Реферат Закон і віра

Усякая релігія містить у собі і вони відкриває деяку систему цінностей ; інакше кажучи , встановлює деяке етичне вчення . ” *

Під час Пресвятої Богородиці світ пізнає цілком нову етику — етику Царства Божого . ” Приблизилось Царство Боже” (Мк.1:14,15;Мф.3:2,4:17,23). Ось воно — самоцінність , абсолютно бажана , заради яку слід віддати решта . Це і межа людських пошуків .

Мовая етика — нову систему цінностей . Новий Завіт з усією силою противополагается старому . ” Закон є самоцінність старозавітної релігійної етики , і може бути , і всієї дохристиянської етики взагалі . ” Книжники і фарисеї — самі праведні люди Ізраїлю , та їх праведності протиставляється інша , справжня праведність , без якої недосяжно Царство Небесне . Праведність їх полягало у невідступному виконанні Закону. НО...”Закон і пророки до Іоанна — відтепер Царство Боже возвещается ” (Лк.16:16;Мф.11:12,13).

Тпро , що Ісусом протиставляється Закону — є ”полегшення , звільнення , запрошення бенкет , і блаженство . ” Ці протиставлення проходять крізь ці Євангеліє— ” Закон дано через Мойсея ; благодать і істина сталися через Пресвятої Богородиці ” (Ин.1:16,17). Христос проповідує , що немає порятунку Законом : праведність від Закону зачиняє вхід в Царство Боже (Мф.23:13). Закон поділяє людей на чистих і нечистих , залежно від дотримання ними зовнішніх норм : час і місці , де , як і коли поклонятися Богу . Ісус проповідує поклоніння Батькові на кшталт й істині . Проблема релігії Закону , поділяє людей — проблема неістинних прихильників і неистинной релігії . Вона знімається Ісусом через неї недуховності . ” Бог є дух , і поклоняющиеся Йому повинні поклонятися на кшталт й істині ” (Ин.4:7-27).

____________________________________________________________

* Усі подальші цитаты,кроме цитат з БИБЛИИ,взяты із роботи Б.П.Вышеславцева “Етика перетвореного еросу”.



Закон Мойсея , який одержав релігійне значення — це , передусім , норма зовнішнього поведінки : ” не торкайся ” , ” не укушай ” ... Весь Закон , лише заповіді людські , ” Закон заповіді плотської ” (Евр.7:16). Надеющиеся лише на на плоть сподіваються . ” Ритуальні закони між всіма релігіями , і особливо єврейської , вражають своїм дріб'язковим матеріалізмом : ” бажаючі бути під Законом ” ” поневолюють себе немічним і бідним речовинним початком ” (Гал.4:21,9,10)... вирішують питання , що й який горі молитися ; і наприкінці кінців дбають про ” стихіях світу ” , про земній . Це суєтна релігія , ” марновірство ” . Усім таким , на плоть сподіваючись , протипоставлено живуть духом , водимые духом , відроджені й оновлені Святим Духом . По проповіді Христа , вони є ті , яких шукає Собі Батько . ” Дух Святий є благодать , радість , краса , розрада , що йде від Отця й даруемое Батьком лише тому , хто у Отця й йде шляхом Сина ” . Релігії Закону протиставляється релігія Віри . Плотским цінностям протиставляється цінність

” безпосереднього містичного спілкування з Абсолютом , з Богом... ”

Противопоставляется як і безпосередній стосунок між Богом і людини , не за посередництвом наказів й заборон Закону , а интимно-сердечном зіткненні любові ; з ним пов'язане у відповідь вплив Бога ” . Закон — ” покривало , лежаче на серце ” (2Кор.3:14-15). Бог закритий серцю людини , відділений завісою Закону . У законі неможливі відносини дружби і сыновства , лише ставлення Законодавця і підданого . ” Покрывало Закону звільняє з серця Христом . Серце їй починає відбуватися в Дусі і дихати духу свободи : ” але звертається до Господа , тоді це покривало знімається . Господь є Дух ; чи Дух Господній , там свобода ” . Отже , перебування під Законом окреслюється рабство , а благодать Христового , як свобода .

Закон Мойсея стосується всі сфери людської поведінки і забезпечення діяльності , і найцінніше у ньому — це і зла і заборона злочину . Але боротьба ця постійно зазнає поразки . ” Закон не є вища творча сила . Вища творча сила кохання . Понад те , кохання є самоцінність і святість , вінець досягнень , бо ” Бог кохання ” . Христом порушувалися суворості Закону це ставилося то провину фарисеями . Він дотримувався обмивань , постів , був присутній на учтах , пив вино , спілкування з нечистими , митарями , грішниками , блудницями .

Він засудив жінку , котра, за Закону повинна бути засуджено і побита каменями . Але це не заради беззаконня , тоді як у ім'я любові .

Мі тільки людина не творить Закону . Історія твориться Вірою , а чи не Законом : ” вірою Ной створив ковчег порятунку , вірою Авраам підкорився у країну обітовану , вірою Мойсей страждав зі своїми народом , вірою він вивів народ з Єгипту , вірою перейшли євреї Чорне море , ... ” Віра — це прагнення кращому , до небесному . Марно шукати порятунок до закону , вона лежить лише у Вірі : ” віра є творча сила , вона творить життя , ” животворить ” , указует конкретне діяння у угадываниях і предвосхищениях . Навпаки , закон ” є ” мертва літера ” , вона може ”животворить”, творити життя ... ” Законодавство Мойсея є акт Віри Мойсея .

Христианская етика виростає і розкривається у протиставленні Закону — і Царства Божого , благодаті , Духа , кохання, і Віри . Аби жити для Бога — треба вмерти для Закону . Закон минущий , і Христос є кінець Закону . Предметом несумісності є розп'яття Христа : ” маємо закон , і з нашому закону Вони повинні померти , бо зробив Себе Сином Божим ” (Ин.19:7). Зате Христос звільнив нас , відпокутував нас , врятував нас . Несумісність Закону Віри — то життєва трагедія, развертывающаяся історія і , то, можливо , актуальна у кожної людей .

Схожі реферати:

Навігація