Реферати українською » Биология » Різноманіття представників загонів Хоботні і мозоленогіх


Реферат Різноманіття представників загонів Хоботні і мозоленогіх

Страница 1 из 5 | Следующая страница

Розмаїття представників загонівХоботние іМозоленогие


 

ЗагінХоботние

Систематичне становище

Царство ТвариниAnimalia

ТипХордовиеChordata

>ПодтипЧерепние (>Позвоночние)Vertebrata (>Craniata)

>НадклассЧетвероногиеTetrapoda

КласМлекопитающиеMammalia

>Подкласс Справжні звіріTheria

>ИнфраклассПлацентарние (Вищі звірі)Eutheria

ЗагінХоботниеProboscidea

СімействоСлоновиеElephantidaeGray

Пологи:

Африканські слони (>Loxodonta) Індійські слони (>Elephas)

Види:

Лісовий африканський слон Індійський слон (>Elephasmaximus)

(>Loxodontacyclotis)

>Саванновий африканський слон

(>Loxodontaafricana)

Родовід слона

Як індійський слон (>Elephasmaximus), і африканський слон (>Loxodonta) та її два виду:

лісової африканський слон (>Loxodontacyclotis) ісаванновий африканський слон (>Loxodontaafricana), єProboscidea – древнього тваринного з хоботом.

Слони, котрі живуть сьогодні походять від двох різних, які розвинулися паралельно гілок предків. Обидві їх отримали розвиток, коли землі панували динозаври. Саме тоді біля сучасного Єгипту з'явилисяMoeritheres – тварини, схожі па тапіра. Це сталосяпалеоценовой епосі (65 млн. років тому вони).

Будова черепа і місцезнаходження зубів цих хоботних був майже настільки ж, як в сучасного слона, а чотири зуба були провісниками сучасних бивнів.

Інша гілка було представленоDeinotheridae – тваринам, що у Африці і Євразії. Знаходячись у сприятливі умови проживання, всі ці тварини у наступні 26 млн. років поширилися у всій Африці і Євразії, а згодом, і з Північної та Південної Америці.

Різні кліматичні умови і слабким місця проживання призвели до появи різних видів хоботних. Вони жили скрізь – від полярного льодовика і по пустелі, зокрема й тундру, і тайгу, та вирубування лісу, і навіть савану і болота.

Предки слона

>Дейнотерии (>Deinotheridae) жили веоценовую епоху (58 млн. років тому вони) і дуже нагадували сучасних слонів. Вони мусили значно менше, мали коротший хобот, а через два бивня були закручені донизу й тому. Ці тварини вимерли 2,5 млн. років як розв'язано.

>Гомфотерии (>Gomphoterium) жили волигоценовую епоху (37 млн. років тому вони). Вони малислоновое тулуб, але рудиментарний хобот. Зуби скидалися на зуби сучасних слонів, але були що й чотири маленьких бивня, дві з яких були закручені вгору, а через два – вниз. В окремих була пласка щелепу, що дозволяє їм зачерпувати болотну рослинність. В інших щелепу було значно менше, але із дуже розвиненими бивнями.Гомфотерии вимерли 10 тис. років як розв'язано.

Відгомфотерия вмиоцено-плейстоценовую епоху (10-12 млн. років тому я) сталися >мамутиди (>Mammutidae), часто яких називають мастодонтами.

Ці тварини були так само, як і слони, але мали потужніший тіло, довгі бивні і більше довгий хобот. Різнилися між собою які й розташуванням зубів. Очі мали значно меншого розміру, але в тілі був щільний волосяний покрив. Передбачається, що мастодонти жили у лісах до того часу, поки первісних людей не прийшли на континент (18 тис. років тому я).

>Слоновие (>Elephantidae) походять від мастодонтів вплейстоценовую епоху (1,6 млн. років тому я) і стали початком сімействуMammuthus, найбільш близькому сімейства доісторичних слонів, - величезним, вкритим вовною мамонтам та двом лініях сучасних слонів:Elephas іLoxodonta.

>Mammuthusimperator жив у південній частині Північної Америки, був найбільшим мамонтом: 4, 5 метрів за холці.

Північний мамонт зшерстним покровом,Mammuthuspremigenius, жив у північній частини Північної Америки і це вид найбільш вивчений, оскільки знайдено кілька цілих заморожених особин, котрий за сьогодні зберігаються у такому вигляді.

>Мамонти зшерстистим покровом були трохи більше, ніж сучасні слони і захищалися від холоду з допомогою довгою щільною рудуватої вовни і підшкірного шару жиру, завтовшки до 76 мм. Їх довгі бивні були закручені вниз, уперед і всередину і служили для розривання снігу,покривавшего рослинність.

>Мамонти вимерли близько 20 тисяч років тому під час останньої льодовикового періоду. На думку багатьох вчених, істотну і навіть на вирішальній ролі у тому вимирання зіграли мисливці верхнього палеоліту. У 90-х років у журналі "Nature" можна було прочитати зроблене на острові Врангеля приголомшливому відкритті. Співробітник заповідника Сергій Вартанян виявив на острові останки мамонтів, вік яких було визначено від 7 до 3,5 тисячі років. Згодом виявилося, що це рештки належать особливому порівняно маломуподвиду, який населяв острів Врангеля у період, коли віддавна стояли єгипетські піраміди, і який зник лише у царювання Тутанхамона і розквітумикенской цивілізації.

Одне з пізніх, наймасовіших і південних поховань мамонтів перебуває в територіїКаргатского району Новосибірській області, в верхів'ях річкиБаган в місцевості "ВовчаГрива". Передбачається, що саме перебуває менше півтори тисячі (1500) скелетів мамонтів. Частина кісток носить сліди обробки людиною, що дозволяє будувати різні гіпотези про проживанні древніх людей біля Сибіру.

ЗагінХоботние

>Хоботние (латів.Proboscidea) — загін плацентарних ссавців, зобов'язані своїм назвою їх головномуотличительному ознакою — хоботу. Єдиними представниками хоботних нині є сімейство слонів (>Elephantidae). До вимерлим сімействам хоботних ставляться мастодонти (>Mammutidae).

>Хоботние відрізняються як своїм хоботом, а й унікальними бивнями, і навіть найбільшої величиною серед усіх ссавців суші. Ці своєрідності є зовсім на перешкодою, а, навпаки, високо спеціалізованими пристосуваннями. Колись землі жило безліч сімейств хоботних, у тому числі деякі мали чотирма бивнями. Сьогодні є лише сімейство слонів на вельми обмеженому життєвому просторі.

>Хоботние освіти у початку ледь було помітно і служили предкам хоботних, які живуть у болотах, як дихати під водою. Пізніше хоботи, зі своїми безліччю м'язів, розвинулися втонкочувственние хапальні органи, дозволяли зривання і листя з дерев, і трави в степах.Бивни протягом еволюції досягали 4 метрів і мали різноманітні форми.

Африканський і індійський слон – усе, що залишилося сьогодні їх численних предків.

Голова африканського слона вигляд збоку виглядає похилому, як виокресленого кута; хребет від голови піднімається до лопаткам, потім опускається і знову до стегнам.

У індійського слона яскраво виражені надбрівні дуги і опуклі шишка на маківці з розпадиною посередині; спина у середині вище, ніж у області лопаток і стегон.

 

Індійський слон

 

>Могучее, масивне тварина, з великоюшироколобой головою, короткій шиєю, потужним тілом, істолбовидними ногами. Індійський слон дрібніший від африканського родича. Маса їх перевищує 5 т, а висота в плечах 2,5—3 м. На відміну від африканського слона, бивні є тільки в самців, але вони коротше, ніж бивні африканського родича в 2—3 разу. Вуха індійського слона менше, витягнуті донизу й загострені.

Дикі індійські слони живуть Індії, Пакистані, Бірмі, Таїланді, Камбоджі, Лаосі, Непалі, наМалакке, Суматрі і Шрі-Ланці. У зв'язку з розширенням плантацій і посівів чисельність диких слонів скорочується. Тварин знищують як шкідників сільського господарства, попри заборона. Індійський слон, як і африканський,внесен до Червоної книгиМСОП.

>Обитает індійський слон в лісових заростях, тримається зазвичай сімейними групами по 10—20 тварин, іноді зустрічаються стада до 100 і більше особин.Вожаком стада стає зазвичай стара самка.

На відміну від африканського родича, індійський слон легко приручається, легко піддається навчання. У важкодоступних болотистих місцях слонів використовують як верхових тварин. На спині тварини альтанці може поміститися 4 людини, беручи до уваги погонича, сидячого на шиї слона. Слони здатні переносити до 350 кг вантажу.Обученние слони як переносятьбревна на лісорозробках, а й вкладають в певному порядку, навантажують і розвантажують баржі.Индийских слонів купують зоопарки і цирки усього світу.

Індійські слони за величиною поступаються африканськимсаванним слонам, проте їх розміри також значні — старі особини (самці) досягають ваги 5,4тонн[1] у разі зростання 2,5 – 3,5 метри. Самки дрібніший від самців, важать загалом 2,7 тонн. Найбільш дрібним є підвид зКалимантана (вагу порядку 2 т). Порівняйте, африканськийсаванновий слон важить від 4 до 7 т. Довжина тіла індійського слона 5,5—6,4 м, хвоста — 1,2—1,5 м.Сложен індійський слонмассивнее африканського. Ноги товсті та порівняно короткі; будова підошов ніг нагадує аналогічне у африканського слона — під шкірою перебуває особлива пружна маса. Копит на передніх ногах п'ять, на задніх - чотири. Тіло покрито товстої зморшкуватою шкірою; забарвлення шкіри — відтемно-серой до бурої. Товщина шкіри в індійського слона сягає 2,5 див, але дуже тонка внутрішній боці вух, навколо пащі і ануса. Шкіра суха, немає потовихжелез, тому турбота неї становить істотну частку життя слона. Беручи грязьові ванни, слони захищаються від укусів комах, сонячних опіків і рідини. Свою роль гігієну шкіри грають також пилові ванни, купання і почухування про дерева. Часто на тілі індійського слона помітнідепигментированниерозоватие ділянки, які дають їм плямистий вид. Новонароджені слоненята вкритібуроватой вовною, що з віком витирається і тане, проте дорослі індійські слони сильніше вкриті жорсткої вовною, ніж африканські.

>Альбиноси становлять серед слонів велику рідкість і служать вСиаме до певної міри предметом культу.Обикновенно вони лише трохи світліше й мають кілька ще більше світлих плям. Найкращі екземпляри їх була блідогокрасновато-бурого кольору, збледно-желтой райдужною оболонкою і рідкісними білими волоссям на спині.

Широкий лоб, утиснений посередині і дуже опуклий з боків, має майже апломб; його бугри представляють вищу точку тіла (у африканського слона — плечі). Найбільш характерною ознакою, який вирізняє індійського слона від африканського, є щодо менший розмір вушних раковин. Вуха індійського слона будь-коли піднімаються вище рівня шиї. Вони середніх розмірів, неправильноїчетирехугольной форми, із трохи витягнутим кінчиком ізавороченним всередину верхнім краєм.Бивни (>удлиненние верхні різці) значно, в 2-3 разу, менше, ніж в африканського слона, довжиною до 1,6 м, вагою до 20-25 кг. Протягом року зростання бивень збільшується загалом на 17 див. Вони розвиваються тільки в самців, рідко у самок. Серед індійських слонів зустрічаються самці без бивнів, що у Індії називаютьмахна (>makhna). Особливо подібні самці зустрічаються в північно-східній частини країни; найбільшебезбивневих слонів має популяція на Шрі-Ланці (до 95%)

Приблизно так, як буваютьправшами і лівшами, різні слони частіше використовують правий чи лівий бивень. Визначається це з ступеня зношеності бивня та її більшскругленному кінчику.

Крім бивнів у слона є 4 корінних зуба, що протягом життя кілька разів змінюються принаймні зношування. При зміні нові зуби виростають під старими, а далі на щелепи, поступово відсуваючи зношені зуби вперед. У індійського слона корінні зуби змінюються 6 разів у перебігу життя; останні вирізняються приблизно до 40 років. Коли останні зубистачиваются, слон втрачає можливість нормально харчуватися і вмирає від голодного виснаження. Зазвичай, це відбувається до 70 років.

>Хобот слона є довгий відросток, освіченийсросшимися між собою носом і верхньої губою. Складна система м'язів і жил саме й надає йому більшої гнучкості і рухливість, дозволяючи слону маніпулювати навіть дрібними предметами, яке обсяг дозволяє набирати до 6 л води.Перегородка (>septum ), поділяє носову порожнину, також складається з численних м'язів.Хобот слона не містить кісток і хрящів; єдиний хрящ перебуває в його кінці, поділяючи ніздрі. На відміну від африканського слона, хобот закінчується єдинимдорсальнимпальцевидним відростком.

>Отличиями індійського слона від африканського є як світлий забарвлення, дрібні бивні, наявні тільки в самців, невеликі вуха, опуклі горбата спина без "сідловини", дві опуклості на чолі та єдиний цифровий відросток на кінці хобота. До відмінностям у внутрішньому будову ставляться також 19 пар ребер замість 21, як в африканського слона, й особливо будівлі корінних зубів — поперечних пластин дентину у кожному зубі у індійського слона від 6 до 27, що більше, ніж в африканського слона.Хвостових хребців 33, замість 26. Серце часто має подвійну вершину.Самок можна від самців з двох молочним залозам, розташованим на грудях. головний мозок слона — найбільший серед наземних тварин і звинувачують сягає ваги 5 кг.

Спосіб життя

Індійський слон більшою мірою, ніж африканський, є лісовим жителем. Він воліє світлі тропічні і субтропічнішироколиственние лісу з густим підліском з чагарників і особливо бамбука. Раніше, в прохолодне сезон слони виходили у казахському степу, але тепер ця зустріч стала можна тільки в заповідниках, оскільки поза ними степ майже всюди перетворено на сільськогосподарські угіддя. Влітку по лісистим схилах слони піднімаються досить високо в гори, зустрічаючись в Гімалаях біля кордонів вічних снігів, в розквіті до 3600 м. Слони досить легко пересуваються по болотистої місцевості і піднімаються в гори.

Подібно іншим великим ссавцям, слонитерпимей ставляться до холоду, ніж до спеку.Самую спекотну частина дня вони відчувають затінена, безупинно помахуючи вухами для охолодження тіла, і поліпшення теплообміну. Вони приймати ванни, обливаючи себе водою і катаючись бруді й пилу; цього заходу обережності захищають шкіру слонів від пересихання, сонячних опіків і укусів комах. Для своїх розмірів, слони дивовижно вправні і рухливі; вони мають чудове почуття рівноваги. За необхідності вони перевіряють надійність і твердість грунту під ногами ударами хобота, а проте завдяки влаштуванню стопи здатні пересуватися навіть із заволожених місцинах. Стурбований слон може розвинути швидкість до 48 км/год.; у своїй поспіхом слон піднімає хвіст, сигналізуючи родичам про небезпечність. Слони також можуть добре вміють плавати. Більшість слон проведе у пошуках їжі, проте слону потрібно до 3,6 годин на день, на сон. На землю вони за цьому лягають; виняток становлять лише хворі слони і молодняк.

Слонов відрізняє гостре нюх, слух і дотик, але зір вони слабке — вони недобачають за більш 10 м, трохи краще — взатененних місцях. Чутка слонів через величезних вух, службовців підсилювачами, значно перевищує людський. Те, що слони для спілкування на далеких відстанях використовують інфразвук, було вперше зазначено індійським натуралістом М.Кришнаном. Для комунікації слонами використовуються численні звуки, пози і жести хоботом. Так, довгий трубний клич скликає стадо; короткий різкий, трубний звук означає страх; потужні удари хоботом землею означають роздратування і лють. Слони мають

Страница 1 из 5 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація