Реферат Сніговий барс

Сніжний барс (>ИРБИС)


  Сніжний барс за низкою ознак займає проміжне становище між великими і малими кішками. Великими кішками барса ріднить візерунок вся її голова, манера тримати хвіст, коли тварина спокійно, і і інших анатомічні особливості. Зате барс, як та малі кішки, вміє муркотати; поза, яку тварина приймає,трапезничая, також ріднить його із малими кішками. Враховуючи цю схожість і з тими, і коїться з іншими кішками, барсів часом називають «середніми кішками». І ось за своїми габаритами анітрохи не поступаються леопарду, типовому представнику «великих».

Відомий ряд підвидів снігової барса. Поміж себе вониразняться основним забарвленням,пятнистостью і розмірами.Самци зазвичай крупніша,массивнее, міцніше своїх одноплемінниць. Дорослі самці важать від 65 до 75 кг. Довжина тіла - до 2,1 м. Хвіст (3/7 загальної довжини) товстий, покритий густий вовною, тому й здається, що з барсів хвіст товщі, ніж в леопардів.Туловище теж покрито довгою вовною, на цей вид вонагрязновато-димчатая. Щоб не замерзнути у своїх снігів барсу довелося обзавестися густим довгим підшерстям, поверх якого довгабеловато-серая покривна шерсть, нерідко відзначена жовтуватим нальотом. Голова ж барса здається невеличкої і досить витонченої. Її прикрашають маленькі, повністю чорні плями. Плями на тулуб (до стегон і хвоста) інші, вони чорно-сірі або чорні кільцеві (у разі посередині панує основний сіро-жовтий забарвлення). Нижня сторона тулуба, і навіть внутрішня частина ніг розцвічене білим. По краю білого хутра плями повністю чорні: такі самі вони і ногах зовні.Зрачок круглий; зір гостре, добре розвинене, та й інші органи відчуттів чудово служать барсу. Коли душі в цій «кішечки» добре, вона, як і домашні улюбленці, муркоче.Ричать він також може, подібно представникам знаменитих, царствених котячих, лише ричить господар снігів неголосно.
    Зустрічається ірбіс серед стосів Азії: від Паміру, Тянь-Шаню, Алтаю до індійських штатів Кашмір
 іСикким іЮго-восточного Тибету. Звичайно проводить час в розквіті 2000-3000 метрів. У теплу погоду забирають навіть під «дах світу» - на 6000 метрів. Живе й у густих заростях чагаря (рододендрон), і гірських рівнинах, де рослинності майже немає. Як житла вибирає щілини в скелях і печери, що й виводить потомство. Тут, серед гірських льодів і снігів, його хутро чудово маскує його й ворогів, і зажадав від жертв.Охотиться ірбіс воліє вирішувати на сутінках. До свого «дому» барс дуже прив'язаний, хоча, полюючи, забрідає дуже далека від цього.
   Кормится він усіма які у його вотчині ссавцями - від мишей до гірських козлів і баранів; часом розправляється і з яками. На людини не нападають, але, якщо доведеться, сміливо відбивається від цього. Втім, це замало допомагає.  
  У "гонитві за цінним хутром люди можуть винищити цього прекрасного звіра, хоча у Індії, та у Середній Азії його давно охороняє закон.
У зоопарках він зустрічається рідше інших великих кішок. Він піддається прирученню, хоча зазвичай вдає із себе лютого хижака, подовгу ричить, сичить, гарчить. У неволі снігові барси неодноразово приносили потомство. Вагітність триває 90 днів. На світ з'являються два-чотири сліпих дитинча, нагадують малят пуми. У горах мати приховує в глибині печер, де ні вороги, ні негода не зашкодять. Протягом п'яти місяців кошенята годуються материнським молоком. Половой зрілості досягають третьому року життя.

Сніжний барс живе горах Азії. Це хижак з сімейства котячих. Зустрічається рідко.Длиной до 130 див, а дуже товстий хвіст трохи коротше.Охотится на копитних, ловить зайців, бабаків.Логово влаштовує в печерах або важкодоступних ущелинах. За здобиччю відбуває о сутінки і тільки вночі.

 

За розмірами тіла сніжний барс трохи поступається леопарду, за загальним виглядом нагадує нього. Це великий, сильний звір типового котячого образу.

В нього тонке, довше, гнучке тіло, невисокі ноги, невеличка голова і дуже довгий хвіст. Доросліирбиси від 100 до 130 див довжиною і по 40 кг вагою. Хвіст сягає 105 див. На відміну від леопарда забарвлення волосяного покриву барса зовсім позбавлений ні рудих, ні червонуватих тонів. У забарвленні зимового хутра переважає світлийдимчато-серий фон, яким розкидані суцільні чи кільцеподібні темні плями незрозумілих обрисів. Іноді в забарвленні спостерігається легкий світлий жовтуватий відтінок. Серед інших великих кішок сніжний барс виділяється довгою, густий та виробництва м'яких вовною, але, попри пишність хутра, виглядає струнким, витонченим звіром. Він так масивний, як леопард, в нього менш мускулисте тіло.
  >Ирбис - високогірний звір. Влітку віннаселяет поясасубальпийских і альпійських лук серед стосів Казахстану, Киргизії, Таджикистану, у Росії - Алтаю і сягає кордону вічних снігів. Його сліди неодноразово відзначали в розквіті 5000 м вище над рівнем моря. Він живе скелястих місцях, серед кам'янистих розсипів, стрімчастих ущелин. У пояс високогірних лук ірбіс піднімається за сибірським гірським козлом, що становить основну його видобуток круглий р од. Зрідка полює на гірських баранів, козуль, молодих кабанів. Взимку ірбіс спускається в середній пояс гір заоткочевивающими козлами та інші копитними.

 Ирбис - "азартний мисливець". Під час нападу на отару овець він вбиває не одне тварина, як тигр чи леопард, а кілька. Відомі ситуації, що він давив по сім-вісім овець за одного нападі. Для устрою лігвищаирбиси вибирають печери, щілини, нагромадження скель. У лігвищах проводять більшу частину світлого часу діб.Охотятся вони у вечірніх сутінках і вранці світанку.

>Гон проходить напровесні. Через 90-100 днів після запліднення самка породжує до п'яти кошенят.Ирбис всюди нечисленний. Полювання нею повсюдно заборонена.

Поширення. У Російській Федерації розташована небагато ареалу снігової барса, що є північної периферією видового ареалу. УХIХ - ХХ ст. відбувалося зменшення області, залюдненої сніжним барсом, північний кордон постійного проживання цього хижака відступала на півдні,изреживалось мереживо ареалу (1 - 3). Нині сніжний барс - межах Росії є у Алтайському і Красноярському краях й у Туве. На Алтаї сніжний барснаселяет хребти Південний Алтай,Табин-Богдо-Ола,Катунский,Южно-Чуйский,Северо-Чуйский,Сайлюгем,Чихачева; під час заходів він з'являється наАйгулакском,Курайском,Чулишманском,Шапшальском хребтах, і навіть наЧулишманском нагір'я. Місця зустрічей ірбісів що у 70-ті рр.: гораАйтинкалак у р.Каракуль іОнгудайский район (1972 р.),Кош-Агачский район (1974 р.), верхів'я р.Кокша (1976 р.) і вододільний хребет між рікамиКоетру іТушкен (1976 р.) - обидва останні пункту з Алтайському заповіднику. У цьому заповіднику на горі Прикордонній,Шапшальский хребет, в 1973 р. було знайдено лігво барса (4 - 6). У Красноярському краї і Туве щодо сучасному поширенні цього хижака багато незрозумілого. Хоча у ЗахідномуСаяне сніжний барс був поширений доволі і населяв усю цю гірську систему, крім хребтів Саянського,Куртушибинского іЕргак-Таргак-Тайга (2), детальні обстеження 60 - 70-х рр. не виявили його присутності центральної та східної частинах ЗахідногоСаяна. Передбачається, що сніжний барс зберігся в високогірних частинах Саянського хребта і північно-західної краюХемчинского хребта. Повідомляється про відстріл наприкінці 60-х рр. одного барса навколооз.Улук-МунгашХоль (витоки р.Они, що у р.Абакан) і зустрічах цих хижаків її витоки річок МаліУри,Рибная іСистигХем.Заходи барса в СхіднийСаян пояснюють безліччю у районі північних оленів і маралів (7). Як ймовірних місць перебування сучасних осередків цього хижака вказуються верхів'яАбакана і басейни річок Ус іКантегир у ЗахідномуСаяне і верхів'я річокКазир іКизир в високогір'ях СхідногоСаяна (8). У Казахстані таСреднеазиатских державах барс живе на Західному Алтаї, вТарбагатае,Джунгарском Алатау, в системах Тянь-Шаню і Паміру (1 - 3, 9). З іншого боку є у МНР, КНР, Афганістані, Пакистані і Непалі. Сніжний барс пристосована до проживання в суворих кліматичні умови. Живе в малонаселених високогірних районах, піднімаючись до 5 тис. м вище надур. моря, дотримується субальпійського і альпійського поясів, схилів ущелин, нерідко зарослих густим чагарником, і навіть безлісих високогір'їв, кам'янистих розсипів і сніжників. Основна видобуток барса - гірські козли і барани, козулі, кабани, почасти - бабаки, зайці іулари. Тому місця концентрації присвячені угіддям із високим щільністю населення цих тварин.

Чисельність. Є неповні дані про чисельність сніжних барсів. На Алтаї вони більше численні Півдні і сході. За повідомленням Р. Р.Собанского, сніжний барс у певному кількості зберігся в середньому перебігу р.Аргут, від впадання р. Коксу до гирла. У угіддяхКурайского іЧулишманского хребтів за 1968 - 1975 рр. попутно чи випадковоотстреляно 7 барсів. У системах лівих притокБашкауса, Верхнього і НижньогоИдульгена понад десять років жило кілька сімей цього хижака. Під час проведення дисконтних робіт біля 400 кмкв.били зустрінуті сліди трьох барсів (0,75 особини на 100 км кв.). Нині тут відзначаються поодинокі зустрічі хижака. Передбачалося, що у середині 70-х рр. на Алтаї жило близько сорока особин снігової барса (4). Нині це число скоротилося. Немає особливих підстав вважати, що це спільне кількість цих хижаків у Росії перевищує кілька десятків голів. За межами Росії робилися окремі спроби визначити чисельність снігової барса. У Казахстані, в Ал-ма-Атинском заповіднику, наприкінці 70-х рр., мабуть, жило три-чотири сім'ї цих кішок (10). Орієнтовні підрахунки показали, що у 1975 р. Таджикистані було 220 хижаків цього виду. Чисельність сніжних барсів колишнього СРСР вбирається у 800 - 1000 особин (3).

Лімітуючі чинники. До причин, викликають зменшення кількості і ареалу снігової барса, ставляться: збіднення кормової бази на через відкликання зменшенням кількості непарнокопитних тварин, якими основному харчується цей хижак; посилення чинника занепокоєння через інтенсивного освоєння гірських пасовищ зростаючим поголів'ям свійських тварин, і навіть внаслідок що розвивається туризму й частішого проникнення людини у потаємні ділянки гір; ведення незаконної полювання, викликане високої ринкової ціною і необмеженим попитом на шкіри снігової барса; тривале нелегальне і немає необгрунтоване переслідування хижака як "небезпечного ворога тваринництва" (3, 6, 7, 10). Є йлимитирующие чинники природного характеру. Для снігової барса характерний щодо низький темп розмноження, в позначці зазвичай менше п'яти кошенят, загалом - два. Батьки слабко захищають потомство. Статева зрілість настає на другому-третьому року життя, самка щениться не щороку. З іншого боку, барс погано пристосована до пересуванню по високому, пухкому сніговій покриву. Сніжний барс - звірмалоосторожний, довірливий; помітивши переслідування, не поспішає сховатися або піти від собак. Усе це утрудняє відновлення популяції сніжних барсів та його охорону.

 Заходи охорони. Сніжний барс поданий до Додаток I до Конвенції CITES. Необхідно проведення широкої роз'яснювальної роботи серед місцевого населення, і серед пастухів, про важливість дотримання заборони полювання й до збереження рідкісного й цікавого у науковому відношенні звіра. Слід краще вивчити сучасне поширення, виявити особливості розміщення територією, визначити чисельність снігової барса. Рекомендується запровадити заборона вилов цього хижака там, де він зараз проводиться, до відновлення поголів'я. Організувати довгострокові, закриті для випасу худоби заказники.Обитает вСаяношушенсвком заповіднику.


Джерела інформації:

1. Новиков, 1963;

2.Гептнер,Слудский, 1972;

3.Слудский, 1973;

4.Сопин, 1977;

5.Гейц, Макаров, 1977;

6. Шилов,Баскаков, 1977;

7. Соколов, 1979;

8.Сироечковский, Рогачова, 1980;

9.Гейц,Шопин, 1977;

10.Сатимбеков, 1979. Упорядник: М. П. Лавров


Схожі реферати:

Навігація