Реферат Белоклювая гагара

Gavia adamsii

Загін Гагарообразные - Gaviiformes

Сімейство Гагаровые - Gaviidae

СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

Ареал проживання

Рідкісний, спорадично поширений вид.

Довжина крила 360-400 мм. Обитает в тундрах.

Поширення. Гніздиться в тундрі від Кольського півострова до Чукотки, тільки Таймыре заходить в смугу лісотундри. Зустрічається на чукотському узбережжі Берингової моря. Можливо, окремі осередки збереглися й у північній частині узбережжя Охотського моря (1 - 5). На про. Врангеля зустрічається епізодично і, очевидно, не гніздиться (4,6). Поза Росії поширена північному узбережжі Аляски та Канади (2) .

Змін кордонів ареалу не зазначено. Найхарактерніші гніздові місцеперебування - равнительно великі тундрові озера. Для устрою гнізд белоклювая гагара найчастіше обирає ниці мыски чи острова, де нерідко поселяється рік у рік.

Зимовки розташовані на півметровій узбережжях Баренцова і Берингової морів - на захід і сходу від гнездового ареалу (2).

Чисельність. Загальна кількість не визначено. У небагатьох відомих осередках гніздування її щільність населення зазвичай одну пару на 100 - 200 км, зрідка досягаючи 12 - 16 пар на 100 км (7,8).

Лімітуючі чинники. У результаті тривалого репродуктивного циклу белоклювая гагара змушена братися до розмноженню раніше від інших видів гагар, що робить її гнізда вразливішими для раптових підйомів води, зрушень криги й інших несприятливих чинників. З іншого боку, попри собі силу й агресивність дорослих птахів кладки гагар часто стають жертвою песців (7). Нерідко белоклювые гагари разом із гагарами інших напрямів гинуть в ставных мережах чи потрапляють під постріли мисливців.

Заходи охорони. Необхідна роз'яснювальна робота серед населення, спрямовану збереження цієї рідкісної птахи.

Список літератури

1. Портенко, 1939

 2. Дементьєв, 1951

 3. Кищинский, 1968

 4. Портенко, 1972

 5. Кречмар, 1966

 6. Кречмар та інших., 1979

 7. Кречмар, Андрєєв, Кондратьєв, 1978

 8. Кондратьєв А. Я. (личн. сообщ.).

Схожі реферати:

Навігація