Реферати українською » Биология и химия » Белогрудый, чи гімалайський, ведмідь


Реферат Белогрудый, чи гімалайський, ведмідь

Ursus (Selenarctos) thibetanus

Загін Хищные - Carnivora

Сімейство Медвежьи - Ursidae

СТАТУС. Нечисленні види (II категорія)

Ареал проживання

Вигляд з сокращающимися чисельністю і ареалом, заходящим завезеними на територію Росії північної околицею.

Довжина тіла самців 158-171, самок - 128-144 див. Обитатель лісової зони.

Поширення. Населяет Приморський край і південні райони Хабаровського краю, включаючи Єврейську ред. обл. Кордон ареалу белогрудого ведмедя майже зовсім збігаються з кордоном поширення далекосхідних широколистяних, кедрово- широколистяних і дубово-широколиственных лісів. Північна кордон ареалу белогрудого ведмедя починається березі Японського моря кілька південніше Радянської гавані, приблизно 48 град.30' з. ш., йде південний захід, перетинає хр. Сихотэ-Алинь її витоки р. Самарги. Далі кордон іде північ через середнє протягом Хора, Анюя і Гура, перетинає Амур поблизу гирла Горюн. Район оз. Эворон, певне, служить північним межею поширення виду нашій країні. Потім кордон проходить на південний захід між Амуром і Буреинским хребтом, північніше оз. Болонь й визначити місця злиття рік Кура і Урми, охоплює низов'я Урми, верхів'ях Тырмы і, перетинаючи південні відроги Буреинских гір, виходить поза межі Росії у КНР (1 - 7). І на цій території є великі не заселені ведмедями ділянки, площа яких неухильно розширюється (8). За межами нашої країни білогрудий ведмідь поширений у Південно-Східної Азії від Японських островів до півострова Малакка, але в захід - до Афганістану й Пакистану, включаючи північні райони Індії (9). Багато районах Китаю білогрудий ведмідь знищено. У Сихотэ-Алине влітку ведмідь зустрічається переважають у всіх рослинних асоціаціях, від дубняків, зростаючих узбережжя Японського моря, до гірських тундр. Місця зимового перебування ведмедів можна окреслити по изогипсам 200 - 800 м вище над ур. моря; їх розташовано в поясах кедрово-широколиственных і кедрово-еловых лісів переважно західного схилу і верхніх частин басейнів річок східного Сихотэ-Алиня. Зимовки сконцентровані у тих ділянках, центрами яких є масивні вододіли. Для белогрудого ведмедя цього регіону характерні сезонні міграції з району зимівель в листяні лісу східного схилу Сихотэ-Алиня і навпаки, причому переходи відбуваються зазвичай одними й тими самими маршрутами (8). Найкращими стациями хижака є кедрово-широколиственные лісу, до проживання у яких добре пристосований, але господарське освоєння території поступово витісняє ведмедя у гірші місцеперебування.

Чисельність. Чисельність белогрудого ведмедя на початку 70-х рр. визначалася в 6 - 8 тис. особин, зокрема у Приморському краї - 4 - 5 тис. особин (7). Очевидно, чисельність їх у наступні роки продовжувала знижуватися. Вважається, це щороку цих звірів дедалі менше на виборах 4 - 4,6% (10). Цей процес відбувається відбувається біля Лазовского заповідника, хоча восени, перед заляганням до сплячки, чисельність ведмедів тут помітно зростає внаслідок імміграції навколишніх угідь (6) . Учеты, що проводилися заповідниках і промыслово-охотничьих господарствах, дозволили виявити таку середню щільність населення белогрудого ведмедя у різних типах стацій (для 1000 га): кедрово-широколиственные лісу - 0,7, широколиственно-кедрово-еловые - 0,5, елово-пихтовые - 0,2, прибережні дубові лісу - 0,1 (8). Наприклад, близько 430 тис. га угідь, придатних для проживання ведмедя, заселяють близько 360 - 412 звірів, що становить 0,84 - 0,96 особини на 1000 га (10). Це зменшується на північ під впливом природних чинників, на півдні - під впливом людини. Ядро популяції, очевидно, лежить у среднегорьях Хора, Бикина, Великий Уссурки (11).

Лімітуючі чинники. Гималайский ведмідь дуже чутливий із наслідками господарської діяльності й полювання, і це поставило його сьогодні у важке становище. Найбільший збитки популяціям виду завдає браконьєрство. З 147 зареєстрованих у середині 70-х рр. випадків відстрілу ведмедів два види не більше ареалу белогрудого ведмедя останній становив видобутку 53,1%. Особливо згубний переважний відстріл самок з ведмежатами, спільна частка яких у видобутку перевищує 80%. Усі сеголетки відстрілювалися разом із матерями. 86% річний видобутку білогрудих ведмедів посідає вересень - грудень, причому майже половину їх видобувається після залягання до сплячки, в дуплах. Місцеве населення традиційно полює на ведмедів у час року з працею звикає до всяким регламентациям з видобутку цього хижака (11) . При порівняно невисоких темпах відтворення популяцій білогрудих ведмедів (самки приносять перший приплід лише з 3 - 4-му року й у розмноженні щорічно бере участь трохи більше 35% самок) будь-яке перевищення припустимою промисловій навантаження призводить до швидкого зниження чисельності ведмедів (2, 3) . Вырубки корінних лісів, особливо кедрово-широколиственных, й лісові пожежі позбавляють білогрудих ведмедів їх основних местообитаний, відсуваючи в угіддя з гіршими кормовими і захисними умовами. З іншого боку, вирубування фаутных, дупластих дерев позбавляє звірів найбільш зручних і безпечних зимових притулків. Такі самі наслідки має і вишукування мисливцями залеглих до сплячки ведмедів, де вони прорубують в дуплах отвори і роблять їх непридатними для ведмедів. У промхозах Примор'я з кожних 100 дупластих дерев до 80 бувають прорубаними. Виникає дефіцит місць сплячки, що змушує звірів зимувати без барлогів. Відомий випадок, коли самка, мала двох ведмедиків, залягла взимку безпосередньо в землі (11). Белогрудому ведмедю загрожують інші, більші, хижаки - тигр і буре ведмідь. У Дальнереченском промхозе серед жертв тигра білогрудий ведмідь становить 5,4% (10). Бурый ведмідь нападає на свого родича як землі, а й у дуплах, і його жертвами стають іноді вагітні самки. Медвежата можуть страждати від вовків і рисей. Послаблення надійних притулків збільшує загибель білогрудих ведмедів від врагов-хищников (2, 3, 4).

Заходи охорони. У Приморському краї від 1975 р. введена ліцензійна, і з 1983г. заборонена полювання на белогрудого ведмедя. У Хабаровському краї від 1977 р. запроваджено повну заборону полювання на цього звіра. Необхідно посилити контролю над дотриманням заборон, боротися з браконьєрством. Особливу увагу має бути звернуто зберегти ключових местообитаний белогрудого ведмедя і повний припинення знищення його притулків. Слід запровадити спеціальні штрафні санкції за ушкодження дупел, у яких зимують ведмеді. Зменшенню шкоди від врагов-хищников сприятиме посилення боротьби з вовками і більше інтенсивна полювання на бурих ведмедів, запаси яких у багатьох місцях недовикористовуються. На пасіках, завжди котрі приваблюють ведмедів, доцільно встановлювати пристосування, що відлякують цих звірів (7 - 11). Основою збереження й відновлення чисельності белогрудого ведмедя має стати добре продуману систему резерватів - заповідників і заказників, забезпечує оптимальні умови існування виду.

Список літератури

1. Бромлей, 1956

 2. Бромлей, 1965

 3. Бромлей, 1968

 4. Гептнер та інших., 1967

 5. Сухомиров, 1976

 6. Храмцов, 1979

 7. Кучеренко, 1972

 8. Базыльников, 1977

 9. Каталог ссавців, 1981

 10. Баталов, 1977

 11. Дунишенко, 1977.

Схожі реферати:

Навігація