Реферати українською » Этика » Християнська етика


Реферат Християнська етика

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Зміст

Запровадження

1. Християнська етика

1.1 Тема ненасильства і в християнській етики

1.2 Життя невпинно й Місія Мойсея

1.3 Законодавство Мойсея

1.4 Справедливість і милосердя

2. Ісус Христос: мораль і релігія

2.1 «Любіть ворогів ваших»

2.2 «Царство Моя немає від світу цього»

2.3 «Як я зрозуміввозлюбил вас»

3. Свобода людини у християнстві

Укладання

Список Літератури


Запровадження

Перш ніж переходити до розгляду основних моментів християнську етику, визначимо саме поняття етики.

У суворому сенсі етика перестав бути наукою. Аристотель говорив, що її предметом не є знання, а вчинки. Етику було б точніше визначити не як науку мораль, бо як моральний досвід.

Отже, неможливо казати про християнську етику розв'язуючи це предмет окремо Ісуса Христа. І тому для дослідження цієї теми ми часто звертатимемося до найбільшої книжки даної людям – Біблії.

У Біблії немає, що містила в собі стільки практичних істин для християнську етику, якглави:6;7;8 - послання доРимлянам, у якихАпостолам Павлом виділено основна думка про не можливості людині самому змінити своє життя на краще, звільниться від України всього негативного. Але чому неможливо людині можливо Богу.


1. Християнська етика

1.1 Тема ненасильства і в християнській етики

християнської етики мойсей христос

У цьому світлі проблем подолання насильства, й твердження світу християнської етики формує принципові цінності гуманістичного ненасильства.

Понад те, творча, вона звільняла ненасильство перебуває у центрі християнську етику, ні дивлячись на, те що історії християнської церкви ці коштовності неодноразово залишалися зневаженими. У Біблії простежується вчення прогресивного розуміючи шляхи й кошти подолання насильства, й його коренів, яке сягає кульмінаційного моменту у вченні і життя Пресвятої Богородиці.

Розглянемо суттєві моменти цього вчення, зайве буде описувати їх,правильней буде просто привести справжній текст цього вчення.

«Але вам слухають кажу: Любіть ворогів ваших,благотворите котрі ненавиділи вас, благословляйтепроклинающих вас, і моліться за ображаючих вас.Ударившему тебе по щоці підстав і той, іотнимающему в тебе верхній одяг не перешкоджай взяти й сорочку.

Будь-якому прохальному в тебе давай, і зажадав від взяв твою, не вимагай тому. І як хочете, щоб із вами надходили люди і ви робіть із нею. І якщо краще любите люблячих вас, яка вам через те подяку? Бо грішники люблячих їх. І якщо краще робите добро тим, які вам роблять добро, яка вам через те подяку? Бо грішники теж роблять. Та навіть якщо в боргдаете тим, яких сподіваєтеся отримати назад, яка вам через те подяку? Бо грішники дають в борг грішників, щоб отримати назад стільки ж. Отже ви любите ворогів ваших, іблаготворите, і в борг давайте, без вичікування нічого; і буде вам нагорода велика, і будіть синами Всевишнього; бо Він благ і до невдячною і злим. І будьте милосердні, як і Батько ваш» (Євангеліє від Луки 6:27-36). Вже текстах Старого Завіту насильство сприймається як негативна, життя руйнує сила, яку люди відповідають, від яка повинна відмовитися і людини й суспільству загалом. Цей відмова означає примирення між Богом і людини, між всіма людьми. Щоб наблизитися до цієї універсальної гармонії, до цього примирення, людина мусила звернути себе на Божественному закону, тобто справедливим і визнати новий вимір людські стосунки: «Возлюби ближнього свого як найбільш себе». Що це означало для людства?

Поклоніння Богу Справедливості, Правди, Любові, Богу -сотворившему небо і землю, відмови від поклоніння іншим богам (ідолам). Забезпечення основних людських прав слабких, знедолених, іноземців, незаможних, рабів - нарівні з усіма членами суспільства. Це ненасильницький опір злу передбачає звільнення як пригніченого, і гнобителя, прощення і можливість примирення під знаком милосердя. У цьому ненасильницькою визвольних змагань розкривається ще одного самоцінного виміру любові, яке виявив Ісус наприкінці свого життя своїм вченням і своєю діяльністю: це - самовіддане кохання, яку Він виявив тим, що віддав своє життя за гріхи людства.

Голгофа - безспірне одкровення любові Божої, та першої чергу одкровення Божої святості. Святість завжди йде попереду любові, і Бог неспроможна поступитися Своєю Святістю з за Своєю Любові. «Ніщо не чисте не ввійде у Царство Небесне» Апостол Іоанн говорить про святості і Любові в Євангеліє від Іоанна (3:16-17,36)- «Бо таквозлюбил Бог світ, що віддав Сина СвогоЕдинородного, щоб всякий, віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого у світ, щоб судити світ, але щоб світ був врятовано через Нього. Віруючий в Сина має життя вічне, а чи не віруючий в Сина не побачить життя, але гнів Божий перебуває у ньому». Павло докладно описує гнів Господній в посланні доРимлянам першому розділі вірш вісімнадцятий, спрямований проти гріха і невіри. «Бо відкривається гнів Божий з неба на всякенечестие і неправду людей, придушуючих істинунеправдою». Опис любові починається лише з п'ятої глави вірш п'ятий: «А надія непостижает, оскільки Любов Божого вилилася в серця наші Духом Святим, даним нам». Чому помер Христос? На хресті грішник було врятовано. Бог виявив себе, азло-сокрушено.

1.2 Життя невпинно й Місія Мойсея

Єдиним джерелом даних про життя і вченні Мойсея є П'ятикнижжя, що називається в іудейської традиціїТорой і що є основою Старого Завіту. Мойсей народився небезпечні часи. Його усиновила дочкаФараона і подала йому освіту у самому передовому центрі цивілізації. Але згодом він зрікся приналежність до єгипетському царському домашній роботі та відмовився називатися сином дочкиФараоновой.Отважная спроба допомогти своєму народу закінчилася невдачею.Страшась помстиФараона, він уМедиам, де провів наступні років. Поки Мойсей перебував років уМедиамитян, Ізраїльтяни продовжували страждати під рабською ярмом. Цікаво, що явище Бога Мойсею сталася тієї ж самій горі, де пізніше Бог дав йому закон.

Саме там увагу Мойсея було залучено кущем, який горів, але з згорів. Під час цієї зустрічі з Мойсеєм Всевишній доручив звільнити Його Народ з Єгипту. Бог вирішив: а) вивести народ з Єгипту; б) вводити на землю хорошу, розлогу «Де тече молоко і мед». Мойсей сформулював дві взаємозалежні істини котрі розкривають своєрідність людського буття, як буття морального. По-перше, з людини є Бог, волі якого він має, безумовно, коритися. По-друге, людина немає сам собою, а є часткою ширшим історичноїобщности-народа. І зв'язку з Богом, і належність до народу утворює полі справедливості, у якому тільки і можуть зрости насіння людського злагоди і добробуту. Про життя Мойсея можна докладно прочитати у книзі Старого Завіту «Результат».

1.3 Законодавство Мойсея

Під час проходження через пустелю народ Ізраїлю піддавався багатьом випробувань. У цих випробувань Господь дав народу простий принцип, якого Він був триматися: слухняність несе благословення;непослушание-суд, покарання. Бог дав Мойсею перший оригіналДесятисловия на горі Синай Мойсей розбив ці скрижалі із каменю у яких десять слів було написано перстом Самого Бога, коли я довідався, що поклонявсявилитому з золота статуї тільця.

Коли Ізраїль було належним чином покараний, але врятований від знищення походатайственной молитві Мойсея, Бог велів йому приготувати дві скрижалі із каменю, ними Бог вкотре написавДесятисловие; За межамиЕвропейской-Иудаисткой культури ім'я Мойсея передусім пов'язане з Десятьма Заповідями. Вони є загальної основою, свого роду запровадженням додетализированному склепіння законів, охоплює всі громадські значимі аспекти поведінки чоловіки йвключаемому сотні різноманітних норм правил гігієни до форм благочестя.

Зазвичай прийнято підрозділяти заповідіДесятисловия на дві групи: перші чотири, які стосуються сфері сакрального права, й ті шість, які стосуються сфері мирського права. Винятково важливоюсточки зору зв'язку Бог і погода народу є четверта заповідь. У ньому записано: «Пам'ятай день відпочинку». У ньому ставлення до Бога й ставленням до ближніх виявляється у тому ж ставленням. Субота - час духовного зосередження, розмірковування про Бога, дуже важливо задля здобуття права за повсякденної суєтою, за усякими приватними справами втрачена не врахували наших спільних цілей. Це день, який віддається Богу. І тоді водночас, це - день була в який перед Бога зрівнюються все в межах Ізраїлю незалежно від соціального статусу.Отдохновения приписано рабам ічужеплеменникам, які у домі, і навіть домашнім тваринам. У суботньому відпочинку духовне єдність Ізраїлю перед Богом знаходить своє предметне втілення. «Якщо ти втримаєш ногу свою заради суботи від виконання примхи твоєї у святої день Мій, і будеш називати суботуотрадою, святим днем Господньому,чествуемим, іпочтишь її тим, що ні навчатимешся звичайними твоїми справами, догоджати твоєї примхи та базікати: Те матимеш радість вГосподе, і Я зведу тебе на висоти землі і дам відчути тобі спадщина Іакова, батька твого: вуста

Господніизрекли це» (Книжка пророка Ісайї 58:13-14). Існує міцна традиція розглядати ДесятьЗаповедей Мойсея як перші в часі та одне з найважливіших власне моральних кодексів. Вони запроваджуються як прямі і перші вказівки Бога. Мораль виводиться через заперечення користі. Вони підлягають виконання, без жодних застережень та, з їхньої істинності випливають благодіяння. Тільки дотримуючись заповіді, ви зможете жити. Як ми вже відзначали, Господь через Мойсея, звертається немає окремому індивіду. Він веде діалог із Ізраїлем як цілим. Бог обіцяв, якщо вони приймуть умови й їх дотримуватися, зробить їх - своєю народом. Закон ні дано Ізраїльтянам з тим метою, щоб дотримуючись його, їм було запропоновано досягти праведності.

-«Оскільки справами закону не виправдовує перед Ним ніяка плоть; бо законам пізнається гріх». (Послання доРимлянам 3:20). «Хіба законом хтось не виправдовується перед Богом, це ясно, оскільки праведний вірою живий буде». (Послання доГалатам 3:11). Праведність перед Богом завжди давалася лише з вірі в Нього. Метою уведення закону, було показати Ізраїльтянам їх гріховність в протиставлення святості і праведності Бог і погода в такий спосіб обгрунтувати осуд людства. Моїсєєв закон, як він представлений в «>Исходе» розпадається на 3 частини:Десятисловие (Результат 20:1-21), книга Завіту з які у ній цивільними і релігійними правилами і законами (Результат 20:22 по 24:11) і церемоніальними (Результат 24:12 по 31:18).

1.4 Справедливість і милосердя

>Смисловим центром етики Мойсея є думка справедливості. Звідси й необоротне покарання, за скоєні вчинки, в тому числі милосердя Бога народу, що він надавав протягом усього шляху й мандри.

Адже милість не заслуговують, її надають. «Хто Бог, як ти,прощающий беззаконня івменяющий злочин залишку спадщини Твого? вічне і гнівається Він, бо "любить милувати» (Книжка Міхея 7:18). «Книжка Результат» розповідає про звільнення нащадків Авраама зЕгипетского рабства, про завіті Бога із нею на горі Синай і сорокарічному мандрах до пустель, про шляху до Землю Обітовану.Освободитель-Бог, посередник між Богом іИзраильтянами Мойсей, мужній і вірний слуга Божий.

Найзнаменитіші події, які з народом під час їхньої мандри, переконливо показує на милосердя Панове стосовно народу,искушавшего його весь цей час: чудесний харчування народу манною з неба; зцілення покусаних отруйними зміями, одним поглядом на повішеного на дереві мідного змія і чудесний винищення води з скелі. Весь Старий Завіт дихає строгістю й у водночас милосердям.


2. Ісус Христос: Мораль і релігія

2.1 «Любіть ворогів ваших»

Ісус Христос є засновником світової релігії носить його ім'я. Він також - творець життя вчення, яке коротко можна з'ясувати, як етику любові. Ісус Христос поєднав мораль і релігію у єдине ціле: Його релігія має зміст, Його мораль має релігійні витоки. «Якщо можливе з вашого боку, будьте у світі з усіма людьми. Не мститеся за себе, кохані, але дайте місця гніву Божу. Бо написано: «Мені помста, Я воздам, каже Господь».

І, якщо ворог твій голодним, нагодуємо його; якщо жадає, напайка його: бо, роблячи це, ти збереш йому на голову палаючі вугілля. Якбипобежден злом, але перемагай зло добром» (Послання доРимлянам 12:18-21). Царство Боже – у тих двома словами ключі до Його життя вченню. Вони міститься Його хороша, радісна звістка, Його Євангеліє. Як відомо, слово «>Евангиле» грецькою означає «добра звістка». «>Благовествовать маю Царство Боже, бо то Я посланий» (Лука 4:43) -каже Ісус про своє місії. Ісус розповідає про Царство Боже як і справу добре відомого істині, у відповідь про нього як який прийшов звідти.

Особливістю Євангеліє Пресвятої Богородиці є звісткаЦарствииНебесном, спочаткусходящем на грішну землю як внутрішнього процесу переродження гріховного людського серця, а майбутньому – як воцаріння земліПотомка Давида по плоті, Про тепредреченного в Старому ЗаповітіЕммануила - Ісуса, який «врятує людей своїх гріхів їх» (Ісайя 7:14, Матвія 1:21). Але переродження гріховного людського серця немає саме собою. «Бо, кажу вам, якщо праведність ваша не перевершить праведності книжників іФарисеев, то не увійдете в Царство Небесне». (Євангеліє від Матвія 5:20). «Не всякий який провіщає Мені: «Боже! Боже!», ввійде у Царство Небесне, але виконуючий волю Батька Мого Небесного» (Євангеліє від Матвія 7:21). «Від днів ж Іоанна Христителя донині Царство Небесне силою бореться, іупотребляющие зусилля захоплюють його» (Євангеліє від Матвія 11:12). Людство мусять бути подоланимиСилою Панове через покаяння, все гріховні вірші цього дивного світу, що у серце людини. «Справи плоті відомі; вони суть: перелюбство, блуд, нечистота, розпуста,Идолослужение, чарівництво, ворожнеча, сварки, заздрість, гнів, чвари, розбіжності, (спокуси,) єресі, Ненависть, вбивства, пияцтво, бешкетництво тощо.

>Предваряю вас, як й раніше передував, що вступники так Царства Божого не успадковують»

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація