Реферати українською » Культура и искусство » Популярні сюжети в образотворче мистецтво


Реферат Популярні сюжети в образотворче мистецтво

Смирнов У. Л.

Кожен, хто знайомиться має з доробком старих європейських майстрів, неминуче зіштовхнеться про те, що повторюються багаторазово одні й самі сюжети і образи.

Усі старі майстра незліченну кількість раз зображували Мадонну з немовлям, святе сімейство, сцену Благовіщення чи такі епізоди із цивілізованого життя Христа, як втечу Єгипет, відпочинок шляху до Єгипет, сцени Страстей Христове вони Христа: Розп'яття, Зняття з хреста, Оплакування, Покладення в труну тощо. буд.

Майже всі художники різних країн зображували Святого Себастьяна, Марію Магдалину, Давида, Святого Ієроніма. Почасти таке сталість сюжетів й яскравих образів, притаманне мистецтва всіх західноєвропейських країн, пояснюється лише тим, що замовниками творів мистецтва були монастирі і Церкви. Простий народ теж була віруючим, і художникам було легше спілкуватися з ним мовою знайомих йому біблійних образів і сюжетів. Зображуючи події з Старого й Нового Завіту, старі майстра намагалися виділити у яких то етичне моральне початок, що було ближче їх особовому почуттю і теплішало особливо повчально їхнього віруючого глядача.

Звернімося до деяких сюжетів.

Христос та їхніх учнів в Эммаусе

Чим прихилив цей сюжет таких великих художників, як Тіціан, Караваджо, Веласкес і Рембрандт? Караваджо і Рембрандт неодноразово зверталися у його різні періоди свого шляху. Той самий сюжет зображували та інші, менш прославлені художники, наприклад іспанець Педро Орренто чи італійський художник Якопо Бассано, і навіть низку інших старих майстрів.

Сюжет простий. Після свого воскресіння з мертвих Ісус Христос з'явився двом своїх учнів, які йшли з Єрусалима в Еммаус та обговорювали події останніх днів: страту, поховання Пресвятої Богородиці та її незрозуміле зникнення з труни. Коли дорогою до них приєднався Христос й зацікавився їх бесідою, де вони дізналися його, розповіли їй усе події останніх днів, і у відповідь пояснив їм, всі ці події вже були передбачені пророками. Коли прийшли о Еммаус, учні запросили Пресвятої Богородиці з собою. Під час вечері "Він був упізнаний ними на переломленні хліба" (Лк. 24:35), але на цей момент Христос став невидимим.

Художники зазвичай вибирали для зображення той час, коли Христос преломлял хліб, і учні раптово впізнавали його. Караваджо і Рембрандт показують: у своїх картинах потрясіння учнів, які дізналися в супутнику свого вчителя — Христове вони Христа. Чому йому це потрясіння? Адже учні довгий час їздили разом із Христом, слухали його проповіді й, звісно, знали передбачення старозавітних пророків про Месії, про його страти і воскресіння через дні. Та й Христос по воскресіння своєму з'явився до них у тому самому людській особі, що вони колись знали. Звідки ж тоді потрясіння? Чому де вони могли Його дізнатися відразу? Тим паче, які самі зізналися, як раділи, як раділи їх серця, що вони бесідували з своїм супутником і слухали його. Адже це були знамення їм!

Справа у цьому, що це картини показують нам велику обмеженість, недостатність тих наших знань, які ми отримуємо повсякденним життєвим досвідом. Євангеліє вчить нас, що справжня пізнання суті речей дає віра.

Людина перетворюється на продовження усього життя бачить навколо себе одні й самі предмети навколишнього світу, існуючі по незмінним законам; спостерігає одні й самі явища природи; та й сама людське життя основу своєї протікає однаково: людина народжується, росте, навчається, трудиться, вирощує і чи виховує дітей, старіє і вмирає. І цей привычно-неизменное рух всього світопорядку та ще й суєтні повсякденні і найчастіше дріб'язкові турботи притуплюють духовне око людини, і він бачить навколо себе єдине одноманітне рух мертвої матерії, тому вірить лише звичному. Фома не вірив у воскресіння Христа, доки торкнувся Його рани. А ще Ісус відповів йому: "Ти повірив, бо побачив Мене; блаженны невидевшие і повірили" (Ін. 20:29). Люди перестають бачити чудесний у цьому, що оточує їх, перестають бачити Бога у кожному витворі. Проте диво постійно нас оточує. Хіба диво, що з крихітного деревного сімені, наприклад, сосни, виростає саме сосна? Хіба диво народження людини? І за зовнішнім виглядом оточуючих речей не вміють розгледіти їх сховану сутність, їх таємницю, то відносинах їх одне до друга ще більше короткозорості і легкодумства.

Більшість бачать лише зовнішність іншого, не проникаючи в глибинну сутність його. Коли, наприклад, сусідку Ломоносова запитали, яким людиною був він, вона відповіла: "Непутёвый був людиною. Його улюблена дружина постійно приходила за сковорідкою". Ця жінка не підозрювала у своєму сусіда великого ученого. Ось і учні Христа з його воскресіння не дізналися у ньому Бога, т. до. знали, що Христос мертвий і. А воскрешають. Адже за земного життя Пресвятої Богородиці вони, попри скоєні Їм з їхньої очах багато дива, вважали Його великим пророком, народним вождем, який врятує ворогів свій народ й усю країну, а не вочеловечившимся Богом. Тому Ісус, і сказав їм: "Про, несмысленные і повільні серцем, щоб вірувати всьому, що передбачали пророки!". (Лк. 24:25).

Одне слово, через слабкої Віри, і навіть її повної відсутності, супутники Христа і дізналися його.

На картині Рембрандта "Христос в Эммаусе" біля Столу лежить драбина. Драбина — символ сходження до небес, до Бога, символ духовного вдосконалення. Сходинки драбини — щаблі духовного зростання. Кожен щабель означала набуття якогось духовного якості. Драбина лежить підлозі, за нею не можна підніматися, що означає зупинку духовного зростання учнів Христа, розрив в зв'язку зі Богом, відсутність Віри.

Список літератури

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із сайту http://www.portal-slovo.ru

Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Фольклор
    Фольклор у перекладі англійської означає народна мудрість, народне знання. Розуміють цей термін
  • Реферат на тему: Перекази і легенди
    Переказ - те, що сягнуло нашого часу безпосередньо з глибини сторіч і тому зберегло дух на той час.
  • Реферат на тему: Частушки
    Частушка (приспівка, пригудка, коротушка) - найулюбленіший і распространеный нині вид, чи жанр,
  • Реферат на тему: Билини
    Былинные богатирі. Садко і Василь Буслаевич. Художній світ билини. Походження билин.
  • Реферат на тему: Жорстокий романс
    Важко знайти іншу жанр російського фольклору, такий улюблений у народі у народі і такі зневажуваний

Навігація