Реферати українською » Религия и мифология » Сотеріологія п'ятидесятників


Реферат Сотеріологія п'ятидесятників

Страница 1 из 3 | Следующая страница

прот. ОлегКоритко

Концепція порятунку відповідно до вченню п'ятдесятників.

Більшість розділів богослов'я даного релігійного течії є виклад догматичних поглядів традиційних протестантських церков. Найбільш оригінальна цьому плані самесотериология, у тісному значенні цього терміна, тобто. вчення про судовий процес особистого порятунку християнина. Проте, до створення загальної картини потрібно буде коротко описати доктрини п'ятдесятників безпосередньо співвідносні із заявленою в назві роботи темою.

Антропологія п'ятдесятників.

П'ятидесятники досить ліберальні щодо погляду організацію людини. Вони також готові визнати заснованими на Біблії яктрихотомистический, ідихотомистический погляди, хоча пріоритет віддається тому вченню, ними вони називають монізмом. У разі цей термін має виключно антропологічний сенс.

Суть зазначеної погляду на природу людей у тому, що людину розглядають як єдине ціле. Такі поняття, як «дух», «душа», «тіло» - у зазначеному контексті отримує значення різних аспектів людської природи. ТімотіМуньон, одне із авторів «>Систематического богослов'я» пише: «>Библейское вчення про гріховним природі пропащого людства включає у собі людини у цілому, а чи не його окрему складову».

Зазвичайпятидесятнические богослови свідчить про мету, переслідуванімонистическим підходом:

1) зазначити те що, зміна однієї складової людської природи впливає загалом все людське істота,

2) декларувати біблійне розуміння порятунку всю людину в повноті його природи, на противагу запозичений з античної філософії уявленню про тілі, як «темниці душі», про що йшлося вище.

Що б проілюструвати й інше становище відзначимо такі судження, запозичені з богословського видання Християн ВіриЕвангельской: «У Біблії людина показаний як єдине ціле, і "що доторкнеться для її частини, стимулюватиме нього на цілому», і далі: «У процесі освячення Святий Дух оновлює всю людину. І ми стаємо "новими тварями" у Христі Ісусі» (2 Кор. 5, 17).

Мета створення людини, відповідно до доктринам п'ятдесятників, то, можливоуяснена з такої фрази: «Бог створив Всесвіт у тому, щоб спілкуватися із людством у вічності». Походження людства милитися, як акт божественної волі. Проте будучибуквалистами за світоглядом, п'ятидесятники намагаються розмірковувати занадто багато з питань такого роду у вигляді те, що Біблія зовсім позбавлений прямого і точного вказівки до цієї проблеми.

Відповідно доБиблейскому тексту чоловік був створений за образом і подобиБожиему (Побут. 1, 26). П'ятидесятники розводять ці поняття.

Образ Божий є «відбиток сутності бога у людській натурі» (Тут мабуть недостатньо вдалий переклад англійського «>nature», зручніше було б, очевидно, перевести: «у людській природі» -O.K.).

У цьому вважається, що: «Образ Бога в нас з цих двох образів:нату¬рального й моральної, але з фізичного». Привертає увагу останню фразу, де явно заперечується відбиток Божественного образу тілесному складі людини, це особливо помітно і натомість «антропологічного монізму».

Тепер слід повернутися до двоякому розуміннюпятидесятниками образу Божого у людині:

Натуральний образ передбачає володіння такими властивостями, як інтелект, розум, воля. Усі перелічені атрибути притаманні також і Богу, у цьому відповідність власне і грунтується вказане розуміння Божественного образу.

«Моральний образ - відповідно до тексту однієї з підручників із богослов'я - включає у собі волю і сферу свободи, у якій можемо тренувати наші сили у самовизначенні». Якщо висловити таку ж думку, неперелагая буквально (як це зробив перекладач) англійський текст, можна сказати, що моральний образ передбачає володіння вільної волею і самосвідомістю, що у сукупності дає людині можливість самовизначення стосовно Богу. Інакше висловлюючись, моральний образ є здатність надходити морально, і саме ця здатність уможливлює виконанняБожиихЗаповедей.

На відміну від образу Божого, подобу відповідно до уявленням п'ятидесятників є закладений у людині прагнення до досконалості. Ці якістю в повноті мали Адам і Єва, але вони ми змогли залучити до повноті цю можливість,т.к.согрешив, підпали під владу диявола. Тут ми підійшли до наступній темі, яку умовно можна якамартология п'ятдесятників.

>Амартология п'ятдесятників.

Походження гріха розуміється відповідно до 3-й главою книжки Буття, як наслідок відхилення від волі Божою. Визначення природи гріха виводиться з тексту ПершогоСоборного Послання аз. Іоанна: «Кожен, робить гріх, чинить і беззаконня; і гріх є беззаконня». (1 Ін 3, 4) З зазначеного вірша Письма робиться узагальнюючий висновок: «Хоч би якою був гріх, власне це порушення Божого закону». Або кажучи більшабстрагировано, «зло це питання відносини, а чи не предмет».

Опис самого акта гріхопадіння сприймають згідноБиблейским текстом. Диявол образ змія спокусив Єву, навіяв їй думку про можливість служіння сама собі, а чи не Богу. Потім Єва провела Адама тим самим шляхом, пройдений сама. Оскільки прабатьки булипрельщени дияволом, то як наслідок сатана отримав повну владу над світом, а також і з людини.

Диявол узурпував влада Адама над матеріальним світом, а водночас та контроль самим людиною, добровільно, хоч і внаслідок обману,подчинившимся то акті порушення Божественної заповіді: «Коли у такому разі королівська влада перейшла до дияволові? Це було, коли Адам і Єва порушили заповідь Божу, повіривши спокусливим словамидрев¬него змія. Адам підкорився дияволові, підпорядкувавши йому своєї волі, і цього спілкування Адама з Богом було перервано. Людина непросто став слугою диявола, — надав себе самого всю землю, ввірену його піклуванню, сатани».

Іншим наслідком гріхопадіння було порушення єдності з Богом, розуміється юридично в «класичних» традиціях протестантського богослов'я.

Святість Божого, демонстрована у світі, як справедливість, тобто. ненависть до гріха (злу) і благовоління на добро, зажадала від Бога по-перше покарання для злочинців, а по-друге відшкодування заподіяного, котре складалося в образі БожественногоВеличия і Святості.

Провина,тяготевшая над першим людиною Адамом, перейшла все рід людський, як він нащадків. Оскільки гріх покарання для неї сприймається юридично, виникла потреба пояснення факту переходу гріха Адама попри всі його потомство (Рим. 5, 12).

Це питання у межах п'ятидесятницького богослов'я так можна трактувати у двох аспектах:

Гріх й для неї (вина) переходять усім людей відповідність до тим громадським принципом, за яким діти боржника несуть у собі відповідальність за борги батьків. Формальним юридичною підставою при цьому служить Заповіт, укладений Богом з Адамом. Чудово, що у букві про такий Завіті в Писанні ніде не говоритися, є лише непряме вказівку в книжки пророка Осії: «І саме, подібно Адаму, порушили заповіт». (>Ос.6, 7) Гіпотетична дотримання Завіту означала б щасливе благоденство Адама та її дітей, порушення ж Завіту призвело до протилежного результату. Ця теза демонструє нам впливу соціальної епохи, у якому зародився і незабаром отримав своє початкове розвиток протестантизм.

Злочин Адама привело його до розриву особистого єдності з Богом. Без підтримки якого не міг далі утриматися від гріха і мати святості (тобто. в скоєному виконанні Божественної волі). Або висловлюючись традиційнішим мовою: гріхопадіння призвела до викривлення людської природи. «Спотворена природа, яка породжує таку ж потомство, — це найкраще пояснення, що можна дати загальному гріха».

Гріхопадіння чоловіка було результатом її вільної вибору. Проте Бог попредведению Своєму колись створення світу визначив певні кошти на відновлення втраченого стану. Ці кошти такі:

До пришестя у світ Спасителя примирення з Богом досягалося старозавітної практикою жертвопринесень, пов'язану з виконанням Закону. Дане засіб було дієво через те, що з гріхи певних людей страждало невинне тварина, чого жертва отримувала деяку містичну цінність, і Господь, прислухаючись до цієї жертві, переставав ставити людині його гріх. Проте, засіб це були вкрай обмеженим і тимчасовим: обмеженим, оскільки очищало гріхи тільки одну людину (чи групи людей, напр.; народу Ізраїлю), до того ж лишесовepшeнние особисто, виключаючи первородний гріх, а тимчасовим, бо мало набирає сили тільки всоотнесении з прийдешньої Жертвою Христової. Недосконалість старозавітних жертв слід як і з факту їх повторюваності, відповідно до свідоцтву аз. Павла (>Евр. 7, 27-28).

Відповідно повний та остаточним засобом перемоги над гріхом і відновлення розірваного з Богом спілкування стало втілення і страждання Спасителя, завершені ЙогоВоскресением.

Вчення проИскуплении.

Спокута, досконале Господом і Спасителем Ісусом Христом розуміється відповідно до загальної юридичної установкою вже зазначеної почасти вище. Про явних недоліках подібних теорій ми говорили свого часу в описах віровчення баптистів.Пятидесятничеству не властивий оригінальний погляд на зазначену доктрину. Можна сміливо сказати, що вчення суть досконалого Христом Спокути, вміст даної деномінацією, за всіма пунктами збігаються з викладеної вище баптистської доктриною Спокути.

Як-от:

1) Рятівник сприймається сектантами, як замісник об'єкт праведного гніву Божого,

2) у зв'язку з ніж, Жертва Христа є і благання Батька,

3) і тому прямим й повітря найбезпосереднішім наслідкомИскупительногоПодвига можна вважати примирення Бог і погода людини.

На підтвердження зазначених суджень наведемо свідчення з оригінальних джерел.

Ось, що пише щодо СпокутиЙонги Чо - людина, чия думка має авторитет, як і харизматичної, іпятидесятнической середовищі: «Для Бога єдиний засіб врятувати рід людський, поневолений дияволом, було знайти такої шлях, з допомогою якого Вона могла на законних підставах (підкр. нашеO.K.) вибачити і первородний гріх, і власні гріхи людей». Цим «законною підставою» з'явилися страждання і смерть Сина Божого: «Народжений від непорочної Марії, Ісус прийшов у той інший світ без первородного гріха. Він жив життям без гріха і і. Як безгрішний людина Він був досконалим заступником (>O.K.) грішника. Будучи праведним, Він був розіп'ято за несправедливих і крізь дні воскреснуло зі мертвих. Своєю смертю Він заплатив (>O.K.) і поза наш первородний гріх, і поза гріхи, які скоїли ми».

Оскільки за людські гріхи сплачено сповна у Бога більше немає підстав щодо ворожнечі проти чоловіки й тому відбувається відновлення добрих взаємин чи, інакше кажучи, людина цього знову може відчути у собі милість Божу: "Робота Христа по примирення повертає нам назад милість і прихильність Бога."

Зрозуміло, що в разі превалюючий значення отримує смерть Боголюдину, на шкодуискупительному значенням ЙогоВоплощения і життя, і навіть Воскресіння, що, втім, декларується відкрито:

«Християнство віднаходить своє найповніше вираз над життя і вченні йогоОснователя, хоч би важливими вони були б, але у Його смерті (>O.K.) ».

Завершуючи опис уявлення п'ятдесятників про спокуту, необхідно зробити проміжний висновок суть даного вчення. Подібнобаптистам п'ятидесятники бачать у скоєному Христом подвиг, передусім, сплату викупу Батькові за досконалий людиною гріх. Цей вчинок Спасителя дозволяє Батькові задовольнити свою справедливу лють, разом із тим, вибачити всіх людей і кожній людині окремо все скоєні гріхи починаючи з гріха Адама. Необхідність приношення такої великої жертви виникає для п'ятдесятників, як ми змогли переконатися, з правових відносин, існуючих між Богом і людини. А, що людина могла бути врятований, Богу необхідно знайти достатнє з допомогою юридичної погляду основу вирішення конфлікту між Ним й Закону Його витвором, що й зроблено завдякиГолгофской Жертві.

Вчення особисте порятунок.

Уявлення п'ятдесятників про виправданні.

У додатку до конкретної людської особистості усе сказане вище означає, що завдання людини - «прийняти Христа своїм особистого рятівника» і тим самим відкрити Богу двері до своє серце, що Він, звинувативши нам хресні заслуги Спасителя, виправдав нас гріхів і відновив то спілкування з Собою, що було втрачено в Едемському саду. Схема ця відома, оскільки відбиває загальний протестантський погляд на таїнство порятунку.

Проте у про те, що п'ятидесятники бачать своєї місії у відновленні справжнього розуміння біблійних істин, а розвиток деномінації відбувалося виключно на протестантській грунті, то дані обставини сприяли з того що нерідко з боку висуваються обвинувачення за відношення до традиційним протестантським конфесій в забутті початкових принципів реформації. Ось приміром одне з таких претензій: «Ясна розуміння цієї істини Мартіном Лютером (про врятування виключно віроюO.K.) призвело до початку Реформації у Європі. На жаль, для протестантизму! Мільйони протестантів нині перебуває у темряві невідання щодо цієї істини і намагаються "стати досить хорошими дляспасе¬ния" - намагаючись врятувати себе цілком або частково, замість у своїй безпомічності покластися на Про те, Хто один може врятувати (Рим. 10, 2-4).»

Наше завдання у тому, що спробувати побачити те, що відрізняє уявлення п'ятдесятників про врятування відсотериологических доктрин інших деномінації. Відмінності ці лежать головним чином вченні про суб'єктивний бік порятунку, чи, інакше кажучи, щодо тому, як ввозяться життя кожної християнина зазначена доктрина.

Порятунок відповідно до уявленням п'ятдесятників є акт благодаті Божою, виключає будь-яку тимчасову протяжність. «Воно відбувається миттєво у житті істинного шукача Бога в останній момент, що він або він справді вірять».Уверование можна тільки коли з'являлося натхнення Духа Св., котрий діє на людину, як правило черезслишание чи читання Слова Божого. Дане уявлення полягає в словах аз. Павла: «Отже, віра від слухання, аслишание від слова Божого». (Рим. 10, 17)

Неодмінними атрибутами справжнього порятунку є: усвідомлення своїх гріхів і у яких, пов'язана з переконанням у цьому, що Христос є у повному розумінні мою особисту Рятівник, що Він постраждав замість мене розмовляє Голгофі, ніж у повноті відпокутував все мої гріхи.

>Логические слідства акта порятунку - суть відродження, виправдання, усиновлення і стійкість. Пояснимо перелічені терміни.

Відродження є миттєве дію Св. Духа, коли Він оновлює природу людини.

Страница 1 из 3 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація