Реферат Таємна Вечеря

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Гімназія №9

Таємна Вечеря

Сергеенко Галина 10 «А»

2009


Зміст

 

Запровадження

1. Приготування великодньої вечері

2. Суперечка учнів

3. Омовение ніг

4. Таємна вечеря

5. Видалення Іуди із потаємною вечері

6. Встановлення таїнства Євхаристії

7. Закінчення таємницею вечері

8. Прощальна розмова Панове з учнями

9. Притча про виноградної лозі

10. Про ненависть світу до учнів Христовим

11. Про перемозі світу до учнів Христовим

Список літератури

 


Запровадження

І сказав Ісус Христос: «Скажу вам, що наближаються дні, як ви плакатимете і ридати, а світ радіти. Ви продовжуватимете сумні, але сум ваша звернутися у радість. Як жінка, претерпевающая скорбота мучення під час пологів, ту годину забуває про неї, щойно родить, радіючи народженню людини у світ, і ви невдовзі возрадуєтеся, забудете свою скорбота – й невеличкі радощі вашої хто б відбере в вас».

То чому ж надійшла Ісус Христос у наше світ? Часом не тільки для, здобуття права прожити даровану йому Господом життя, як людина, підпорядковуючись лише природним інстинктам, а те, що порадити справжню віру в Бога своїм дванадцяти учням, котрі після її смерті підуть проповідувати всьому світу віру в Пресвятої Богородиці.

 


1.  Приготування великодньої вечері

Настав свято Великодня, встановлений спогад звільнення євреїв від ярма єгипетського. Кожна єврейська сім'я мала приготувати великоднього ягнятко і з'їсти його з прісним хлібом. І гіркими травами. На наступного дня після Великодня починався семиденний свято опресноков, позаяк у ті дні все їли прісний хліб, і навіть тримали у своїх будинках нічого квасного. Як укушання гірких трав служило нагадуванням гіркоту рабства, так відмови від квасного був знайомий відмови від закваски єгипетської (идолослужения, моральної псування), знаменням становлення межи простих людей чистий і свяченою.

Найстрашніше уготовление таємницею вечері було чудесним. Побувавши у Віфанії, учні запитали Ісуса.

- Де хочеш є Великдень? Ми і приготуємо.

Тоді Він надіслав апостолів Петра і Івана у місто, тобто у Єрусалим, сказавши їм, що вони зустрінуть там людини, несе глечик води. Їм слід буде поїхати з них і хазяїну вдома, де буде ця людина, сказати: «Учитель каже: час Моє близько; в тебе зроблю Великдень з учнями Моїми. – Де кімната, у якій Мені є Великдень з учнями Моїми?». І господар покаже велику кімнату, цілком готову, вистелену килимами, по східному звичаєм, зі столом посередині, близько якого готувалися місця для лежання.

І ми пішли його учні Його, і прийшли о місто, і в цьому, як їм, і приготували Великдень.

Ім'я господаря будинку не повідомляється євангелістами, на думку тлумачів, через ненависті іудеїв до християнам тоді, коли писалися Євангелія. Але безперечним здається, що він належав до послідовників вчення Христового, бо апостоли звернулися до нього з словами: «Учитель каже» - і повідомили йому, як знає, звіщення Иисусово: «час Моє близько». Залишилося переказ, сто будинок, де відбувалася таємну вечерю, належав святому євангелісту Марку (або його батькам) і тією самим місцем, де збиралися для молитви послідовники Пресвятої Богородиці по воскресіння Його.

 

2.  Суперечка учнів

Коли настав вечір, Ісус з дванадцятьма апостолами прийшов у той був раніше, де була приготовлена Йому великодня світлиця, і ліг із нею за трапезою.

По початкового встановленню ,великодню вечерю потрібно було смакувати стоячи, у дорожній одежі, а батькові сім'ї та з посохом в руці – для позначення поспішного втечі з Єгипту. Але з часом цей звичай змінився; невідомо коли це сталося, але, як на спонукання до цього свідчить про умовиводи пізніших рабинів, гласящее що стоячи зазвичай їдять раби, а іудеям, як які вийшли волю, потрібно було лежати за стравою паски.

По східному звичаєм, біля входу до будинок слуги омывали їх запилені ноги. На цього разу хто б омила ніг ні Ісусу, але Його учням – тому, мабуть, що тільки зайняли, з дозволу хазяїна, жодну з кімнат його будинку, але гостями їх були. Рятівник не привернув до себе це оскільки, не вимагав від Своїх учнів чистоти серця й помислів більш, чистоти тіла. Однак між апостолами відбулася розмова з цього приводу; їм дотриматися звичай омивання .Цю послугу зазвичай надавали молодші старшим: мимоволі прийшла думка, що ними має бути хтось менший, щоб прислужитися іншим.


3.  Омовение ніг

Зупинивши їх суперечка, Ісус напоумив учнів, нагадавши, що вони повинні йти до плекання себе, вони повинні піклується про взаємній служінні одна одній.

На підтвердження свого завіту смиренності і взаємного служіння. Христос встав з - за столу" й зняв із себе верхній одяг, залишившись лише у туніці, як раб. Потім взяв рушник і, подібно рабові ж, переперезався їм, налив води умывальницу і зачав обмивати ноги апостолам і витирати рушником яким оперезався.

Розповідаючи звідси, святої Евангелист Іоанн каже: і зробить Той, Який знав, що Бог все передав у Його влада – що Він Божий исшел і до Бога відходить! Христос так возлюбил людей – «Своїх сущих у світі, остаточно возлюбил їх» - що ні погребував їм Своїм прикладом показати їм, наскільки смиренність і короткість необхідні вступ до Царство Боже. Омывая ноги апостолам, Він відвернувся і зажадав від Іуди в нагадуванні про заповіді любити ворогів і благо творити ненавидящим.

Ми покликані добротворенню всім, але, як часто обтяжує нас цей обов'язок! Йде річ про допомогу бідним – з нас досить помітити у яких яку - або міцну звичку, хитрість чи нахабна брехня, щоб відмовитися від виконання боргу. Не хочемо допустити, що крайня злидні знищує душу, що веде до важким спокусам, і ми б поступилися їм, будучи піддані такому випробуванню. Ми повинні яких – то ідеальних жебраків, але серед тих нещасними і ми різниця лише у ступеня, а чи не в суть гріховності. Ісус ж Христос був утіленням святості – знаючи, що «Диавол вже вклав у серце Іуді Симонову Искариоту зрадити Його», Він схилив коліна перед Іудою.

Але коли його рятівник підійшов до апостолові Петру, не витримав – він вражений був діями Вчителі, незгідними, на його думку, з його високим гідністю – і в другій раз наважився перечити Христу:

- Боже, Тобі чи умивати мої ноги?

Тобто тобі чи виконувати обов'язок слуги, тоді як ми чекаємо наступу Твого Царства, де всі схиляються перед Тобою?

«Ісус мовив: що Я роблю, ти не знаєш, а уразумишь після».

Проте Петро упирався. Він зазначив:

- Не вмиєш ніг моїх довіку.

Безсумнівно, апостол Петро, надаючи таке непокора, керуючись почуттям безмежного благоговіння перед Христом і почуттям свого недостоинства. Але искроенное смиренність завжди виходить із слухняності волі Божою. І Господь застеріг апостола від опору рятівної волі Господньої.

- Не умию тебе, не маєш частини зі Мною.

За цих таємничих словах апостол Петро зрозумів, йдеться у справі, більш значному, ніж просте омовіння. Він попросив він обмити все відкриті частини тіла:

- Боже! Часом не тільки ноги мої, а й руки, і голову!

- Омытому потрібно лише ноги умити, оскільки чистий весь, - відповів Христос. – І чисті, в усіх. - бо Він знав зрадника свого.

Цими словами хіба що звертаючись до совісті Іуди і даючи можливість одуматися.

Закінчивши омовіння ніг, Ісус наділ Свою верхній одяг і знову ліг за великоднім столом. Чи розумієте ви, що Я зробив вам? – запитав Він апостолів. Ви правильно називаєте мене вчителем історії та Господом, і якщо Я омила вам ноги, те й ви повинні ніколи й в усьому виявляти смиренність і діяльну любов до ближнього.

«Якщо це знаєте, блаженны ви, коли виконуєте.

Не про всіх йде мова: Мені відомі, яких обрав. Але так збудеться Писання: ядущий зі Мною хліб підняв прямо мені п'яту свою».

Тобто учні ще було невідомо, що є зрадник, але мають були згадати слів Вчителі, «коли збудеться» предреченное.

 

4.  Таємна вечеря

Великодня вечеря встановили честь тієї достопам'ятної ночі, коли ангел смерті оминав усю країну єгипетську, вражаючи первістків, минаючи лише ті вдома, які окроплені були кров'ю агнця. 1То була на ніч у яку Господь звільнив Свій полонений народ.

З цією визволенням почалася нове життя для Ізраїлю – він став народом Божим.

«І сказав їм: дуже хотів Я є із Вами цю Великдень колись Мого страждання» - бо це була остання великодня вечеря, яку Господь міг святкувати з учнями Своїми в земного життя.

«І узявши чашу і благодарив, сказав: прийміть її й розділіть собою, бо кажу вам, що ні буду пити від плоду виноградного, доки прийде царювання Боже».

Це була старозавітна чаша – так звана, «чаша благословення», з якої испивали під час великоднього агнця, опресноков і гірких трав.

 

5.  Видалення Іуди із потаємною вечері

І що вони їли, Ісус Христос «обурився духом» і додав, звертаючись всім учням:

- Істинно кажу вам: одне із вас, ядущий зі Мною, зрадить Мене»

Він асоціювався зраднику у тому, що є ще час опам'ятається.

Апостоли, порушені неймовірним їм повідомленням Вчителі, підняли гучний говір. Мабуть, серед цього шуму, цих переговорів Іуда запитав: «Не я чи, Равви?»

- Ти сказав. – тихо відповів йому Ісус, і той у мовчанні зніс закид, уникаючи сорому бути наділеної перед.

Апостол Іоанн, наблизивши голову до грудях Ісуса («припадши до грудях»), запитав тихо: «Боже! хто це?»

«Ісус відповідав: той, кому Я, умочивши окраєць хліба, подам. І, умочивши шматок, подав Іуді Симонову Искариоту».

Подаяние пиши погибающему учневі захопив Іуди останнім закликом любові Господньої до каяття.

Але це ще більше озлобили Іуду, як це буває з душами, глибоко загрузлими у злі. Він взяв предположенный шматок і з примусом його з'їв. «І після цього цього ввійшов у нього сатана».

Господь бачив її терзання і хотів більш переносити безплідного присутності зрадника близько Себе.

- Що робиш, роби скоріш, - сказав Він йому, готовому вже й так йти он.

Цими таємничими словами, святитель Інокентій Херсонський, переривалися остаточно невидимі узи благодаті, що утримали погибавшего в святому колі суспільства Иисусова.

«Але з возлежавших не зрозумів, якого він це мовив. Він, прийнявши шматок, ту годину вийшов; а була ніч».

 

6.  Встановлення таїнства Євхаристії

Господь, який із неба дати життя світу, останні годинник Своєю життя зробив священну вечерю цього завіту зі Своїми учнями, яких Він вибрав з п'яти членів цього завіту бути светому світу. Але це годинник, у яких Старий Завіт удостоївся такої честі, для нього останніми. Настав час завіту Нового.

Господь, узявши хліб, і благословивши, переломив його й роздав учням зі словом:

- Прийміть, ядите: це є Тіло Моє.

Хліб, переломлений Христом у встановлення Нового Завіту, прийнято вважати квасним. А значення квасного хліба на тому, що він би живої, котрий символізує своє життя, на противагу хлібу опресночному, хіба що мертвому.

І хліб вже перестав бути просто хлібом, а став справжнім Тілом Христовим, лише вид які мали хліба.

«І узявши чашу і благодарив, подав їм і додав: пийте з неї всі;

Бо це є Кров Моя нового завіту, за багатьох що виливається, у остановление гріхів»

Учні, прийнявши чашу, причастились Крові Вчителі і Панове свого, оскільки вони знали від Нього, що Кров Сина Людського «істинно є пиття», єдиному що може вгамувати спрагу вічності у душі людської.

Архієпископ Аверский каже: «Під Тілом Христовим зрозуміло все фізичне істота Боголюдину, неподільно сполучене з Його душею і Божеством. Це саме істота Боголюдину дається у вигляді вина, дається над вдруге, лише для повноти Його видимого явища, чому вираз «причаститься під двома видами» є цілком точне – мається на увазі: причаститься одному й тому ж сутності.

Таїнство причащання, зване грецькою «євхаристія», що означає «дякувати», і сьогодні служить спогадом спокутної жертви, принесеною Ісусом Христом за гріхи людства. Причащаючись в євхаристії Тілом і Крові Христової, віруючі у спосіб поєднано з аналітичними Ним та між собою за одну тіло, до однієї Церква. «Господь запропонував нам Тіло Своє для харчування постійного та сталого», - каже святитель Філарет, і тому таїнство Тіло і Крові постійно відбувається і здійснюватиметься про кінця століття Церкви Христової за літургією, богослужінням, під час яких священнодействуется спогад таємницею вечері Спасителя.

 


7.  Закінчення таємницею вечері

Вступивши з Учениками Своїми, а ще через неї і з усіма віруючими, на Новий Заповіт, з'єднавши їх одне тіло з Собою, Господь сказав, пророчо споглядаючи, як вже совершившееся, прославляння Своє хрещеною смертю і воскресінням:

- Нині прославіся син Людський, і Бог прославився в ньому.

Славою Сина Людського було слухняність Богові і вільне прийняття страждань за гріхи світу. У хрещеною ж смерті Його відкривалася любов, святість і справді Божого – так Бог прославився в ньому.

 

8.  Прощальна розмова Панове з учнями

Остання розмова Пресвятої Богородиці з Його учнями. Изложена у трьох розділах його благовествования.

Богословами вона, поділяється втричі утішливі промови рятівника. І Перша їх починається словами: «Не смущайте серце ваше! Веруйте 1953-1955 і Мене веруйте!» Так звертається до учням Христос, бажаючи підбадьорити перед неизбежною разлукою викликати у яких довіру до Бога й до Нього Самому.

Якщо вони вірувати в Нього і любити Його, то Христос

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація