Реферати українською » Биология » Фауна грізунів Куліківського району


Реферат Фауна грізунів Куліківського району

Страница 1 из 3 | Следующая страница

>Зміст

>Вступ

1.Загальнівідомості про рядГризуни:загальна характеристика,поширення,класифікація

2. ХарактеристиканайбільшпоширенихвидівгризунівКуликівського району

2.1Звірі –синантропи,лісовихмасивів йзеленихнасаджень

2.2Гризунивідкритихпросторів

3. Шкодагризунів длялюдини тазасобиборотьби ізнайбільшчисленнимипредставниками

4.Збиранняживихоб`єктівгризунів

>Висновок

Списоквикористаноїлітератури


>Вступ

>Тваринний світло — одна ізосновнихскладовихчастин природногосередовища йприроднихбагатствнашої Батьківщини.

>Гризуни,становлятьвелику ірізноманітнугрупусередтваринного світунашої країни.Вониживутьскрізь, деє їмїжа тасприятливіумови життя: улісах, на цибулях,гірськихмасивах, у морях, наузбережжяхводойм усільськогосподарськихугіддях, у садах й парках,житлових йгосподарськихбудівлях.

>Куликівський район чернігівськоїобластірозташований взоніпомірногоклімату,якийєсприятливим дляжиттєдіяльностібагатьохтварин, атакожхарактеризуєтьсярізноманітноюрослинністю.Вирощуваннясільськогосподарських культур, асамезернових,бобових,коренеплодівсприяєрозповсюдженнюрізнихтварин, а особливогризунів, для яківирощувані культуриєгарним кормом.

Склад дикихзвірів у природногосередовищі, не так наінодіздавалося боднаковіумови життя,неоднаковий.Вінзалежить відбагатьохекологічних умів:особливостейдеревостану,наявностічагарниковихзаростей,трав'янистогопокриву,температурних умів,вологостіповітря,висотисніговогопокриву, складуґрунту тощо.

У наш годинудуже частодомінуючу роль урозселенні-звіріввідіграютьзмінилюдиною природногосередовища, щопримушуєтваринпристосовуватися до нових умівіснування чимігрувати.Єтварини, котрі невитримуютьзмінених умів йгинуть. Томукількість окремихзвірів уприроді невелика.

>Крімкористі,більшістьвидівгризунівзавдають й шкоду.Наприклад,дужешкодятьсільськомугосподарствумишовиднігризуни, котрі в роктамасовогорозмноженнязнищуютьзначнучастинуврожаю. Неменшшкідливіссавці длялюдини якджерелонебезпечниххвороб.Звірівпливаютьтакож напроцесилісовідновлення,формуваннятрав'янистогопокриву таструктуриґрунту.

Не всеще ізбіології окремихвидівгризуніввивченодосконало, томукожнеспостереження, використановченими-зоологами,може бутиспрямоване наохорону,раціональневикористання ізбагаченнятваринного світунашої країни.

Дана темадосить актуальна,оскількикласгризунидоситьчисленний, йнедостатньовивчена, особливо длярайонів чернігівськоїобласті.

Метакурсової роботи –з`ясувативидовий склад рядуГризуни на територїКуликівського району чернігівськоїобласті.

>Визначена позначкадослідженнязумовила постановку йрозв’язання такихзавдань:

1)визначитиосновніособливості тадатизагальну характеристику рядуГризуни;

2)охарактеризуватинайбільшпоширенівидигризунів вКуликівськомурайоні чернігівськоїобласті;

3)проаналізуватинегативну роль длялюдинигризунів тазасобиборотьби із ними;

4)ознайомитися ізметодичнимипорадами,щодозбирання тазберіганнягризунів.

>Об’єктомдослідженняєособливостібудови тапоширеннягризунів.

Предметкурсової роботискладаєрізноманітністьпредставників рядуГризуни на територїКуликівського району.

У основуметодологіїдослідженняпокладенозагальнотеоретичніпринципи тапідходищодовизначенняособливостей тарізноманітності видового складугризунів вмежахКуликівського району чернігівськоїобласті.

Упроцесідослідженнявикористовувалисяформально-логічний, системногопідходу,системно-функціональний,структурно-функціональний,порівняльний таіншіметодидослідження.

Структуракурсової роботи >визначенаметою йзавданнямидослідження тавключає у собівступ,чотирирозділи,висновки та списоквикористанихджерел.


1.Загальнівідомості про рядГризуни:загальна характеристика,поширення,класифікація

РядГризуни –найпоширеніший рядссавців (>належитьблизькотретини всіхзвірів, щонаселяютьземнукулю),більшість з якідрібного тасередньогорозмірів (>довжинатіла - від 5 до 130 див,маса - від 6 р до 60 кг).Гризуниживлятьсяпереважнорослинноюїжею, у зв'язку ізчиммаютьсвоєріднубудовузубноїсистеми. Але вони укожнійщелепіє попарі великихдолотоподібнихрізців, котрі немаютькоренів йростутьпостійно.Твердаемальвкриваєлишепереднючастинурізців, тому смердотісточуються йзавждизалишаютьсягострими.Ікол немає.Міжрізцями йкутніми зубамиєбеззубийпроміжок - >діастема.Кутнізубимаютьплоску читупогорбкуватуповерхню йслужать дляперетираннярослинноїїжі.Кишкидовгі; добророзвиненасліпа кишка, щовиконує роль бродильного чана.Характернераннєстатеведозрівання йвисокаплодючість. Уфауні Українизустрічається 41 вид із 9 батьківщин.

БатьківщинаБілячі – >Sciuridae -об'єднуєзвірківсередніхрозмірів (>довжинатіла - 6-60 див), у якізаднікінцівкимайжевдвічідовші запередні.Більшістьактивні усунь.Зимою багато із нихвпадає всплячку.Окреміроблятьзапасиїжі.Розмножуються 1-3 рази нарік. За способом життя -деревні,напівдеревніформи, атакожнорники. У Україніпоширеніпредставники батьківщинБілки,Ховрахи,Бабаки.

БатьківщинаМишачі –Muridae -включаєпереважнодрібнихгризунів ізвидовженою йзагостреноюмордочкою, порівняно великими очима й добророзвиненимивушними раковинами.Хвістздебільшогодовгий,покритийкільцямилусочок,позаду якірозміщенізрідкаволосини.Кінцівкидовгі, особливозадні, щозабезпечуєможливістьшвидкобігати й добрострибати.Більшістьживе в норах,протеєдеревні йпідземніформи.Високапластичністьзабезпечилапристосування до життя вантропогенних ландшафтах тапоряд ізлюдиною (синантропами сталимиші йпацюки).Поширені повсійземнійкулі. Усплячку невпадають.Присмеркові танічнітварини. Умісцевостях ізтеплимкліматомрозмножуютьсяцілийрік; уприплоді - від 1 до 22малят.Тривалість життя — 1-3 рокта.Мишачі —масовішкідникисільського,лісового й комунальногогосподарства,небезпечніпоширювачі іпереносникибагатьохзахворювань.Належатьпацюксірий (>Rattus norvegicus),пацюкчорний (R.rattus),мишахатня (>Musmusculus),мишажовтогорла (>Apodemusflauicollis),мишалісова (A.sylvaticus),мишамаленька >Місrітуsminutus, (>останнябудує зтрав'янистихрослинкулеподібнігнізда, котрірозміщуєсередрослинності надземлею) та >мишапольова (A.agrarius). Мишкопольова - невеликийгризун (>довжинатіла - до 12,5 див),поширений улісовій тастеповій зонах, завиняткомпосушливихрайонів степу.Вологолюбнатварина, томузаселяєзволоженібіотопи.Живитьсярізноманітноюїжею:насінням,коренеплодами,зеленимичастинамирослин таін.Протягом сезону однаособиназнищує до 3 кг зерна й 7 кгзеленоїмаси.Статевазрілість у самкинастає втримісячномувіці;вагітністьтриває 22дні.Дає 3-4приплоди по 5-8мишенят.

БатьківщинаХом'якові —Cricetidae —об'єднуєгризунів, щомаютьдовжинутіла від 5 до 35 див.Поширені по всіх материках (>крімАвстралії).Єсеред нихнорники,підземні танапівводніформи, щопозначилося наособливостяхорганізації таповедінки.Належать >водяніполівки (>рідArvісо1а); >сіріполівки (>рідМісrоtus),серед які >полівкаснігова (>Microtusnivalis), >поширена Карпат нависоті до 2000 м йпотребуєохорони; >хом'яки (>рідCricetus) та >ондатри (>рідOndatra).

БатьківщинаБоброві -Castoridae - уфауні України представлена одним виглядом - >річковим бобром (>Castorfiber),поширеним уЛісостепу таПоліссі. Ценайбільшийсередгризунівфауни України (>довжинатіла - до 120 див,маса — 20-30 кг).Оселяютьсябобри по берегахлісовихрік зповільноютечією,стариць та озер, де увисоких берегахвлаштовуютьнори.Якщо ж бережинизькі,будують зхмизу хаткидіаметром до 10 м йвисотою 1-3 м.Вхід у нору чи хатинкузавжди под водою. Уводоймах знепостійнимрівнем водиспоруджуютьгреблізістовбурівдерев,гілок тахмизу,скріплюючи їхньогоглиною, мулом.Інодібобривлаштовуютьще іканали,якимисплавляютьзаготовленийдеревний корм [4, 536].

>Літомживлятьсяпереважнотрав'янистимирослинами.Восениінтенсивно клеїти дерева,запасаючи корм взимку.Активнівночі, атакожуранці йввечері.Навесні самканароджує від 2 до 5малят, котрі через один-двадні вжеможутьплавати, а тритижніпочинаютьсамостійноживитисярослинним кормом. Бобер - один ізнайціннішихпромисловихзвірів України.Гарнеблискучехутроцихтварин (відсвітло- дотемно-каштанового йнавітьмайжечорногозабарвлення)маєвисокіякості йдужеціниться. Секретмускуснихзалоз, так званьбобровийструмінь,використовується впарфумерії ймедицині.Протенайголовнішимє ті, щоцітварини-будівельники,заселяючиводойми,підтримують постійнарівень води вони; тутселяться птахи,з'являєтьсяриба. Отже,бобри якважливий компонентекосистеми,сприяютьпідтриманнюїї встані гомеостазу (грн. >homoios — ">подібний,однаковий" й >stasis - "стан"),тобтодинамічноїрівноваги. Черезнезначнучисельністьполювання набобрівзаборонене; ізметою збільшеннякількостістворено рядзаказників.

БатьківщинаНутрієві -Myocastoridae - представлена 1 виглядом - >нутрією, чиболотяним бобром, ->Myocastorcoypus (>довжинатіла - до 80 див,маса - 9 кг).Веденапівводнийспосіб життя. У Українінутріюрозводять уклітках, а й унапіввільнихумовах убільшості областей. Батьківщина —Південна Америка.Оселяютьсязвірки в слабкопроточних чи стоячихводоймах,зарослихводяною таприбережноюрослинністю.Живуть у норах до 5 м,прокладенихвищерівня води, щозакінчуютьсягніздовоюкамерою;вхіднийотвір под водою.Якщоумови дляриттянірвідсутні,влаштовуютьгнізда вгустихзаростяхочерету чи рогозу.Живлятьсярослинноюїжею (>нагонами такореневищамиочерету, рогозу,полюбляють.латаття,рдесник,валіснерію).Зрідкаспоживаютьмолюсків,раків,п'явок.Їжупоїдають, як правило, накормових майданчиках.Нічні тасутінковітварини.Розмножуютьсядвічі нарік. Уприплоді 5-8малят (>іноді 12-14). З двохмісяцівведутьсамостійне життя, а ізчотирьох — самкиздатні дорозмноження.Нутрія -важливийоб'єктпромислового й кустарногозвіроводства.Особливокрасивеїїхутро ізвискубаноюгрубоюостю, воно ташовковисте йміцне.Одержано багатокольоровихмутацій.М'ясонутрійвикористовують уїжу.

БатьківщинаВовчкові, чиСоні, -Gliridae -об'єднуєзвірків, щозовнішнімвиглядомнагадують маленькихбілок.Хвістукритийволоссям,очівеликі,вушніраковинирозвинені добро.Вовчкинашоїфауниведутьдеревнийспосіб життя.Активнівночі.Живуть угніздах,збудованих зрослин, а й у дуплах.Живлятьсяздебільшого плодами йнасіннямдеревнихпорід, атакожкомахами,яйцямиптахів йпташенятами.Поширені вПоліссі,Лісостепу та Карпатах. На зимузалягають усплячку (>сплять попівроку). Самки разів замірялися вбитирікнароджують 2-9малят. У нашійфаунізустрічаютьсявовчки:сірий (>Glisglis),лісовий (>Dryomysnitedula),садовий -Eliomysquercinus (>занесений доЧервоної книжки) тагорішниковий (>Muscardinusavellanarius) [4, 540].

БатьківщинаСліпакові - >Spalacidae -об'єднуєгризунів, щоведутьвиключнопідземнийспосіб життя.Довжинатіла — 16-35 див.Вушніраковини таочні відчинивідсутні,кришталикредукований. Землюриють задопомогою добророзвиненихрізців.Узимкуактивністьзнижена.Живлятьсяпідземнимичастинамирослин;роблятьзапаси. Улісостеповій йстеповій зонахЛівобережжяпоширенийсліпакзвичайний (>Spalaxmicrophtalmus);сліпакибуковинський (P.S.graecus) тапіщаний (P.S.arenarius) якнечисленнівидизанесені в Україну.

 


2. ХарактеристиканайбільшпоширенихвидівгризунівКуликівського району

2.1Звірі –синантропи,лісовихмасивів йзеленихнасаджень

Пацюксірий

>Серед всіхмишовиднихгризунівфаунипацюксірийнайкращепристосований до життяпоруч ізлюдиною.

як й в всіхгризунів, упацюків одна параміцнихрізцівзагостреної,долотоподібноїформи, котрі немаютькоренів йростутьпротягомусього життятварини.Дужерозвиненірізцівідіграютьвелику роль уживленні цогогризуна.

Пацюксірий —найбільшийсеред всіхмишовиднихгризунів.Довжина йоготіла понад 240 мм.Хвістдовгий,майжеголий,маєвиглядлускатихкілець,становитьблизько 75 %довжинитіла.Волосянийпокривдоситьгустий.Забарвленнярізноманітне — відсвітлогорудувато-бурого до темноговохристо-бурого.Черевобілувате,доситьпомітновідмежовується відверхньоїчастинитіла.

>Улюбленимимісцямиоселенняпацюківєрізноманітні приміщення, особливо там, депоганісанітарніумови, а, по великихмістах смердотітримаютьсясмітників,стічнихканалів тощо.Відомівипадки такихнезвичайних умів життяцихтварин, як холодильники, де смердотіоселялися втермоізоляційнійобшивці йнавітьрозмножувалися примінусовійтемпературі.

Уприроднихумовахпацюкириютьсобінори, котрівідрізняються віднірводянихполівок простоюбудовою.Найбільшактивні смердоті увечірні танічнігодини, тих ж, котріживуть за межаминаселенихпунктів,діяльніпротягом доби.

>Хочпацюки належати дотиповихгризунів, але й за характеромживлення смердотівсеїдні.Живучипоруч ізлюдиною,живлятьсяпереважно продуктамихарчуваннялюдини,фуражним зерном,овочами,харчовимипокидьками тощо. Цезлобні іобережнітварини. Уприроднихумовахживлятьсямайжевиключнотваринноюїжею:молюсками, жабами,ящірками, малькамириб,яйцями йпташенятамиптахів, котріселяться наземлі.Охочеполюють накомах ймишовиднихгризунів [5, 18].

>Важливабіологічнаособливістьпацюків —виключновисокаплодючість.Розмножуютьсяпротягомцілого року, але йнайінтенсивніше увесняно-літнійперіод.

>Кубла длямалятпацюки, щоживуть улюдських йгосподарськихбудівлях,влаштовують узатишнихтемних закутках, подпідлогою, встінах тощо. Уприроднихумовах кубламостять у норахводянихполівок чириютьнори по берегахводойм, подкоріннямдерев.Вистеляють кублаганчір'ям,шматкамипаперу,пір'ям, сухимлистям тощо.Вагітністьтриває 21 день. Самкинароджуютьтри-чотириприплоди нарік, укожному засприятливих умівбуває досімнадцятималят, котрідужешвидкорозвиваються й уже в35-денномувіцістаютьстатевозрілими.Тримісячні самки, котрі доброживляться, вжедають Першіприплоди.

>Пацюки належати донайшкідливішихгризунівнашоїфауни. Одинпацюк зарікзнищує понад 17 кгрізноманітниххарчовихпродуктів.Пацюкизабруднюють йрозтягуютьцінніїстівніпродукти,псують тару,дерев'янічастинибудівель,меблі,паперові ташкірянівироби.

>Істотноїшкодипацюкиможутьзавдавати наптахофермах, денерідкозагризаютькурчат йкаченят.

>Оселяючисьбіляводойм, у якірозводять йвирощуютьриб,пацюкизавдаютьзначнихзбитків: доброплаваючи, смердотіживляться тутмайжевиключно мальками йнавітьцьоголіткамириб.

>Особливонебезпечніпацюки якмікробоносії йпереносникизбудників тяжкихзахворюваньлюдини йсвійськихтварин (розповіді,чуми,черевного тифу, ящуру,дезинтерії тощо).

>Усецесвідчить пронеобхідністьвинищенняпацюків унаселених пунктах.

Мишкохатня

>Хатньоюцюмишуназивають бопереважнабільшістьцихгризунів всесвоє життяпроводять ужитлових йгосподарськихбудівляхлюдини тощо. Цетиповісинантропи. Алівлітку їхні можназустріти у дитсадках, містах, нахлібнихланах, ускиртахсоломи тощо.

Удавнічасихатнімиші булирозповсюдженілише напівдніЄвропи йАзії, але й вмірурозселеннялюдини смердоті проникли далеко напівніч йтеперзвичайні в всіх зонахматериків.Основнаумоваоселенняхатніхмишей —забезпеченість кормами,температурні жумовивідіграютьдругоряднезначення.

>Хатнямиша — невеликийгризун,розміртілаякогоблизько 90 мм.Хвісткоротший затулуб,вухаокруглі [5, 20].

>Забарвлення волосяногопокривуспиниодноколірне —брудно-сіре ізрудуватимвідтінком,черево —білувате чисвітло-сіре.Такезабарвленняробитьцихгризунів, котріведутьзвичайнонічнийспосіб життя,майженепомітними.Інодізустрічаютьсярудуваті чиінтенсивнотемнозабарвлені, у якілишечеревосвітлішогокольору.

>Живутьхатнімишіпереважно встінах, подпідлогою, нагорищах.будинків, там, деїмзатишно.Оселяючись уприроднихумовах, смердотіриютьнеглибокі,нескладноїбудовинори іздвома-трьомавхіднимиотворами.Кублавистеляють зшматківпаперу,ганчір'я, сухих травинок,бур'янів тощо.Живлятьсянайрізноманітнішимихарчовими продуктами, котрірозшукують уприміщеннях. Уприроднихумовах —майжевиключно зерном йнасіннямсільськогосподарських культур,віддаючиперевагуолійним культурам (>соняшник,коноплі тощо).

>Розмножуютьсяхатнімиші втеплихприміщеннях, принаявностідостатньоїкількості корму,протягомусього року.Вагітністьтриває 20днів. Нарікбуває 5 й понадприплодів, почотирнадцятьмалят укожному.Новонародженімалятасліпі, на 9-ї деньпрозрівають,проте смердотішвидкорозвиваються, через 20днів посленародження смердотіможутьсамостійно жити, адвомісячномувіці ужездатнірозмножуватись.

>Виключнаплодючістьмишей йневибагливість їхнього до умівіснуваннясприяли бо смердоті став одним ізнайбільшшкідливихгризунів, котрізавдають великихзбитків як ужитловихприміщеннях, то й взерносховищах,продуктових складах тощо. Неменшнебезпечні смердоті й якпереносникизбудниківбагатьохінфекційнихзахворювань.

Упольовихумовахважливимчинникомборотьби ізхатнімимишамиєвисокаагротехніка, Якастворюєнесприятливіумови для їхньогорозмноження.Крім того,хатнімишістаютьздобиччютварин, котрі нимиживляться (пестощів,степовихтхорів,лисиць, сов тощо).Якщопоряд ізмишамиоселюютьсяпацюки,кількістьхатніхмишейзменшується, йпоступово смердотізовсімзникають.Пацюкивитісняютьхатніхмишей.

>Білказвичайна

Останнідесятиріччя всечастіше можнабачитилісовихзвірів —білок уміських парках, у дитсадках,приміськихлісосмугах,тобто недалеко відлюдськихосель, тому мивідносимо їхні досинантропів,тобтосупутниківлюдини.Білканалежить донайбільшкрасивих,граціознихтвариннашоїфауни. Головаїї невелика,округла, із широкимлобом,вухадоситьвеликі,стоячі, ізкитицямидовгихволосків, особливовиразнихузимку.Тіловитягнуте,завдовжки понад 20 див,гнучке.Задні лапки добророзвинені.Хвістпухнастий, густовкритийволоссям.Довжина хвостамайжедорівнюєдовжинітіла,лапичіпкі, ізгостримизагнутимикігтями напальцях.

>Серед всіх нашихлісовихзвірівбілкинайкращепристосовані додеревного способу життя.Вони добролазять постовбурахдерев йможутьробитивеликі,затяжністрибки.

>Досить часто впошукахїжібілкиспускаються наповерхнюґрунту, але й нетакіспритні й принайменшійнебезпецівилазять на дерево.

>Забарвленняхутра в українськихбілокдоситьмінливе йзалежить від районупоширення їхні на територї України та особливо від сезону року.

>Верхнячастинатілавліткуінтенсивночервоно-каштанова, ізрізнимирудуватимивідтінками,взимку —димчасто-бурувато-сіра.Забарвленнякарпатськихбілоктемно-буре,майжечорне [5, 22].

>Живлятьсябілкинайрізноманітнішими кормами:горіхамиліщини,насіннямхвойнихдерев,зеленоюкорою табруньками ізпагонівшироколистянихдерев,комахами,яйцямиптахів йнавітьпташенятами.Значнемісце вживленнібілокуліткузаймаютьягоди тагриби.

>Цікавим уживленнібілокє ті, що смердотідужестараннозапасають взимку годуй —жолуді,горіхи,гриби, котріховають у дуплах, подопалимлистям чи ">консервують" —розвішують на сучкахдерев (малий. ).Іноді вбілчиних запасахбував дотрьох й понадкілограмівдобірнихгоріхів.

>Білки —деннітварини.Особливодіяльні смердоті вранішнігодини.

Пронаявністьбілок легкодізнатися по тихийпогризах, котрізалишають смердоті вмісцяхживлення.

>Узимку можнапобачитихарактерніслідибілок наснігу.Білкизалишаютьвідбитки всіхчотирьохніг:попередудовші,зізближенимип'ятками —відбитки задніх,позадукоротші —зізближенимипальцями —відбиткипередніхніг.Напрям ходувизначається заположенням задніхніг.Під годинустрімкогобігуслідизначно далівідстоять один від одного.

>Своєгніздобілкизвичайновлаштовують удуплі дерева,вистеляючи йогосухоютравою,листям, мохом тощо. Там, де немаєзручних длягнізд дупел, смердоті,майстернопереплітаючисухігілочкиобрісників, мох,будуютькублокулястоїформи, ізкруглимвхіднимотвором, якупідвішуютьміжгустихгілок уверхівкахневисокихдерев.Усередині воно тавистелено сухимистеблинками трав, мохом,пір'ям тощо.

У такомугніздідвічі нарік:перший раз — уквітні,другий — укінці июля чи всерпні, после35-денноївагітності самкинароджуютьмалят. Укожномуприплодібуваєчетверо-п'ятеробілченят.Першідні посленародження смердотісліпі,голі ідуженемічні.Прозріваютьлише вп'ята-тижневомувіці, после чогошвидкоростуть, а ще через дватижнінамагаютьсясамостійнодобуватиїжу.Покидаютьгніздо удвомісячномувіці,проте й после цогощедеякий годинупродовжуютьссати молокоматері.Дорослимистають нап'ятомумісяці життя.

Узимовусплячкубілки незалягають, але й влютіморози тахуртовини покількаднівсплять, невиходячи із теплого кубла.

Мишколісоважовтогорла

>Середбагатьохмишовиднихгризунів, що їхні можназустріти влісі,мишулісову, Якашвидкопрошмигне втравісередчагарників,важковпізнати. Аліуважнорозглядаючиїїближче, легкопобачити, що відіншихмишей —хатньої,польової,маленької тарізнихполівок — вонапомітновідрізняється.

>Серед всіхмишейфауни Українилісовімишімаютьнайбільшірозміри,довжина їхньоготіладосягає 13 див.Вонимаютьнайдовшийхвіст, щомайжедорівнюєдовжинітіла разом із головою,очівеликі, добророзвиненівушніраковинидовгі іпрямостоячі.

>Волосянийпокриврудий ізінтенсивноіржавимвідтінкомуздовжспини,черевояскраво-біле,міжпереднімикінцівкамивиразнажовтапляма,буваєрізноїформи — відсмужки до овалу.

>Особливоулюбленимимісцямилісовихмишейєстарілистяніліси із добророзвиненими кущамиліщини ііншимгустимпідліском. Тут смердотіживуть у норахміжкоріннямдерев,середчагарників.Норизвичайнозакінчуютьсягніздовою такількомапродуктовими камерами, у якізберігаютьсязапасиїжі,заготовлені на зимовищперіод.Рідшелісовімишівлаштовуютьсвоєжитло в дуплах старихдерев,невисоко надземлею.Активнітваринивночі, хочзрідка їхнього можнапобачити й усунь.

Основуживленнялісовихмишейстановлятьжолуді,горіхи,насіння ізшишокялини йсосни,горішкилипи, плоди дикихфруктовихдерев тощо. Складїжізалежить відсезоннихявищ.Жолуді,наприклад,стаютьосновним продуктомживлення вперіод їхнідостигання іобсипання на грішну землю ізпершими заморозками (коли смердотістаютьнайбільшдоступними дляцихназемнихгризунів).Зрідка, навідміну відіншихмишовиднихгризунів,лісовімишінавіть нечекають, колиопадутьжолуді чигоріхиліщини, авилазять по нихдоситьвисоко на дерева.Другоряднезначення вживленні послежолудів йгоріхівмаєліщина.Хочпоживністьїїгоріхіввисока (>містять 60 % жиру),кількість їхньогобуваєнедостатньою. У рокта, колиці годуйвідсутні чи їхнього невистачає,лісовімишіпоїдають плодилипи, клена, береста, акарпатськихлісах — буку (>кормовапоживність йогогорішків неменша, ніжжолудів дуба).

Позалишкахгоріхівліщини,згризенихлісовимимишами, легкодізнатися пронаявністьсаме цого видумишовиднихгризунів упевномурайонілісовогомасиву,боїхнікормовізалишкиістотновідрізняються від тихий, котрізалишаютьбілки чиіншігризуни [5, 52].

>Охочепоїдаютьлісовімиші ірізнігриби, тому в роктамасовогорозмноженнялісовихмишей великий відсотокгрибіввиявляєтьсяпошкодженим: наїхніх шапкахвиразно виднослідизубівцихзвірків.Споживаютьтакож йрізноманітнихкомах.

>Розмножуютьсялісовімиші втеплі пори року;починаючи ізкінцяберезня,дають два, три йнавітьчотириприплоди,народжуючи шкірного разу по четверо — шестеромалят.Ростутьмалятадужешвидко; уже вмісячномувіці смердотівиходять із кубла,самостійнодобуваютьїжу, лишерозмірамивідрізняючись віддорослих. Утримісячному —навітьможутьрозмножуватись.

Узимовусплячкулісовімиші невпадають. Уразінегодитижнями невиходятьзісхованок,живлячись уцей годину запасами,заготовленимивосени. Утеплідні насніговомупокривісередчагарників йбур'яну можнанерідкопобачитистрибкимишей, котрідосягають допівметра удовжину.Слідилісовоїмишівідрізняються відслідів всіхіншихмишей.ВідбиткиЇї лапокзібранікупками ймають, як убілок,виглядтрапецій,міжякимивиразнотягнетьсяслід віддовгого хвоста.

>Лісовімишізавдаютьлісовомугосподарствузначноїшкоди: вкультурнихлісових йплодовихшкілкахвизбирують ізґрунтупосівнийматеріал (>жолуді,горіхи),знищуютьмолоді,проростаючі сходи,обгризаючи ними кору, тощо.

>Деякоїшкодилісовімишізавдають й природноговідновленнюлісу,поїдаючиопалі плоди.

2.2Гризунивідкритихпросторів

>Ховрахкрапчастий

>Щенедалекі тихчаси, коли в нашій страневнаслідокшкідливоїдіяльностіховрахівхліборобищороку не добиралимільйонипудів зерна, колизначнопогіршувалися найкращіпасовиська йсінокосніугіддя.

>Середховрахів, котрінаселяютьтериторію України,найкращепристосувався доокультуренихландшафтів, особливо вхліборобних районахнашої країни,ховрахкрапчастий.

>Крапчастийховрах —гризун,який забудовоюдещо схожий набілку, тому йналежить до родинибілячих. як й вбілки, йогоміцнетіло не понад 20 дивзавдовжки.Подібні добілчинихзуби,внутрішніоргани. А відхарактерні дляховрахаознаки —цевалькуватийтулуб із короткими лапками, непухнастий, начвертькоротший віддовжинитілахвіст, авухамайженепомітні, смердоті понаднагадуютьзгорткишкіри. Уротовійпорожниніховрахівєзащічнімішки, в котрі смердотізбираютьрізноманітнікормовіпродукти,щоб перенести досвоєїнори.

Навідміну відбілкиховрахи —типовістеповітварини чи жителівідкритихпросторів,схилів балок,вигонів,узбічшляхів тощо, котрініколи й неоселяються вгущавинілісу.

>Своєріднимєзабарвлення волосяногопокривуверхньоїчастинитіла уцихгризунів: спинавкрита добропомітнимибілимиплямами (>крапчастість) назагальномуфонісірувато-бурогозабарвленнятіла.Черевначастинатіла —біла, ізжовтуватимвідтінком [5, 79].

>Типовімешканцівідкритихмісцевостей, смердотіуникають не лишелісовихмасивів, а іділянок,укритихгустимчагарником йнавітьвисокихзаростейбур'янів.

>Найчастішеоселяються на землях ізпомітнозбільшеноювологістю йдоситьщільним грунтом, посхилах балок, наузбіччяхпольовихшляхів тощо.Лише востаннідесятиріччя, послесуцільногоосвоєнняцілини, коли усіцілинніплощі було брозорано,ховрахипочалипроникати наземлі,зайняті подрізнимисільськогосподарськими культурами, хочпостійнінори, як правило,риють тутрідко.

 

Малий. 1. Нораховраха под годинусплячки (1); послевиходузісплячки (2).

>Живлятьсяховрахимайжевиключносоковитимичастинами трав,цибулинами,кореневищамирослин,насінням.Оселяючись напосівахзернових,періодналиванняколосся,восковоїстиглості йповноїстиглості зернамайжеповністюпереключаються наживленняхлібними культурами.Протепротягомусьогоперіодуактивностіховрахипоїдають йкомах (>жуків,арану,коваликів,гусениць тощо), особливо у спекотнийперіод, коливологістьтрав'янистоїрослинностізвичайнознижується до 50 %, авологістьтіла ;>омах — понад 80 %.

>Ховрахи —типоводеннітварини, але йдіяльні смердотілишевранці та увечірнігодини,вночісплять усвоїх норах.Активнимиєдоситьобмеженійперіод години:більшучастину року смердотіпроводять усплячці.

>Щобзалягти узимовусплячку,ховрахиготують свою нору.Вонипроривають від кубла подпрямимкутомвертикальнийхід,який недоводять доповерхніґрунтуприблизно напівметра.Землею, якої смердотінаривають,забивають зсерединипохилийхід до кубла (малий. 1). Отже,взимкуховрахиперебувають візольованомукублі, й тому легкопереносятьзимовіморози.

>Під годинузимовоїсплячкиховрахизовсім неїдять,усіжиттєвіпроцеси й їхньогоорганізмі за годинуприпиняютьсянастільки, що температуратілападає до +3 °З. Цесприяє бо навідміну відіншихзимосплячихтваринховрахи под годинусплячкимайже невтрачаютьзапасівречовин :йорганізмі,накопиченихвосени йнавесні.

>Прокидаютьсяховрахи послезимовоїсплячки йвиходять наповерхнюдеякихмісцевостяхнавіть тоді, колищезначначастинаґрунтувкритаснігом, але йцезалежить відтемпературних умів ходувесни. Тому врізні рокта в одному і того самогорайонівихід з станусплячкиможедоливатисянавіть вмежахмісяця.

>Прокинувшись,ховрахпрориває докінцявертикальнийхід й черезньогоз'являється наповерхні. У Першідніцейотвірзберігаєхарактернийвигляд:навколонього—валик,якийутворився под годинувиштовхуванняґрунту.Такі відчининірназивають "веснянками", по них можнапідрахуватикількістьховрахів напевнійділянці.

>Розмножуютьсяховрахи, навідміну відпереважноїбільшостігризунів, разів замірялися вбитирік.

>Своєпідземнекубло длявиведеннямалятвлаштовують углибокійнорі, котрайде подкутом відповерхні наглибину до 130 див йзакінчуєтьсяїздовоюкамерою,вистеленоюм'якоютравою,соломою тощо. Тут удругійполовині апреля (>приблизно черезмісяць послепробудження) самкиховрахів, после3-тижневоївагітності,народжуютьп'ятеро — семеро, доп'ятнадцятиголих,сліпихмалят, котрішвидкорозвиваються,вкриваютьсяшерстю . уже вмісячномувіцівилазять ізнір. Самкагодуємалят молокомлише до20-денноговіку, после чого смердотіпочинають вестисамостійне життя, акінцітравня — на початкучервняпокидаютькубло,переселяються всусідніпорожнінори й ужеживутьокремо.

Уостаннідесятиріччя, в зв'язку ззастосуванням з полівефективнихмеханічних йхімічнихзасобівзахистурослин відшкідників,розорюваннямайжевсієїнезалісненої територї,кількістькрапчастихховрахівнастількизменшилася, що смердоті уже незагрожують врожаямзернових.Нинінавітьпостає заподіяннявзяти подохоронуховрахів нарівні областей України.

>Теперховрахивиживаютьлише бо систематичноперекочовують ізполів, деумовиіснуванняпогіршуються, наінші поля, дезнаходятьсобі годуй.

>Проте околицях, деховрахівще багато, смердотіпродовжуютьзалишатись одним зшкідливихгризунів (заліто одинховрахз'їдає понад 6 кг зерна).

Уневеликійкількостіховрахів (особливо малого)використовують якдругоряднухутровину. І хочхутро їхньогодешеве йневисокоїякості,проте черезсвоєоригінальнезабарвленнямаєпопит.

Мишкопольова

Мишкапольову,звірка із рядугризунів,якийналежить, як йіншімиші, до родинимишовиднихгризунів, легкорозпізнати. Навідміну відіншихвидівсправжніхмишейнайхарактернішаознакаїї —виразначорнасмуга, що проходити відлобавздовжспини.Волосянийпокривспинирудувато-бурий.Горло, грудях йчеревобілясті. Засвоїмирозмірамипольовамиша маловідрізняється відлісової.Довжинатілаблизько 12 див, але й навідміну відлісовоїмишівуха внеїкороткі,відігнуті наперед, недосягають очей.Хвіст із добровиявленимикільцями,утворенимироговимилусочками,дещокоротший затулуб.

>Населяютьзволоженімісця. Целучнізаплави,порослічагарником,забур'янені ділянки наобробленихтериторіях тощо.Охочеоселяютьсятакож у садах, виноградниках, наузліссяхгустихлісовихнасаджень, порічкових долинах. Напівднітримаютьсявиключнопоблизуводойм [5, 86].

>Живутьпольовімиші унеглибоких, але йдоситьдовгих,простоїбудови норах,виритихміжкоріннямдерев йчагарників.Узимкузначнакількістьпольовихмишейскупчується вскиртахсоломи, а садах йперелісках — подопалимлистям,забираються смердоті і угосподарські тажитлові приміщення йнавіть узерносховища.

>Діяльнапольовамишамайжецілудобу, але йчастішеїї можназустрітивночі. Узимовусплячку незалягав, активнапротягом року.

>Більшучастину рокупольовімишіживлятьсялистям,зеленимистеблами інасіннямрізноманітних диких трав, ягодами, под годинудозріванняхлібів — зерном.Нерідко до їхньогораціонупотрапляютьдрібнікомахи,їхні личинки таіншібезхребетнітварини.

>Навесніпольовімиші активнорозмножуються. Длявиведеннямалятвлаштовуютьзвичайно наневеликійглибині (>близько 20 див йлишезрідкаглибше)гніздову камеру, добровистеленуподрібненоюсоломою йсухоютравою.Відкамери наповерхнюземліведуть два-тривиходи.Досить часто смердотібудують йнапівпідземнігнізда, котрівлаштовують под купамисоломи,міжкамінням тощо.

Зарік упольовихмишейбуває дочотирьохприплодів поп'ять —вісіммалят укожному.Вагітністьтриває 22дні.Перерваміжприплодами в теплу пору рокутриваєприблизно 2місяці.

>Мишенятанароджуютьсядуженемічними,сліпими,голими.Проте смердотідоситьшвидкорозвиваються: вп'ятиденномувіцівкриваються пушком, удесятиденному —цілкомнагадуютьдорослих, атритижневімишенята ужесамостійнорозшукуютьсобіїжу. За дві із половиноюмісяцімолодіпольовімишіпочинаютьрозмножуватися.

>Обгризаючизелену кору,пагони наплодовихдеревах й влісопосадках,польовімишізавдаютьзначноїшкодилісовомугосподарству тасадівництву, асприятливі длярозмноження рокта смердотірозмножуються втакійкількості, щозавдають великихзбитківхлібним культурам (>пшениці,житу,кукурудзі тощо),знищуючизелені сходи тадостигле зерно.

якшкідливийгризунвідчутну шкодупольовімишізавдають у районахПолісся.

Упольовихмишей багатоприроднихворогів: нимиживлятьсялисиці,тхори, пестощів тарізніхижі птахи йнасампередсови.

Мишкомаленька

Мишкомаленька —найменший йнайгарнішийзвіроксеред всіхмишовиднихгризунівфауни України.Довжинатіламишімаленькоїблизько 7 див. Голова невелика, ззагостреноюмордочкою, авухавеликі, добровиразні,постійнорухаються.Лапкикороткі, але йпропорційнірозмірамтіла.Особливовідмітнаознакацихмишей —дужедовгий, тонкийхвіст.Відрізняються смердоті відіншихмишейзабарвленням волосяногопокриву.

>Вонокоричнево-жовте наспині, але вгорлі ічеревімайжебіле,різковідмежоване відзабарвленнябоків,тіла.

Малий. 2.Гніздомишімаленької.

>Улюбленімісцяпоселення —освітленімішані ташироколистяніліси ізпідліском,ягідниками йтрухлявими пнями. Алічастіше їхні можнапобачитиобабічхлібнихполів,середчагарників,уздовжузлісь.Рідше — вочеретянихзаростяхуздовж сухихузбережводойм.

>Мишімаленькі —сутінкові танічнізвірки, котрі усуньперебувають унапівсонномустані йлише ізнастаннямтемрявистаютьактивними [5, 88].

>Живлятьсямишімаленькінасіннямрізноманітнихтрав'янистих йдеревнихрослин,рідшеспоживаютьзеленічастини трав. Уосіннійперіодзначнемісце вживленніпосідаютьрізніягоди, а коливизріваютьхліба —молочноїстиглості зерно.

>Важливезначення вживленнімишей маленькихвідіграютьтакождрібнікомахи:метелики, їхньогогусінь, жуки, а особливо мурашки таїхні личинки.

>Цікаво, щомишімаленькідобираються дохлібного колоса не було задопомогою лап, а ідовгого,чіпкого хвоста,якимспритнообвиваютьсянавколостебла, щодопомагаєїмзберегтирівновагу.

>Чималийінтерес убіологіїмишей маленькихстановитьвиключнийбудівельнийінстинкт,який смердотівиявляють уперіодрозмноження.Живучи часто внірках, котрі малочимвідрізняються віджитловихніріншихмишей, смердоті уперіодрозмноженнявлаштовуютьчудовегніздо длясвоїхмалят.Вонокулясте, ізкруглимбічнимотвором,вправносплетеним з сухих травинок,рослиннихволоконець тощо.Кріпитьсятакегніздо накількохстеблинах задопомогоюцих самих травинок (малий. 2).Діаметромгніздоблизько 14 див.

Самка 3 — 4 рази нарік, после20-денноївагітності,народжує потроє-четвероголих,сліпихмалят. першийприплідбуває на початкутравня,останній — ужовтні.

бацькидовгий годинутурбуються засвоїхмалят,виховують їхні.Навіть тоді, колималятастаютьмайжесамостійними, батькипродовжуютьпідгодовувати йзігрівати їхні угнізді.Відомий зоолог А.Бремвважав маленькихмишей ">найпривабливішимзразкомродинного життя уссавців".

>Задовго досправжніхморозівмишімаленькізалягають узимовусплячку, Якапродовжується 8—9місяців. Для цого смердотівибираютьмісце в старомупні,покинутійнорі, удуплі,розташованомублизько відземлі.

Угосподарствілюдинимишей маленькихслідвважатималошкідливимигризунами;значноїшкодизерновим культурам смердотіможутьзавдатилише в роктамасовихрозмножень, котріостаннім годиною неспостерігаються.Кількістьмишей у зв'язку ізвисокоюкультуроюземлеробствадоситьнизька.

якцікавийоб'єктприродимишімаленькізаслуговують навсілякуохорону.

>Хом`якзвичайний

>Хом'якипомітновідрізняються відіншихгризунів,утворюючиокрему батьківщинугризунів —хом'якоподібних.

>Хом'якизвичайні

Страница 1 из 3 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація