Реферати українською » Философия » Християнський дуалізм


Реферат Християнський дуалізм

Предыдущая страница | Страница 2 из 2
по спокуту. Важко усвідомлюючи власну гріховність і тяжкі пороки світу, багато віруючі християни свідомо віддавали свої сили готування до порятунку у світі, подстегиваемые вірою у те, що врятуватися зможуть лише окремі обрані, тоді як незліченну більшість зіпсованого роду людського заходиться назустріч погибелі.

У цій перспективі ідея обожнювання людства поставала або безглуздою, або блюзнірською. Людське що у рятівному процесі обмежувалося, а природа самого порятунку визначалася вже це як церковне виправдання і дозволу вхід в Небесную обитель, як тільки уподібнення Богу. Віруючий християнин ставав й не так божественним, скільки постав праведним у власних очах Бога, звільняючись і південь від свою особисту гріхів і зажадав від успадкованою родової провини. Християнські ставлення до шляхетність і свободам людини – найбільшого з творів Божих, створену за образом і подоби Бог і погода вознесенного діяннями Христа, сопрягшего божеське й людську воєдино, – тут відступали у тінь, утискувані почуттям власної недостойності й абсолютною духовної залежності людини Божий і Церкви. Людина – істота, наскрізь пронизане гріхом, добровільно противопоставившее себе Богу. Тому воля його безсила проти зла і в середині нього, і навколо неї. Його порятунок лише в ймовірності те, що Бог може милостиво вибачити віруючим їх провину, вбачаючи у смерті власного Сина спокута, й намагаючись врятувати віруючих від цього прокльони, яку вони, як й інше людство, насправді заслуговують.

Оскільки лише діяння Бога облачені духовної владою, будь-які людські претензії на героїзм (на зразок античних греків) можна лише як гідне осуду марнославство. Щоправда, багато ранні християни, і навіть пізні християнські містики вважали можливої в людини причетність героїчного: тією мірою, як і можна було безпосередньо стати причетним Христу – цьому вічно котрий перебуває Початку вселенської божественності. Така думка нерідко стояла і поза заповітами мучеників ранньої церкви. Проте, скоріш за все пізнішій християнської традиції, цей вищий героїзм, зазвичай, виходить далеко межі людських можливостей. У цій перспективі Христос повністю задумувався як трансцендентна сутність, чиє історичне прояв в Ісусі унікально і чий божественний героїзм абсолютний: тоді як них тупцювала в кращому разі – істоти, перебувають у неоплатному боргу, у разі – затяті грішники. Будь-яке благо походить від Бог і погода з походження своєму є духовним, тоді як і будь-яке зло коріниться у власної гріховним природі людини, будучи плотським з походження. Старий дуалізм постав тут настільки ж абсолютним, як і до Різдва Христового, а трагічний образ розп'яття лише погіршувала відчуття вселенського розколу між Богом і людини, між нинішньої життям у світі і прийдешньої життям у світі духовному. Знання цієї прірви у змозі подолати лише Церкви.

* * *

Існування цих двох настільки різко розбіжних між собою, хоч і взаємодіючих способів переживання християнства стало відбитком схожою дихотомії всередині іудейської віри, яке тривало вплив якій цього відношенні виступало як додатковий чинника у розвиток християнського світогляду. Високо розвинене у іудеїв відчуття Бог і погода Його могутності врівноважувалося щонайменше гострим відчуттям мирського, "идолопоклоннического", і навіть усвідомленням неважливості за все людського. Сходным чином, особливі взаємовідносини Ізраїлю з Богом і особлива історична відповідальність за виконання Його заповітів – щоб відновити у світі Його верховне панування, – виливалися в усвідомлення як своєї унікальної духовної значимості, а й своєю "занадто людської" невдача Італії й провини. У дусі зороастрийского космічного дуалізму добра і зла – з тим, проте, істотною в історичному відношенні різницею, що саме падіння Космосу викликано падінням людини, а чи не навпаки, – біблійна традиція взваливала на людські плечі відповідальність за події вселенського масштабу. Боже, і підвищив, і обтяжив свій Обраний Народ особливим призначенням; відповідно, змінювався та спосіб Божий.

З одного боку, багато епізоди іудейської Біблії – наприклад, Псалми, Книжка Пророка Ісаї чи Пісня Піснею, – свідчили у тому, що іудеям були гризуть милість, доброта і потаємна любов Бога. Иудейскую релігійну літературу відрізняло передусім яскраво виражене почуття небайдужого особистого відносини Бога до людини та її історії. А з іншого боку, з усіх оповіданнями Старого Завіту панував Бог – ревнитель суворого правосуддя і нещадного відплати, одержимий самолюбством владний каратель, войовничий націоналіст з російської патріархальної мораллю: "око за око" тощо, – отже милосердя та співчуття Бога найчастіше ставали ледь помітні. Віра на постійно супроводжувалася страхом, перед Ним. У деяких вирішальних зіткнення з Яхве лише благання людини про безсторонньому і милосердному суді пом'якшували нищівного удару Божого гніву, вже готовий впасти за тими, хто їм вона бачила непокірність. У окремих випадках здавалося навіть, ніби властиве самим іудеям почуття моральної справедливості перевершує нього почуття в Яхве; водночас, перше вочевидь виникало з сутички з последним11. Священне угоду між Богом і людини у парадоксальний спосіб вимагало із боку людини це й самостійності, й поступливості: так, йдучи від подібного напруженого рівноваги, розвивалося іудейський характер.

Напруга було осередком всього іудейського релігійним досвідом, бо, беручи до уваги кількох важливих винятків, Бог древніх євреїв здебільшого розкривав себе, немов "Іншого", відгородженої непереборної стіною. Иудейское бачення було пронизане двоїстістю: Боже, і людина, добро і зло, священне і мирську. Проте історія розмовляла і про близькості Бога, хіба що врівноважуючої Його інакшість. І на іудейських уявленнях присутність у світі божества виявляється вимірюється покорою Ізраїлю Яхве – цієї обов'язком, у якої він поперемінно то процвітав, то оступався. Саме на цьому драмі усе й спочивало. Юдейська діалектика устрашающего усемогутності Бог і погода онтологічного віддаленості людини Божий знаходила історичне дозвіл в Божому задумі порятунку, а задум цей вимагав цілковитого підпорядкування від чоловіка. Отже, божественна заповідь неухильного покори виявилася більш важким тягарем, перевешивающим божественне вилив примирній любові.

Проте, проступала і ця любов – особливо тоді, коли він сприймався як божественне присутність, подвигавшее іудейський народ до здійснення – до Землі Обетованной, приобретавшей найрізноманітніші обличчя і постійно менявшей їх. Искупительная і що об'єднує сторона Божої любові до людини, здавалося, була до тієї палко очікуваної добі майбутнього, коли які повинні приречення обіцяє месією: століття ж нинішній ніс печатку обтяжуючого мороку й відчаю, людського гріха і Божого гніву. Иудейское почуття божественності було нерозривно пов'язане з постійним усвідомленням кари Божої, як і любов людини до Бога тісно спліталася з беззаперечним покорою Божескому закону. Таке сполучення було, своєю чергою, успадковано і знову затверджено християнством: адже йому принесенное Христом порятунок не скасовувало відплати Бога.

Твори Павла, Іоанна і Августина з'явилися вираженням цілком особливого змішання містики з правом; християнська релігія, формування якому вони надали найголовніше вплив, також відбила обидві ці несхожі тенденції. Бог є абсолютно благе верховне буття, проте це благої Бог може поводження з непокірливим людиною з усією нещадністю і ведающей вибачення суворістю (як у апокалиптическом Страшному Суде з Одкровення Іоанна Богослова). (Не був, до речі, позбавлений теологічного значення й те що, що деякими середньовічними церквами і монастирями з Пасхальной літургії було вилучено слова: "Про felix culpa!") Християнський досвід спілкування з Богом, як й у юдаїзмі, метався між відносинами високою любові (свого роду божественна романтика!) й рівнішими стосунками жахливого страху перед карою, страху судового вироку. Так уживалися християнські віра і з християнськими почуттями провини та страху.

Предыдущая страница | Страница 2 из 2

Схожі реферати:

Навігація