Реферат Випробування віри

Страница 1 из 3 | Следующая страница

священик ГеоргійЗавершинский

Шлях усвідомленої віри

Виникнення часом несподіваного і здивованого питання «що робити, якщо душа охолонула в вірі?» означає, що колись душі усе ж «горів» чи навіть «теплився» вогник віри. Колись здавалося, що так завжди, що віра – це щось невід'ємне і супроводжуватиме мене все життя. Завдяки цьому душі було, і упевненість у головному не залишала, адже в мені була віра у Бога. Вона приносила радість як дорогоцінна перлина, заради придбання яких можна віддати все нажите стан. Вона зігрівала душу своїм теплому і повідомляла сенс всьому цих подій зі мною у житті. Вона дороговказна зірка висвітлювала шлях, вказуючи його напрям і застерігаючи від влучення до ями. Віра допомагала будувати відносини коїться з іншими людьми, уникаючи конфліктам та образ, оскільки робила предмет будь-якого спору малозначущими тоді як собою, а з'ясування стосунків будь-коли виливалося в тривалу сварку. Віра давала правильний орієнтир у моїй ставлення до «засудженому» божественної любов'ю невіруючому світу і не дозволяла судити той інший світ якимось інакше, ще, як це робив Христос зі словом: «Отче! пробач їм, бо знають, що роблять» (>Лк 23:34). Віра зміцнювала, надихала, підтримувала, зціляла,умудряла. Віра допомагала мені жити.

І ось, щось повстала у мене, якийсь невидимий бар'єр став наростати і затьмарювати мою віру. Її світло, подібно зрадливому світу від тліючого вогника лампади, у якій закінчується олію, не висвітлює предмети навколо мене, і тільки відкидають дивні і тривожні тіні. Щодня тане упевненість у своїх силах. Усі ближче підкрадається сумнів доцільність і виникає запитання: а була вона в мені колись, вірити? І що це що означає – вірити? Усе навкруг живуть самотужки, і страшного із нею немає. Понад те, вони здаються мені спокійними, безтурботними, не обтяженими нічим штучним, але котрі живуть своєї природною життям. Не претендують чогосьзаоблачно високе та тому що видається їм сумнівним, а йдуть тим простих істин, які зрозумілі без особливих зусиль з себе. З цих людей стають мені ближче, зрозуміліше, рідніша, і працювати хочеться знову поринути у колишнє життя, коли віра ще торкнулася мене і вибила з того становища, де, видається нині, було так і і погано. Одне тепер страшно, – дуже чи пізно повертатися тому. Знову сумнів...

Одне одним, різнобічно сумніви починають долати мене, оскільки «щит віри» розсипається і, здається, нічого ми маємо опори, тому треба здаватися. Що ж відбувається? Чому віра залишила мене, адже раніше всі здавалося таким ясним і світлим? Невже це було ілюзією, а моя віра була надумана і була просто у тому, аби якось виділити себе у цьому світі, позначити таку здатність, несхожість інших і тим самим, якось возвеличити себе з них? Невже ця світ переміг і розпочинає своє, відновлюючи «статус-кво» і показуючи мені, що, мовляв, нічого тобі було тягатися зі мною, однаково опинишся там, де тобі судилося. Життя тьмяніє, сенс речей йде, фарби змиваються, світло меркне. Віра «вистигає»...

І все-таки щось сталося через те час, поки мене був у цьому, який живе без віри, світі, поки що робив зусилля з себе і, ведений вірою, піднімався сходами іншого життя, освітленої особливим світлом. Щось «зачепило» мене то й це не дає остаточно охолонути в вірі. Не залишає відчуття в зв'язку зі реальністю ще віри і дійсності цьому житті. Виникає поки що неусвідомлене бажання якось опиратися тому охолодження віри, який претендує стати неминучим фактом мого буття. Як свідомість повсталого від сну людини починає впускати реальність у внутрішній світ, хіба що котрий у дрімоті, так повертається реальність віри на людину, який почав було втрачати її. Озираючись довкола, ми знову бачимо світ проясненим оком і незамуленим свідомістю. Як спалах світла нам розум осяює проблиск думку про Бога, Який будь-коли залишить нас, навіть коли ми відмовимося від Нього. Совість прокидається, й тому людині стає соромно за своє слабкодухість і нерішучість. Хочеться все виправити й знову поринути у то буття, яке виходить із ще віри і супроводжується нею.

Іноді людині здається, що віра – це щось таке, що він підтримує у собі самотужки, і слід послабити зусилля з себе, як віра відразу стане. Це правда і ні. Звісно, без зусилля душа легко «занурюється у сплячку» і розбудить до того часу, поки хтось її розбудить. Та годі забувати, що колись, від початку, віри прийшла до нас без зусиль з нашого боку, «>беструдно». І ми тоді навіть було неможливо знати, що саме треба робити, щоб повірити, крім, то, можливо, загальних правив і звичаїв, встановлених Церквою. Але це правил і «обряди» тоді залишалися скоріш чимось зовнішнім, спочатку нетрогавшим найпотаємніше, що є у людини. Що ж таке ця сама таємне?

«Дух дихає, де хоче, і голос його чуєш, а чи не знаєш, звідки приходить і куди йде» (Ін 3:8). Цими словами можна охарактеризувати народження нашого віри, що є плід дії Святого Духа. Тут якось певним чином, непомітно, поступово, та все ж відчутно є образ Духа як Особистості. Це має бути добре зрозуміло нам, тому що Він «дихає, де хоче». Подібно людському бажанню щось сказати, кудись піти щось зробити, Дух повідомляє подих життя там, де Він «хоче». Але, на відміну нашого бажання надходити, як заманеться, Дух «хоче» точно той самий, що іншіБожественние Особи – Батько й Син. Стосовно нас і до цього світу їхнє бажання об'єднані – «щось погубити, але не всі то воскресити останнього дня» (Ін 6:39). Дух дихає вільно саме там, де бажання людини бути врятованим сполучається з бажанням Бога врятувати її.

>Триединая божественна воля є і його у кожній людині і крізь людини, в усьому світі. Проте гріх, зайшовши у світ, перешкоджає вільному здійсненню цієї волі. Людина вбачає зрозуміло і не знає, «звідки приходить Дух і куди йде» саме оскільки легко, без зусилля з себе і подолання своєї самості, неспроможна «зустріти» подих Духа і відчувати його своє власне. Пригадаємо слова праведного Іова: «Доки ще подих моє у мене і дух Божий в ніздрях моїх, не скажуть вуста мої неправди, і естонську мови мій не вимовить брехні!» (Іов 27:3-4). А ми,согрешая, перебуваємо у стані неправди і вимовляємо брехня, навіть замислюючись з цього. Тоді й переривається то подих, що дає нам життя вічне.

Найстрашніше таємне нашій душі – прийняття волі Божою про собі як справді нужденнім у порятунку. Саме завдяки цьому по-справжньому загрожує байдужість чи «духовна сплячка», як у нас вистигає віра.Приходящее змінюють вірі почуття самодостатності людини у житті країни іноді здається нам якимось ідеалом, оскільки у своєму байдужості воно хіба що захищає від різних шкідливих впливів і зловмисності навколишнього світу. Однак лише ілюзія, що такі щасливими, і не потребують нічого іншому, крім себе. Жоден з нас потребу не знає остаточно як душу іншу людину, а й своє власне.Самодостаточность не зможе стати гарантією безтурботної життя, тому що в людину, є душа, яка також рано чи пізно нагадає йому про себе. Якщо ні віри, то душа буде метатися у її пошуках, доки знайде. Які бувають страждання, які сумніви роздирають душу особи на одне частини, коли він, без віри не знаходячи опори нічого, втрачає баланс і може зважитися навіть у саме непоправне.

Деколи ми ще бачимо, як зовні абсолютно благополучна людина раптом зривається і, виявляючи повну втрату самоконтролю, чи, що гірше, агресію, робить щось із низки он що виходить і дає горі собі і привабливий іншим. Сучасний світ несе у собі печатку суїциду і тероризму, що до цього часу історії всього людства не виявлялося так чітко. Не тому це відбувається, що киселинсько-берестський осередок тяжкості суспільної свідомості зрушив, і світ перестав спиратися старою точку, яку давала віра у Бога, а нової не знайшов. Та й чи можлива вона? Духовне байдужість неспроможна тривати довго. Переставши дихати, людина помирає, хоча й відразу. Дихальна пауза, залежно від тренування, триває за кілька хвилин, а згодом неминучий вдих. Ось і у духовному житті, - хоча щодо часу ця пауза може затягтися, тим щонайменше, вдих буде, інакше настане смерть.

Втрата стійкого орієнтиру як одну людину, так всього світу не відбувається одномоментно і непоправно, завше залишається шанс, це і є альтернатива не відійти від нього. Але вибір залишається поза самим людиною, причому він потребує зусиль і навіть самозречення. Річ у тім, що балансування можливо до певної межі, на яких відбувається такий зрушення, що відновлення балансу зажадає втручання сторонніх.Разбалансированную механічну систему викликають рівновагу з допомогою зовнішньої сили. Людська ж душа на відміну механічної системи, щоб взяти таке втручання, повинна дуже захотіти цього й, відцуравшись свою самодостатність і замкнутості, усвідомлено спрямувати себе назустріч йому. Якщо вперше віра виникає у нас неусвідомлено, і ми дійсно не знаємо, звідки це спадає і куди зникає, то після здобуття досвіду віри пізнання цього можна і навіть стає невід'ємним. Кожен із віруючих повинен знати, «якого він хотів духу». Необхідно трудитися з того, щоб те знання не втратити і допустити, щоб наша віра охолонула. У разі охолодження віри потрібно докласти всіх зусиль можливе, що його зупинити і дістатися тих меж, коли наша душа перестане усвідомлювати у собі найголовніше й заповітне.

Саме переживання самого потаємного знову відроджується у душі, коли дією Духа ми прокидаємося від «духовної сплячки» і відчуваємо потреба у покаянні. Це великий Божий дар людині –протребность каятися. Не володіючи цим задарма, людина або поступово скочується дополуживотному стану, або підноситься в гордості й, нечувстствуя відповідальності за дії, може виправдати собі що завгодно. Обидва стану однаково небезпечні як самої людини, так оточуючих. Бог немає нас остаточно ніколи, проте Його впливом геть життя немає насильницького характеру. Він залишає нам вибір – довіряти Йому чи ні, щоб потім із цього усвідомленого довіри могли вільно виникнути віра і любов. Адже «силою не будеш» - у коханні немає примусу. І все-таки вибір, що дає нам Бог, кардинально відрізняється від цього, як ми звичайно розуміємо вільний вибір.

Коли ми виховуємо своїх дітей, іноді надаємо нею самою вирішувати, які можна, що не можна, бо інакше не навчиться сам аналізувати ситуацію і вчасно приймати рішення. Проте, люблячи своїх дітей і бажаючи їм потрапити до біду, ми завждистрахуем їх, щоб у разі неправильного рішення де вони постраждали. Наприклад, пояснивши, як і коли переходити вулицю, і надання зробити це самої дитини, ми ж не відпускаємо його правицю і завжди готові уберегтися від. Є і складніші ситуації, але хороші батьки мають передбачити можливі результати самостійних дій тато свого сина чи доньки Раїса й як попередити їх звідси, а й приготувати підтримку у разі помилки. Так, надаючи зробити свій вільний вибір, ми готуємося у разі потреби прийти допоможе, як і раніше, що вони попереджали їх про яка зачаїлася небезпеки, і по-людськи на кшталт маємо право «умити руки».

Як ж турботливий нас Бог! «Якщо ви хоч, будучи злі, вмієте дару благі давати дітям вашим, тим паче Отець Небесний дасть Духа Святого прохальним у Нього» (>Лк 11:13). Господь називає нас злими, оскільки наша воля спрямована до зла, коли ми це цілком усвідомлюємо. Проте, у коханні до своїх дітей мипревозмогаем своє природне злостиво й робимо їм благо. Бог надходить із нами незрівнянно більш делікатно, і далекоглядно. Наш вибір завжди супроводжується Його увагою, і коли можна зрозуміти, що ми зайшли у глухий кут невір'я й самості, то Він приходять допомогу, хоч і зволікає іноді. Зволікання дає можливість самим потрудитися над своїм довірою до Бога й, внаслідок, розраховувати на більш стійку і усвідомлену віру, яку буде важче похитнути. З іншого боку, це зволікання дає можливість глибше відчути свій гріх і принести глибше покаяння.

Покаяння – це головний крок до відновлення віри.Остивание в віріостужает наше серце, і це стає байдужим і холодним. Її перестає чіпати реальність подій із нами і більше коїться з іншими людьми. Тоді можуть статися дуже жорстокі речі у ставлення до іншим, до собі самим. Пробудження покаяльного почуття – перший ознака духовного одужання. Як у звичайній хвороби буває період погіршення, та був, після кризи, - одужання, і у духовному захворюванні – період охолодження змінюється кризою духовної безпорадності, «злиднів», на яких має йти одужання. Проте, як фізично хвороба може тривати досить дуже довго, прийняти хронічного характеру і навіть перейти у патологію, так, на жаль, складається у духовному житті.

Страница 1 из 3 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація