж снігу накопичується більше 30 див, то сойці стає важко розкопувати, і тоді белкино злодійство може призвести до допомогою. Добравшись до захованих жолудів, звірок необов'язково знищить їх усіх, зате прокопає засніжений глибокий тунель. Цим тунелем й послуговується сойка, добуваючи те, що успадкували від запасів. Інколи вона у своїй приховується засніжений з головою, не бачачи можливої небезпеки, серйозно ризикує.

Запаси сойок корисні як білкам і лісовим мишам – зрештою ті й самі вміють збирати жолуді і ховати в тайники. Місця, обрані сойкой для комор, виявляються виключно сприятливими для проростання жолудів: вони тінисті і вологі, з досить дірчастою і живильним підгрунтям. Якщо врожай великий (але в гектарі дубового лісу може дозріти до запланованих 4 т жолудів!) і частина запасів залишилася несъеденной, то які у землі плоди проростуть у молоді дубки. Так сойки садять ліс. Причому лише садять, а й розселяють дуби – адже жолуді важкі й які самі далеке від який породив їх дерева не падають. У основі природного механізму відновлення дібров лежить найтісніша взаємозв'язок рослин та споживачів його плодів. Масове й рівномірний розподіл сойкой жолудів з великої території – яскравий ролі тварин за відновленні і підтримці середовища їхнього життя. Згадайте звідси, зустрівши сойку в зимовому лісі.

Високий врожай насіння їли, коли дерева, як новорічними іграшками, обвішані великими золотавими гулями, у широтах може бути далеко ще не щороку. І як вірна прикмета багатого плодоносіння хвойних, ще на початку літа з'являються у Підмосков'ї зграйки клестов. З гучними криками проносяться вони над лісом. Вже листопаді все хвойні масиви незвичайно, не по-осінньому, пожвавлюються. Яскраве сонце і плями снігу, створивши барвисте обрамлення для десятків громкоголосых птахів, перетворюють похмуру обстановку пізньої осені до веселий свято. Нечасто у природі таке буває. У клестов не все тому що в інших птахів. По-перше, вони мають постійної території, де живуть і розмножуються, та якщо з кожним роком змінюють місце свого перебування, поспішаючи туди, де вродила ялина. Те птицы-кочевники облюбуют Підмосков'ї, то полетять сотнями кілометрів. По-друге, виводять пташенят клесты часто вже не навесні, а взимку, коли ще короткий день, стоять морози, нерідкісне явище заметілі й снігопади. Розмноження вони визначається не довжиною дня, як в інших птахів, а безліччю ялинових насіння, що у врожайний рік визріває за кількома десятків кілограмів на один гектар лісу. По-третє, чудовий спосіб, яким клест видобуває собі корм. Важить він у середньому 40 р, а справляється з гулею, майже яка перевершує його за розмірам. Подвесившись до гілці, клест перекушує стеблина гулі, перехоплює її дзьобом і найчастіше немислимо зігнувшись, витягає на гілку. Щільно затиснувши гулю лапами кінчиком вгору, птах починає обробляти її – засовує під лусочку кривою ножницеобразный дзьоб і розсовує щелепи. Чешуйка відстовбурчується, і клест мовою дістає насіння за «крильце». З ялинки, де працюють клесты, сиплеться цілий дощ відкушених «крилець» і найчастіше шльопаються майже цілі гулі. Клест це не дає собі праці вийняти все насіння без винятку. Щойно почавши обробку гулі, він кидає її й відриває таку. До 95% насіння, не залишаючи гуль, вихоплює сніг. Ялинки їх, звісно, вже будь-коли виростуть. Певний час клеста за цю манеру намагалися оголосити... шкідливою птахом. Он-де заважає поновленню їли! Насправді це, звісно, негаразд. Усіх гуль при гарний урожай клестам, зрозуміло, не скинути, вони у березні благополучно розкриються, їх вилетять крихітні планеры-семена багато часу будуть сковзати, їх підганяли вітром. Коли стане сніг, вони потраплять на грунт, і, якщо їх з'їсть, а умови виявляться сприятливими, проростуть.

Хіба буде прийняти із тими насінням, що залишилися у гулях? Вони пробудуть у яких ще рік, або навіть два, либонь у ялиновому лісі землі завжди прохолодно та гулі не розкриються, насіння «законсервуються» у яких, не втрачаючи живильним цінності. Коли скінчаться насіння цього року, все лісове населення накинеться для цієї розбиті «кислі» гулі. Не дають пропасти багатьом дрібним звіркам, особливо білкам, котрим цей «аварійний» запас – справжнє порятунок. Та й самі клесты будуть злітати за цими гулями на грішну землю.

Гніздо клеста розміщено зазвичай на їли, у стовбура чи «лапі», воно щільне і товсте, але нічим принципово не відрізняється від гнізд інших дрібних птахів. Веточки, луб'яні волокна, мох – хоча б матеріал, як і в «літніх» видів. Птенцы вылупляются опушенными трохи більше, ніж їх теплолюбні родичі. Уцелеть виводку у страшенний мороз допомагає тепло дорослої самки, котра вже після откладки першого яйця не з гнізда, надаючи самцю годувати ялиновими насінням її й вылупившихся пташенят. У тридцатиградусный мороз температура в гнізді клеста +38,8 оС! Тільки коли пташенята підростуть, самка починає ненадовго залишати їх, щоб покормитися. Тоді малята завмирають, тісно притулившись одне до друга, і ціпеніють: все життєві процеси вони уповільнюються, подих стає слабким і рідкісним, температура тіла падає. Проте слід самиці повернутися, як пташенята відігріваються. Така захисна реакція на охолодження. Молоді клесты, покидающие гнізда у березні, від дорослих птахів, особливо червоних самців, тускло-зеленой забарвленням і прямим, не перехрещеним дзьобом.

Не все клесты гніздяться саме у лютому. При гарний урожай окремі пари починають розмножуватися ще з осені, а протягом зими підлітають дедалі нові птахи, і теж розпочинають гнездованию.

Еловые насіння – основна, але з єдина їжа клеста. Вони охоче шелушат гулі сосни і модрини, обривають

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація