Реферат Біла чайка

Pagophila eburnea

Загін Ржанкообразные - Charadriiformes

Сімейство Чайковые - Laridae

СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

Ареал проживання

 

Рідкісний, узкоареальный вид. Довжина крила 320-350 мм. Острови Арктики.

Поширення. Гнездовая частина ареалу у Росії охоплює острова Північного Льодовитого океану по літньої кордоні льодів Полярного басейну: про. Вікторія, архіпелаг Земля Франца-Йосифа, про. Уединения у частині Карського моря, архіпелаг Північна Земля - о-ва Диабазовые, про. Сєдова, п-ов Паризька Комуна, берега протоки Шокальского, мис Массивный (1 - 4). Передбачається гніздування білої чайки північ від Нової Землі від мису Жан до Архангельської губи ніяких звань і зажадав від мису Бажання до затоки Неупокоева Сході (5). Проте гнізд поки що не знайдено, але в крайньому сході острова від мису Карлсена до мису Иогансена,по нашим спостереженням, у середині 1950-х рр. біла чайка в гнездовое якийсь час узагалі була відсутня. Передбачалося гніздування цього виду на про. Беннетта (о-ва Де-Лонга) і про. Геральд. Останнім часом це сумнівається (1, 3, 6, 7).

Поза сезону розмноження, соціальній та гніздовий період (вільні особини) білі чайки широко кочують як і районах гніздування, і у частинах Північного Льодовитого океану, що прилягають до Атлантическому і Тихому океанами. Вони неодноразово спостерігалися на про. Врангеля (особливо у його західному й південному узбережжях), в Восточно-Сибирском море - у про. Четырехстолбового й у гирлі р. Колими, у Чукотського півострова: Колючинская губа, Берингову протоку, Анадырский затоку, бухта Провидіння, затоку Хреста (1, 5, 8 - 10) . Кочующие птахи відзначаються влітку й у льодах Центральної Арктики до 87 град. 55' з. ш. (5) . Залеты цього виду зареєстровані на Мурманськом узбережжі, у Архангельська, на про. Діксон, в низов'ях Олени, на Камчатці, Командорских островах і навіть у глибині материка (1, 3).

Поза Росії біла чайка відзначено на Шпіцбергені, ряді островів Канадського архіпелагу, північ від і сході Гренландії (1 - 3).

На місце гніздування біла чайка пов'язана з скельними берегами арктичних островів, які мають довго тримається припай, де є лежання тюленів чи моржів і розташовані мисливські території білого ведмедя. Поселяется вона на острівних плато, інколи ж на низьких берегах. Характерно гніздування птахів невеликими скупченнями (1, 11), проте, попри про. ГреэмБелл (Земля Франца-Йосифа) колонії досягають 50 пар, на про. Домашнем (Північна Земля) в 1930 р. відзначено велика колонія цього виду (12, 13).

Біла чайка зимує в незамерзающих частинах Північного Льодовитого океану над льодів, соціальній та північних частинах Атлантичного і Тихого океанів. Відзначалися чайка наприкінці зими Землі Франца-Йосифа (про. Земля Олександри), у полярною станції Нагурская, у лютому - у мису Бажання (Нова Земля) (14, 15). Шляхи сезонних міграцій практично невідомі. Інтенсивне осіннє переміщення спостерігалося вздовж південного берега про. Врангеля (8); на Північної Землі птахи летять на південь і південний захід архіпелагу (12).

Чисельність. Загальна кількість білої чайки невідома. На про. Вікторія, у частині мису Книпповича, виявлено 200 гніздових птахів (4). На про. Греэм-Белл в 1981 р. налічувалося 7 колоній загальною чисельністю 170 - 200 пар (13). Загалом Землі Франца-Йосифа біла чайка - численна птах (14). У будинку Центральної Арктиці влітку чайка звичайною (5) . У великій кількості вона зустрічалася в 1930-ті рр. узбережжя Північної Землі (5, 12, 14). За нашими спостереженнями, вона рідкісна наприкінці літа й звична восени на сівбі- ровостоке Нової Землі. На про. Беннетта в 1956 р. налічувалося 200 - 250 пар. Однак у останні десятиліття чисельність виду скорочувалася як у межах Російської Арктики, і у інших частинах ареалу (5, 6, 16).

Лімітуючі чинники. Обмеженість поширення обумовлена вузької приспособленностью для існування виду в специфічних умовах Північного Льодовитого океану, зокрема особливостями харчування. Біла чайка годується покидьками звіробійного промислу, залишками жертв білого ведмедя, екскрементами тюленів, моржів, білого ведмедя, і навіть викинутими морем морськими тваринами, яких збирає березі чи льоду. Примітно, що біла чайка дуже рідко сідає на воду. За необхідності видобуток з води схоплює відразу (1, 11, 14). Скорочення промислу морського звіра й чисельності білого ведмедя у середині нинішнього століття зумовило, мабуть, і депресію чисельності білої чайки. Мала плодючість виду (в кладці лише 2 яйця) він може лежати основу обмеженості її запасів.

Заходи охорони. Спеціальні заходи охорони не розроблено. Бажано створення західному секторі Радянської Арктики комплексного заказника, у якому, поряд з іншими арктичними тваринами, охоронявся ще й цей вид.

Список літератури

1. Дементьєв, 1951б

 2. Степанян, 1975

 3. Іванов, 1976

 4. Говоруха, 1970

 5. Успенський, 1969

 6. Успенський, 1963

 7. Рутилевский, 1970

 8. Портенко, 1973

 9. Косигін, 1975

 10. Кондратьєв, 1977

 11. Белопольский, 1957

 12. Лактионов, 1946

 13. Томкович (личн. сообщ.)

 14. Успенський, 1972

 15. Бутьев, 1959

 16. Винокуров, 1978

Схожі реферати:

Навігація