Реферат Птахи Таймиру

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Запровадження.

На краю зустрічається 344 виду птахів. Проте 24 виду їх ми є лише залётным (гусеня рожевий і кучерявий пелікани, велика біла чапля, рожевий шпак та інші)

На арктическом узбережжя Крісто й в тундрах живуть чорні, краснообразные казарки. У тундрі, в таёжной зони і гірської тайзі звичайним є гусак гуменник. З роду лебедів зустрічаються лебідь – кликун, населяющий лесотундру і таёжную зону, і тундровый лебідь. Нині чисельність лебедів дуже низька.

Набагато численні качки: кряква, чирок – свистунок, шилохвіст, свиязь, крохали, косатка, морянка, гоголь і ще. Хищные денні птахи (загін соколообразных) представлені 24 видами – скопа, балабан, сапсан, кречет, кобчик, степова і звичайна боривітер, чеглок та інші. З яструбів зустрічаються тетеревятник, перепелятник, мохноногий канюк (зимняк), орлан – белохвост, орел – могильник, коршак, орел – беркуте та інші, всього 15 видів.

У високогірних районах Саянских гір живе рідкісний вид – алтайський Урал.

З журавлиних ми зустрічаються сірий і чорний журавель. Чисельність цих чудових птахів останнім часом значно зменшилася.

Тундра і лісотундра Северо-Сибирской низовини багата водоплавающими птахами, це різноманітні види гусаків.


Пеликаны.

Здавна вражаючи уяву людей, пелікан залишив слід легендах, міфах і різних релігіях. У мусульман пелікан - священна птах, нібито яка будувати святині Мекки. У християн – символ самовідданої материнській любові. Він, за переказами, розриває власну груди, щоб нагодувати пташенят (у кучерявих пеліканів у шлюбний період оперення на горлі і зобі червоніє – звідси мабуть, і легенда). Від інших водних птахів представники загону пеликанообразных вирізняються тим, що плавательная перетинка натягнута поміж усіма чотирма пальцями кожної з лабетів.

Одні пелікани вирізняються в рожевий колір, інші в сірий, і пір'я вони хіба що кучерявенькі. Їх і називають – кучеряві, а розоватых пеліканів – рожевими; це дві різні виду.

Рожеві пелікани гніздяться в очеретах і відкритих берегах. Колонії птахів зазвичай великі (до 500 пар.). Кудрявые висиджують пташенят маленькими групами у герці очеретів і очеретів, на берегах невеликих озер. Гнезда пеліканів є купи рослин. Подросшие птахи пеліканів, з'являється невеличкими групами йдуть на розвідку околишніх затонів, і з трьох місяців вони летять на більш далекі подорожі й навчаються ловити рибу. Риба – єдина їжа пеліканів. Промышляют вони дружно, зграєю на прибережному мілководді. Выстроившись півколом, пелікани з плескотом і шумом ганяють окружённую рибу. На підході до берега ряди загоничів ущільнюються, риба хлюпоче на мілини, і птиці вычёрпывают її своїми клювами-ковшами.

  Пеликаны гніздяться на берегах Чорного, Каспійського, а колись і Аральського морів, деяких озер Казахстану, середньої Азії, півдня Західного Сибіру. Рожевий пелікан розмножується у деяких районах Африки, а кучерявий в античне час гніздився в дельті Рейну. Тепер у Західної Європи знайти гнізда пеліканів можна лише низов'ях Дунаю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Казарки.

Дивно гарні птиці із роду казарок; чотири з п'яти видів цих дрібних гусаків живуть у приполярних областях Північного півкулі. Тільки гавайська казарка обжила малюсінький ареал, обмежений островами Гаваї і Майї.

Найбільший вид – канадська казарка. Вона охоче селиться, поруч із людиною і, давно перетворилася на підлозі домашню птицю. Її можна зустріти майже кожному парку Західної Європи й Америки. Чорна казарка – єдину зі казарок, яка обжила все узбережжя арктичних морів, островів і архіпелагів, зокрема і самі північні у світі ділянки суші Землі Франца – Йосипа й у Гренландії краснозобая казарка – гніздиться лише у тундрах півостровів Ямал, Гыданский і Таймир. Обираючи місце виведення потомства, ця птах зазвичай намагається « долучитися» до гнізду сокола сапсана, забезпечуючи пташатам захисту від найнебезпечнішого ворога казарок – песця.

Чёрно - білий наряд белощёкой казарки доповнений перлинно – сірої мантією крил. У 1990-х р. р  XX в. вибухове збільшення кількості (до 200 тис. особин) цих птахів призвело до розширення місця проживання в Северо – Східній Атлантиці. Проте на середину XX в. белощеких казарок залишалися лічені одиниці, переважно з – право їх затяжного « конфлікту» з західноєвропейськими фермерами і белошейких казарок розходяться погляди на засоби використання озимих посівів з полів. Але щойно запровадили заходи для охороні птахів – заборонили ними полювати, вид був врятовано. Певне, результати періодом піднесення чисельності по природними причин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чайки.

У сімейство казарок входить 45 видів. Усі вони живуть по узбережжям морів, і прісних водоёмов. Ці елегантні птахи відмінно літають, чудово плавають, і ходять суходолом, але пірнають ніяк не. Дорослі чайки майже завжди білі з темною спиною і верхом крил. В окремих – чорна чи коричнева голова. Молоді чайки зазвичай бурі чи сірі, з темними пестринами. Чайки всеядны, але воліють рибу і водяних безхребетних. На суші чайки розоряють місце гніздування інших птахів, поїдаючи яйця і пташенят, ловлять комах і трохи дрібних ссавців, забирають корм в інших морських птахів. Більшість видів чайок гніздяться по холодних краях; тому восени вони залишають родинний маєток. Найбільш далекі перелёты – з Арктики до берегів Африки та Південної Америки – робить вилохвостая чайка. Близько рік і озер Росії найчастіше зустріти озёрную чайку. Влітку її голова забарвлена в тёмно – коричневий колір, крила сірі, з чорними кінцями, решта оперення біле. Колонії цих чайок зустрічаються на озёрах, річкових станицях і болотах, серед лісів, степів і навіть пустель. Сизая чайка гніздиться як на внутрішніх водоймах, а й у берегів морів. Від озерної чайки вона відрізняється білої головою. На Півночі й півдні Росії, а згодом час і середній смузі гніздиться срібляста чайка, дуже схожа на сизу чайку, але у півтора разу було більше.

 

Зозулі.

На землі живуть близько 130 видів сімейства кукушковых. Представники, по крайнього заходу, 50 їх не насиживают своє яйце, а перекладають батьківські обов'язковості інших птахів. Разюче, у яких різноманітних гнёздах і який різної їжі росте кукушечье потомство.

Розпізнати у своїх яєць кукушкино птахам важко, тому, що еволюція виробила у зозулі дивовижне властивість: її яйця і розміром, і (блакитні, бурі, зелені та інші) нагадують яйця птахів, в гнёздах яких вона підкидає. Вчені підрахували, що зозулі підкидають своє яйце птахам близько 150 видів. Під Москвою, наприклад, кукушата – часті гості в гнёздах майже будь-який співочої птахи, іноді навіть в дуплах дятлів (коли зозуля неспроможна протиснутися в дупло, вона принесла свої яйця в дзьобі).

І ось підкидьок звільнився шкаралупи. І відразу починає розчищати собі простір. Маленький і сліпий пташеня несе на спині… іншого пташеняти. Підтримуючи його культяпками – крильцями, обережно пересувається до краю гнізда, опускає вниз голову аж раптом різко откидывает тому. Птенец, що біля нього з боку спині, летить вгору, та був падає вниз, на грішну землю. Птенец – носій кілька хвилин відпочиває і знову задкує задом, підповзає під іншого сусіда, підкидає їх у особливу улоговинку на спині й поміщає до краю гнізда. Ривок – і ще одна жертва летить вниз.

Так зозуленя розправляється відносини із своїми об'єднаними братами та сестрами. Робить він це несвідомо, підпорядковуючись інстинкту. Вже у перші години його життя не подолану прагнення спонукає зозуленяти вихлюпувати з гнізда все, що в ній перебуває. На спині у зозуленяти – чутливі сосочки. Варто до них доторкнутися, як тепер ж стає у позу « выбрасывателя». Але крізь чотири дні інстинкт зникає.

Кукушонок дуже ненажерливий, нерідні батьки весь день зорі до зорі, буквально щохвилини приносять йому корм. Вилупившись із яйця, зозуленя через 20 днів залишає гніздо, але, віддані своїм батьківським обязоннастям, пташки – вихователі годують ще потім місяць чи півтора. Основна їжа зозуль – комахи, що вони поглинають у безлічі. До того ж із усіх пернатих тільки зозулі люблять клювати волохатих гусениць, покритих отруйною “вовною”, покритих не чіпають інші птахи.

Звичайні зозулі, котрі живуть біля Росії, підкинувши яйця, ніколи до неї большє нє повертаються і незабаром летять на південь. Молоді птахи летять й цілком самостійно.

Не все зозулі настільки забезпечені. Деякі вигодовують своїх пташенят разом із прилётными батьками. Інші і годують, і висиджують пташенят, але гнёзд не будують – займають чужі. Треті й гнізда споруджують і дбають про прийдешнім, а часом підкидають яйця в гнізда інших зозуль чи інших птахів.

Канюки.

У північних країнах, особливо у тундрі, водиться один кані, плюсна якого оперена, як в орлів – канюк, конюх; він представник особливий – ARCHIBUTEO. Надзвичайно строката забарвлення цієї птахи представляє суміш білого, жовтого, красно-серого, чорного і бурого квітів. Тварини, які прив'язують канюка тундрі – пеструха та інші гризуни, які мають йому багату поживу. Дуже корисна (щодня з'їдає 10-15 мишей) і, мабуть, звичайнісінька у Центральній Росії хижа птах.

Канюком його ім'ям названо за гучні протяжні крики, яким він як щось випрошує, канючить. Нагадують які й нявкання кішки, у Німеччини канюка називають «котячий орел». Побачивши жертву, канюк на 2-3 секунди зависає повітря, та був падає вниз на жертву.

 

Сапсан.

Мощногрудый, із добре помітними довгастими, чорними плямами під очима («вусами»). Хоча гніздиться сапсан у світі, зустрічається дуже рідко. Розміром приблизно з для крука. Згадані вуса відрізняють його з інших соколів, крім чеглока, але вона дрібніший від і з рудими «штанями» - пір'ям ніг і подхвоста. Сапсан полює лише з летять птахів: від ластівок до гусаків. Б'є пазурами, пікіруючи я з висот, важких птахів (гусаків) добиває вже в землі. Під час повітряної атаки, нападаючи на дичину з точки 45 градусів, сапсан розвиває неймовірну швидкість – до 350 км/год. 

Поморники.

Представники роду поморників з сімейства ржанкообразных живуть холодних широтах обох півкуль. З 7 видів поморників чотири живуть у Північній півкулі, три десятки в Південному. У Росії її можна зустріти чотири виду.

Зовні поморники нагадують чайок, але у їх забарвленні переважають темні тону. Примітна у поморників форма хвоста - центральна два керманича пір'їн довші інших. Найбільш довгі стернові пера (на 15-18 див довші хвоста) біля малого й витонченого длиннохвостого поморника. Короткохвостый і середній поморники крупніша, але центральні стернові пера вони коротше на 7-10 див. а й у найбільшого і масивного великого поморника – хвіст клиновидний і центральні стернові пера лише трохи довше інших.

Поморники відмінно літають і плавають, впевнено почувають себе суші, але пірнати не вміють. Влітку вони живуть у вологих рівнинних тундрах. Гніздо дуже просте – выстилают ямочку листочками верби і лишайниками; туди самка відкладає два яйця. Через 25-27 днів із них вылупляются пташенята, покриті темним, майже чорним пухом. За кілька днів пташенята залишають гніздо, а місячному віці вже піднімаються на крило. Поморники дуже турботливі батьки та самовіддано захищають своє потомство. Коли хижак наближається до гнізду, птахи початку намагаються його відвернути, прикидаючись пораненими, і якщо це допомагають, то сміливо атакують ворога (іноді нападають на людини).

У гніздовий період основний їжею поморників є яйця і пташенята інших птахів, що вони видобувають, розорюючи гнізда. Натомість у народі прозвали фомками-разбойниками. Проте харчуються поморники і рибою, відбираючи її в інших птахів (особливо це хар-но для короткохвостого поморника). Роблять вони почали це повітря: удвох чи втрьох атакують птицю, спритно підхоплюючи на льоту видобуток, яку та зронює. Восени поморники залишають суходіл і по весни живуть у відкритому ж морі, де рибалять і розбійничають, відбираючи чужу видобуток.

Буревісники.

Орнітологи належать до загону буревесникообразных, близько 100 видів морських птахів з чотирьох сімейств: буревестников, альбатросовых, кагурковых і пірнаючих буревестников. Ці незвичні птахи дуже давні близько 50 млн. років. Вони чудово пристосовані до життя між двома стихіями – небом і океаном. Могутні крила (в деяких видів їх розмах крил 3.5 м) невтомних літунів – буревестников і альбатросів – влаштовані отже ліктьовий суглоб фіксує крило в розправленому стані, дозволяючи птахам невтомно парити над морськими просторами. І це снабжённые перетинками ноги майже в усіх представників цього – загону слабкі. По землі альбатроси пересуваються щодо спритно, а решта ледь – ледь перевалюються з ноги на ногу.

Ноздри в усіх буревестникообразных укладено в рогові трубочки (звідси друге назва загону – трубконосы). Через ніздрі виділяються надлишки солей, що дуже важливо задля морських птахів.У сімействі буревестников є птахи зростанням з дрозда і ті, які можуть опинитися зрівнятися за розмахом крил з альбатросами (у гігантських буревестников до 2,8 м). Південний гігантський і північний гігантський буревісники – блукачі, що облітають земну кулю за східним вітром. На островах навколо Антарктиди, гігантські буревісники тероризують пінгвінів: крадуть яйця і пташенят. Вдень дорослі буревісники полюють над морем, вночі повертаються до гнізду і годують пташенят. Так проходять довгі тижня, і потім батьки откочёвывают до північним морях. Вміння знайти правильний шлях над океанами У цих птахів разюче. Якось буревісника вивезли з Англії за 5 тис. км до Америки, де

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація