Реферати українською » Этика » Християнське розуміння любові


Реферат Християнське розуміння любові

Страница 1 из 4 | Следующая страница

Зміст

 

Запровадження

1. Поняття кохання тривалістю у історичному аспекті

2. Новий образ кохання тривалістю у Євангелії

3. Любов як безсловесна пісня Богу

4. Трансформації в етики "етичного статусу" любові

5. Християнська любов – дар святого духу

Укладання

Список літератури


Запровадження

 

Любов - основа християнської життя, основа Спасіння.

Любов - душа світової життя. Без кохання, і розум мертвіє і навіть праведність лякає. Справжня християнська праведність в єднанні кохання, і істини за словамиПсалмопевца: Милість і істинасретятся, щоправда і світоблобизаются. У цьому вся єднанні любов іде істиною, а істина розкривається у любові. Любов до занепалому творінню спонукала Бога-Отця врятувати світ, у злі що лежить: Бо таквозлюбил Бог світ, що віддав Сина СвогоЕдинородного, щоб всякий, віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого у світ, щоб судити світ, але щоб світ врятований був через Нього.Сострадательностью, милосердям і любов'ю просякнуті все земні діяння Сина Божого відВоплощения до Хрещеною смерті, які послужили позбавлення від гріха, прокляття й смерті.

Християнська концепція любові, як вона виражена у Новому Завіті, поєднуючииудаистскую і античну традиції, висуває першому плані у сенсі любові самопожертву, турботу, дарування. Турбота,рождаемаяплатоновским еросом чи Арістотелевоїфилией, зумовлювалася особливим ставленням до цього конкретної людини, який став завдяки своїй красі коханим.

У цьому роботі розглянемо докладно концепцію християнського розуміння любові.


1. Поняття кохання тривалістю у історичному аспекті

 

>Распространенной є думка, за якою античність до пізніх стоїків не знає нічого такого заповіді любові. З цією асоційовано (і асоціюється) думка у тому, що антична етика - це з перевазі соціальна етика справедливості; що їй вистачить справедливості і що вона не виявляє уваги до людяності. Антична етика справді переважно - етика справедливості. І як така антична етика була соціальної, соціально орієнтованою етикою. Однак у своєї визначеності етика забезпечувалася характером самої соціальності за доби класичної античності. Це соціальність, що стверджувала себе у протистоянні роду, індивідуальному свавіллю, тиранічному сваволі. У умовах людяність може мислитися як переважнозаконосообразность, тобто. в соціально визначених формах поведінки. Тим більше що,законосообразностью не вичерпується простіримперативности в класичну античність.

Є безсумнівнимисторико-идейним фактом те, що платонівськалюбовь-ерос, іаристотелевскаялюбовь-филия несуть у собі важливеимперативно-ценностное зміст, прямо яке відкриває перспективу до формулилюбви-агапе. Стало звичним будь-яке розмірковування про любові, але тільки популярне, розпочинати з описи різниці між цими древніми поняттями любові. Але це і є відмінності, якіопосредованни принципової спільністю.

ПоЯмвлихуХалкидскому, словом ">дружба-филия" ми маємо Піфагору. Піфагор дружбою називав єднання всього з усім, зокрема людини з людиною. Дружба - універсальна сполучна сила у космосі. У чомусь аналогічнопифагоровской дружбіконфуцианскоежень (людяність): те властивість, людської натури, завдяки якому вона людина опиняється пов'язаних із всім - з людьми, з тваринами, із дикою природою. У формулі єдності небес, землі і совість людиниВ.С.Соловьев вбачав всеосяжну істину.

Відомо платонівське визначення любові як "спраги цілісності й прагнення до неї", здобута в ">Пире" (>193а) вустами Арістофана,предвосхищающего цієї формулою свій міф про андрогінностіперволюдей. У справжньому коханні кожен віднаходить своє неповторне інше Я, у поєднанні з до-рим міститься гармонія.Ксенофонтовский Сократ, стурбований необхідністю суворогоотличения духовної любові від любові чуттєвої, вказує: Саме за духовної любові "люди взаємно люблять одне одного", дивляться "одного іншого із задоволенням", розмовляють із доброзичливістю, надають "довіру одне другу" й піклуються "друг про одному" тощо. (>Mem, 8, 17-19).

У справжньому коханні людина прилучається доБлагу, Космосові, вічності. Міркуючи про Еросі, Платон вибудовує в ">Пире" ієрархію краси, у тих якої проясняється сенс "платонічного кохання" як спрямованості до високого і прекрасному. Іплатоновский Сократ (в ">Федре"), іксенофонтовский (в ">Пире") послідовно проводять думку, що особливості любові конкретного закоханого виявляються в тому, що він відчуває, суть у тому, як він ставиться до коханому і які відповідні почуття викликає. Ерос постає фундаментальної пізнавальної і творчої силою. У справжньому коханні до іншого людина стверджується, він оновлює себе через іншого, перероджується і знаходить безсмертя.

Отже, заплатоновским вченням про високоюлюбви-еросе проглядається певна етична парадигма, яку ставленням до вищої визначене, іопосредствовано ставлення до "ближньому". Цю парадигму може бутисимпатически-перфекционистской. І ця парадигма етики - у навчанні пролюбви-дружбе Аристотеля. Вченню дружбу належить важливе в структурі Арістотелевої "Етики". Вона починається з вчення про вищому благо, потім триває міркуванням у тому, яким повинен бути людина, аби відповідати вищому благу, потім - міркуванням у тому, як людина має ставитися перед самим собою, далі - у тому, як людина має ставитися до інших людей (і таке вчення дружбу), а завершення роз'яснюється яким буде блаженство такого, тобто. доброчесного,воздержного і дружелюбного людини.

>Сущностное зміст дружби, зміст дружби у власному значенні слова залежить від особливих - доброчесних інравственно-прекрасних - відносинах. Дружба у вузькому значенні слова це суть справи саме ті відносини, за яких людина послідовно й під кінець поводиться як доброчесний. Що за відносини? У дружбі людиблагодетельствуют одна одній; і навпаки, людиблагодетельствуют переважно друзям. Друг може друга цінність сам собою.

Вочевидь, що і стосовно змісту, і навіть із форміаристотелевская "формула" дружби дуже близька заповіді любові (в ">Риторике" тема дружби безпосередньо слід за темоюмилостивости і передує темі благодіяння), щоправда, у її старозавітному змісті: дружнє ставлення (чи, що таке, любов -philein) вважається поширеним лише з це реально і потенційно близьких, але серед таких згадуються серед інших й ті, хто пам'ятає образ і завжди до примирення.

Надалі розвитку філософського вчення дружбу концентрація суто етичних характеристик зберігається у повною мірою. Так, поЭпикуру, тим більше, що дружба є неодмінною умовою щастя однією з фундаментальних підстав блаженної життя мудреця, вона - те, що бажаніше заради себе самої. І відповідно до стоїкам, дружба - це форма відносин, що лежать волі волі і потрібна чесноти. Сказати когось, що вони друзі, зазначавЭпиктет, отже зазначити те, що - чесні і справедливі. Чи здатні ті, хто разом, до дружби чи ні, залежить від цього, чого вони вважають себе і свій користь - в свободу волі, у собі чи зовні. Дружба автономна: супроводжуючи родинним, сімейним відносинам чисоратничеству, ця сума них залежить, бо спорідненість чисоратничество відрізняють дружбу, чесність, совість, і відданість прекрасному (>Diss.II,22,30).Виявленное Арістотелем якість дружби: до друга ставляться, як перед самим собою; зберігається устоицизме, але в Сенеки воноспецифицировано у зв'язку з довірою: друга слід сприймати всією душею й довіряти йому, як себе (>Epist. III, 2).

Християнська концепція любові, як вона виражена у Новому Завіті, поєднуючииудаистскую і античну традиції, висуває першому плані у сенсі любові самопожертву, турботу, дарування. Турбота,рождаемаяплатоновским еросом чи Арістотелевоїфилией, зумовлювалася особливим ставленням до цього конкретної людини, який став завдяки своїй красі коханим. Християнська ж милосердна (>агапическая) любов перестав бути наслідком особистої симпатії чи захоплення іншим. У ньому актуалізується доброта людини, потенційно яке містилося у ньому й до зустрічі з цим конкретним людиною; причому у початкової любов до ближнього улюбленим виявляється саме ближній з його конкретними турботами й скрутами. Тому християнська любов до ближнього у принципі виключає ненависть: неможливо любити один і ненавидіти іншого. Найістотнішим в християнському розумінні коханні" було те, що вона включала у собі ще й прощення, і любов до ворогів.

У християнському розуміннілюбви-агапе як і, як й у платонівському розуміннілюбви-ероса, з'єднуються ставлення до вищої і ставлення до ближнього. Проте антична ">симпатически-перфекционистская" парадигма етики розвивається у ">перфекционистски-альтруистическую"; втім, її зачатки простежуються вже уаристотелевском вченні дружбу. Якщо "таїнство любові" в платонівському ">Пире" полягала у тому, завдяки еросу то вона може зійти за ієрархією вроди й досконалості від нижчого (любов до одиничному прекрасному тілу) до вищої (любов до вищої благу), то християнстві любов до Бога визначає і з меншою мірою опосередковує любов до ближнього.

Одночасно відбувається, якщо так сказати,етизациялюбви-агапе. Адже ерос античності непросто трансформується наагапе християнства. Істотне зміна відбувається у модальності любові. Щоправда, Сократ у Платона іКсенофонта лише зовні не претендує за більший, ніж опис любові. Вже акцентоване розрізнення міжАфродитой земної (простонародної) іАфродитой небесної,обигриваемое і Платоном, іКсенофонтом (кому надалі інеоплатониками), вказує, що ні вся те кохання гідна, що вважають любов'ю: кохання прекрасна (до душі, до цього вічного, до безсмертя, до Бога), як і така вона - належна. Отже, в античних теоріях кохання тривалістю у даному разі міститься "етика любові". Християнська теорія любові спочатку оформляється як етика. Християнство явно й настільки наполегливо наказує любов.Агапе (>caritas) стає фундаментальним принципом християнської етики.

любов християнський дружба євангелія

2. Новий образ кохання тривалістю у Євангелії

Християнство принесло у світ нове розуміння любові, хіба що в усьому протилежне античному розумінню.

Головним осередком любові християнство визнає Бога. Ні античний, ні іудейський світ не відали що така любові.Античних богів шанували, поклонялися їм, приносили жертви, але з любили когось із них як Єдиного,совершеннейшего Бога, особистість. Юдейська ж релігія визнавала нормою відносини людини до Бога страх.

Новий Завіт оголосив любов головним законом у відносинах чоловіки й Бога. Любов, на відміну поклоніння та страху, – ставлення взаємне. По християнським уявленням, Бог любить покупців, безліч своє кохання Він цілком виявив, відправивши у світ Свого Сина. "Бо таквозлюбил Бог світ, що віддав Сина Свого єдинородного, Щоб всякий, віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого у світ, щоб судити світ, але щоб світ врятований був через Нього", – йдеться у Євангелії від Іоанна (Ін 3, 16-17). "... Бог Свою любов до нас доводить тим, що Христос помер за нас..." (Рим 5, 8). Про новому відношенні християнина до Бога свідчать і ті слова Ісуса, звернені до людей: "Ви друзі Мої, якщо виконуєте те, що Язаповедую вам". "я вже не називаю вас рабами, бо раб не знає, що робить пан його; але Я назвав вас друзями, оскільки сказав вам усе, що чув од Батька Мого" (Ін 15, 14-15).

Інша щонайважливіша особливість християнського розуміння любові полягає у вимозі любити "ближнього". А поняття ближнього, ставилося в Старому завіті лише у "синам Ізраїлю", Ісус поширює усім людей незалежно від своїх приналежність до тому чи іншому народу. На прощальній розмові з учнями ("таємній вечері") Ісус неодноразово згадує, хіба що даючи заповіт перед розлукою, про обов'язок братерську любов: "Заповідь нову даю вам, так любите одне одного; як Явозлюбил вас, і ви так любите одне одного; у тій дізнаються усе, що ви Мої учні, якщо матимете любов собою" (Ін 13, 34-35).

Відповідно до Новому заповіту любов до ближнього є необхідною передумовою любові до Бога, щаблем до Нього. "...Бо не люблячий брата свого, якого бачить, може любити Бога, Якого вбачає?" (1 Ін 4, 20). Любов до ближніх включає у собі передусім любов до родичів, дітям, дружинам. Апостол Павло закликає: "Чоловіки, любите своїх дружин, як і Христосвозлюбил Церква та зрадив Себе ми за неї..." (>Еф 5, 25). Проте любов до ближніх, навіть до рідних, має заступати головного – любові до Бога. Ісус каже своїх учнів: "Не думайте, що Я прийшов принести світ на грішну землю; не світ прийшов Я принести, але меч, бо Я прийшов розділити людини ж із батьком його, і донька товаришує з матір'ю її, і невістку зі свекрухою її. І вороги людині – домашні його. Хто любить батька чи мати більш, ніж Мене, негідний Мене; і хто любить сина або доньку більш, ніж Мене, негідний Мене; і хто бере хреста свого і треба за Мною, не гідний Мене".

Любов повинна обіймати у душі християнина місце високе, ніж віра. Про це писав коринфян апостол Павло: "Якщо кажу мовами людськими і янгольськими, а любові маю, то я – мідь бриніла чи кимвал звучав. Якщо маю дар пророцтва, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання й усю віру, отже можу і гори переставляти, а чи не маю любові, – то я ніщо. І якщо роздам все маєток мого листа й віддам тіло моє на спалення, а любові маю, – немає мені тому ніякої користі".

Стверджуючи любов як вищу християнську чеснота, апостол Іоанн звертався до людям: ">Возлюбленние! будемо любити одне одного, оскільки любов Божий... Хто недолюблює, не пізнав Бога, оскільки Бог кохання" (1 Ін 4, 7-8).

Християнський ідеал любові надав значний вплив на світогляд європейців, хоча упродовж двох тисячоліть не перетворився на повсякденну норму всім, чи залишився ідеалом.

3. Любов як безсловесна пісня Богу

Глибоке розмежування християнства з язичництвом у сенсі любові чітко виявляється у творах Августина Аврелія (354-430), однієї з перших християнських філософів.

Він проводить різку межа між любов'ю та прагненням (похіттю). Любов'ю він називає прагнення душі насолодитися Богом заради нього, і навіть собою і ближніми – будь ласка. Навпаки,

Страница 1 из 4 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація