Реферат Білі чаплі

Цаплю, коли він летить, дізнатися легко: шия не витягнута вперед, як в лелеки чи журавля, і вигнута латинської буквою P.S. Крыльями махає повільно, плавно і дуже рідко ширяє. Буслани парити люблять.

Мода на прикраси мало не погубила всіх білих чапель усім річках, озерах і болотах від Америки до Австралії. Століттями й раніше знищували їх заради пучка білих пір'їн, що прикрашали ківера і шоломи військових. Як багато білосніжних султанів поставляла європейським дворянам і туркам на той час Угорщина. На межі нашого часу й минулого століття полюбилися і дамам шикарні эгретки, довгі «рассученные» шлюбні пера на спині білих чапель. Почалося воістину глобальне побиття білих чапель! З самої лише лише Венесуели лише у Лондон, центр світової торгівлі дорогоцінним пером, щорічно вивозили 1,5 мільйона їх шкурок. Платили дорого: 32 долара за пучок эгреток вагою унцію.

«У 1902 року продали 1608 пакетів пір'їн білих чапель. Кожен пакет важив приблизно 30 унцій, все пакети разом — майже 48240 унцій. Щоб самому отримати одну унцію пір'їн, потрібно вбити чотири чаплі» (Xельмут Крамер).

1902 рік — ще не самої проворної торгівлі. Вона майже вичерпала природні запаси свого товару: білих чапель скрізь залишилося обмаль. Там, де колись їх били мільйонами, й однієї тисячі тепер могли добути.

Мода на эгретки пройшла. Международые угоди під охорону нещасних птахів. Відновлено протягом останніх десятиріч колонії білих чапель навіть у Західної Європи. Малі білі чаплі, яких били як і жадібно, як і великих, досить звичайні тепер птахи на рисових полях Франції, в болотах Камарга і де-не-де хто в Іспанії. Гнездятся вони у Угорщини, де до початку століття їхня всіх перебили. В Україні малі білі чаплі живуть півдні України, на Кавказі, у Нижньому Поволжі, у Середній Азії. Великі — там-таки (крім Закавказзя та Криму), в тому числі Далекому Сході. Велика біла чапля майже вдвічі більше крупніша малої. Рід великих білих чапель представлений землі одним виглядом, а малих — шістьма: • бегемотів у Південній Азії, на Мадагаскарі, у Африці й на обох Америках. Не завжди вони білі, трапляються і темні. Не підвиди, а «колірні фази», як в пантери і ягуарунди.

Велика біла чапля (деякі орнітологи відносять її при цьому роду, що малу білу) живе на великій території: Америка, від півдня США до Аргентини, Африка південніше Сахари, Мадагаскар, південь Азії, від Туреччини до Індонезії, Австралія (місцями, що у Європі, як було зазначено). Але знадобилися майже скрізь вона рідкісна. Мала біла її у дуже схожа, але є багато менше, ще, навколо очей в неї чорне кільце (у великий — жовте). Гнездятся обидві в очеретах у води чи відразу, в густих приозерних і річкових заростях на деревах (це типово для малої білої чаплі). Із середини квітня вже насиживают яйця.

Сіра і ще чаплі полюють зазвичай так: стоїть у воді досить глибокому місці й чекає, коли якась рибка чи жаба підпливає ближче. Тоді блискавично викидає дзьоб і вистачає її. Пройдется трохи, якщо місце виявилося недобычливым чи налякала тут все своє видобуток, і знову замре в терплячому очікуванні мисливської удачі.

Мала біла чапля промишляє комах, жаб і риб у питній воді меншої. Зазвичай не чекає, що вони подплывут, а, обережно переставляючи ноги-трости, крокує по болотинам. Завмре, виглядить, когаяможна з'їсти, і підбирається щодо нього непомітно, потім швидко кидається уперед і вистачає дзьобом. Або баламутить мул ногами, вишукуючи різну дрібниця. І за березі бродить у пошуках їстівного, полями, лугам. Рідко одна, зазвичай кілька малих білих чапель чи зграйка їх полюють разом.

Велика біла кричить рідко. Голос її — «грубий, хрипкий тріск». Мала любить покричати: голос — каркающее «арк-арк-арк».

Про американську малу білу чаплю розповідають, що полює вона така: замре в неглибокої воді з націленим вниз дзьобом поволі ворушить жовтими пальцями, риб подманивает! Щойно вони подплывут жовтих «хробаків» краще розглянути, вистачає їх дзьобом.

Середня біла чапля Egretta intermedia

СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

Ареал проживання

Рідкісний, нерегулярно гнездящийся вид, біля Росії проходить північний кордон ареалу.

Довжина крила 250 мм.

Поширення. У Росії її гніздування середньої білої чаплі встановлено на оз. Ханка (1). Цілком імовірно, гніздиться та інших місцях Південного Примор'я, зокрема у околицях затоки Ольги, де 12 травня 1976 р. було виявлено пара чапель, які гніздо (2). З іншого боку, у липні птахи зустріли на про. Кунашир (Південні Курильські острова), де, очевидно, гніздилися (3). У весняно-літній період середні білі чаплі регулярно спостерігалися (чи добувалися) у таких місцях півдня Далекого Сходу СРСР: в Приханкайской низовини (4), в Лазовском заповіднику (5, 6), навколо затоки Ольги (2), поблизу селища Терней і гирла Самарги (7), в затоці Петра Великого на о-вах Великий Пелис і Попова (5, 8), у районах про. Сахалін (9). Поза Росії гніздовий ареал охоплює райони Азії від Північної Японії захід до Пакистану, і навіть Південну Африку на північ до кордону Сахари та Австралію (10).

Гніздиться на водоймах з густими заростями тростини, чагарниковою і деревної рослинністю, в змішаних колоніях інших напрямів аистообразных.

Чисельність. На оз. Ханка у гирлі р. Илистой в 1971 р. виявлено 2 гнізда на одній із колоній сірих, рудих і великих білих чапель. У період міграцій і кочувань середні білі чаплі тримаються поодинці, по два чи ж утворюють зграї з 3 - 10, рідко з 20-ти - 25 птахів.

Лімітуючі чинники. Низька чисельність виду пояснюється обитанием на периферії ареалу, і навіть недоліком місць, придатних для гніздування, що виникли зміною людиною довкілля птахів.

Заходи охорони. Необхідна охорона птахів під час міграцій і гніздування.

Джерела інформації: 1. Поливанова, Глущенка, 1977; 2. Лабзюк, 1981; 3. Нечаєв, 1969; 4. Глущенка, 1981; 5. Воробйов, 1954; 6. Литвиненко, Шибаєв, 1965; 7. Елсуков, 1974; 8. Лабзюк, Назаров, Нечаєв, 1971; 9. Гизенко, 1955; 10. Степанян, 1975. Упорядник: У. А. Нечаєв.

Схожі реферати:

Навігація