Реферати українською » Религия и мифология » Притчі Господа нашого Ісуса Христа


Реферат Притчі Господа нашого Ісуса Христа

Страница 1 из 4 | Следующая страница

РОСІЙСЬКАПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКВА

МОСКОВСЬКИЙПАТРИАРХАТ

>ЕКАТЕРИНОДАРСКАЯДУХОВНАЯСЕМИНАРИЯ


Твір на задану тему:

Приповідки Панове нашого Пресвятої Богородиці


>Курсовое твір

Студента II курсу

>Екатеринодарской

ДуховноїСеминарии

Голубєва Анатолія

 

Перевірив: протоієрей

ДимитрійБолтонов

 

 

 

Краснодар

2007


Зміст

 

Передмова

Притчі проЦарствии Божому

Притчі про милосердя Божому

Приповідки про всі добрі справи ідобродетелях

Про прощення образ

Про добріДелах

Продобродетелях

Про розважливості і молитві

Приповідки про відповідальність і благодаті

Відповідальність людини

Про благодаті Божою

Укладання

Список літератури


Передмова

 

ЗНАЧЕННЯЕВАНГЕЛЬСКИХПРИТЧ

 

Господь Ісус Христос нерідко проповідувавЕвангельское вчення у вигляді алегоричних оповідань, котрим брав приклади з природи чи сучасної життя. Такі розповіді отримали найменування притч. Хоча притчі були відомі ще старозавітні часи (2 Пара. 12, 1-6), особливе досконалість та краси вони у вустах Боголюдину.

У цьому, що Господь говорив притчами, св. Матвій бачить виконання пророцтваАсафа: “Відкрию вуста мої в притчі” (>Псал. 77:2). ХочаАсаф говорив це себе, але, як пророк, служив прообразом Месії, що це випливає з наступних слів тієї самої вірша: “>Произнесу ворожіння з давнини” що, власне, личить лише МесіїВсеведущему, а чи не смертному людині.Сокровенние таємниці Царства Божа гризуть, звісно, лишеипостасной Премудрості Божої.

Хто ж притча? Саме це питання єпископ Оверко відповідає : «Слово «притча» є переклад грецьких слів «>параволи» і «>паримия». «>Паримия» — в перекладі означає: стисле вищенаведене викладення, лист про правило життя (такі, наприклад, «Притчі Соломона»). «>Параволи» — це цілий розповідь, має глибший зміст й у образах, які зі повсякденного побуту людей, виражає вищі духовні цінності. Євангельська притча — цепараволи.

«Притчі Панове — цеиносказательние повчання, образи приклади для яких позичалися із життя народу й навколишньої йогоприроди»[2].

У «>Полномцерковно-славянском словнику», складеному протоієреєм Р. Дяченка, дається таке визначення: «Притча — загадка; загадкове, мудрий вислів, прислів'я; повчальне вислів;образ»[3].

«Притчі — це алегорія, у якій слухач потрібно розказати себе, — зазначив диякон Андрій Кураєв. — Євангельські притчі — це буде непросто життєві ілюстрації деяких моральних істин, а звернення до совісті людини: бачте ти, що приміром із тобою? Персонажі її наділяються якимось суворо певним характером. Не описуються, ісказитель притчі це не дає їх психологічного портрета. Персонаж притчі — це чистий суб'єктнравственно-религиозного вибору. Це з основних принципів побудови біблійного тексту: він звертається до самовизначенню людини, довибору»[4]. Коли учні Панове, приступивши до Нього, запитали: «Навіщо притчами кажеш їм?», Він зазначив у відповідь: «А, що вам знати таємниці Царства Небесного, а не дано, бо хто має, тому дано буде підписаний і збільшиться, а не має, в одного оніміє і те, що є; тому їм кажу притчами, що вони бачачи бачить, і чуючи не чують, і розуміють, і збувається з них пророцтво Ісаї, яке говорить: слухом почуєте — іуразумеете, і очима дивитися будете — і побачите, бо огрубіло серце людей цих, й закритими вухами ніяк не чують, й очі свої зімкнули, так не побачать очима і почують вухами, і зрозуміють серцем, і так не звернуться, щоб Я зцілив їх» (Мв. 13, 10-15). Здається, суворий вирок «>неразумеющим серцем», але Бог —многомилостивий і премудрийсердцеведец, пояснивши зміст притчі про сівачі апостолам, чомусь продовжував розмову з народом мовою притч. Можливо, що притчі можна використовувати як привід виходу тему розмови, як привід задля об'єднаного обговорення. Образи притч можуть і прикладом наслідування. Таким еталоном Господь представив нам милосердногосамарянина. Притча добре запам'ятовується. Повний зміст розмови навряд хто може переказати. На притчі сконцентрована суть, сенс уроку. Діти, приходячи додому, розповідають її рідним і друзям. Якщо учні пішли з занять байдужими, якщо де вони співпереживали почутому, коли їм не захотілося його переказати, то навряд щось добрепосеялось у тому душах. Слід звернути увагу поки що не одній особливості, що використовується Господом в Своїх зустрічі з народом: послідовність викладу. Її зауважив святої Іоанн Золотоустий: «Ось і завжди зазвичай Христос надходив: не спочатку, не за першого наставляннях, які і помалу пропонував дуже складні заповіді, ніж стривожити слухачів. Далі, оскільки заповідь здаваласятяжкою, дивися як Він пом'якшує її наступними словами, як пропонують нагороди, перевищують праці, і нагороди лише, а й за гріхи; про покарання поширюється навіть більше, ніж про нагороди, оскільки, зазвичай, й не так дані блага, скільки сувора загроза умудряємногих»[5].

У Євангеліях ми бачимо понад тридцять притч. Їх можна розділити відповідно до трьома періодами громадського служіння Спасителя. До першої групи ставляться притчі, розказані Спасителем невдовзі після Нагірній проповіді, у період другої і третьої Великоднем Його громадського служіння. У цих початкових притчах ідеться про умовах поширення й зміцнення Царства Божого чи Церкви між людьми. Сюди відносяться притчі про сівачі, про кукіль, про невидиме дедалі вищому сімені, зерно гірчичному, про дорогоцінної перлині та інші.

Друга ж група притч розказано Господом до кінця третього року Його громадського служіння. У цих притчах Господь розповів про нескінченному милосердя Божому до розкаюваним людей і виклав різні моральні правила. Сюди відносяться притчі про заблудлій вівці, про блудному сина, про немилосердному боржнику, про милосердному самарянині, про безрозсудному багатшими, про мудрестроителе, про судді несправедливому та інші.

У Своїх останніх притчах (третього періоду), розказаних незадовго до хрещених страждань, Господь говорить про Благодаті Божою і про відповідальність людини перед Богом, і навіть пророкує про покарання, що має збагнути невіруючих євреїв, про Своєму другому пришестя, про страшному суді, про нагороду праведним і вічної життя. У останню групу входять притчі про безплідною фіговім дереві фіг, про злих виноградарів, про покликаних на вечерю, про те, про десяти дівах, про працівників, отримали рівну плату та інші.


ПРИТЧІ ПроЦАРСТВИИБОЖЬЕМ

 

Учень Пресвятої Богородиці, Матвій, розповідаючи проЦарствииНебесном, наводить вісім притч Панове, хоча Ісус наводив в приклад вулицю значно більше. Якщо ми уважно прочитаємо ці сім притч (>Матф. 13 гол.), то легко зауважимо, що мені Христос вказує на Царство Небесне з початку остаточно:

1. початок Царства Небесного;

2. розвиток або поширення Царства Небесного;

3. завершення Царства Небесного.

Більшість цих притчею позначена словами:

>УПОДОБИСЯЦАРСТВИЕ НЕБЕСНЕ…

чи:ПОДОБНО ЄЦАРСТВИЕ НЕБЕСНЕ…

чи:ПАКИПОДОБНО ЄЦАРСТВИЕ НЕБЕСНЕ…

 

Притча про сівачі (>Матф. 13:1-23; Марк. 4:1-20; Луки 8:4-15)

 

Ця притча є за часом першої притчею Спасителя. У ньому говориться у тому, як по-різному приймають Божественне слово (насіння), і як слово по-різному впливає на людей залежність від їх душевного устремління.

У ньому Господь передбачає підСеятелем Самого Себе, під насінням —проповедуемое Їм Слово Боже, а під грунтом, яку насіння падає — серця слухачів. Господь жваво нагадав їм їхнім рідні поля, якими проходить дорога, місцями заросла колючим чагарником —тернием, іноді кам'яниста, покрита лише тонким шаром землі.Сеянье — прекрасний образ проповідування Слова Божа, яке, падаючи на серце, дивлячись станом його, залишається безплідним чи приносить плід, більший чи менший.

«Сіється слово Боже у кожне людське серце, — все чують звідси, та хто приймає Слово Боже? — запитував священик Димитрій Дудко. — Хто людей як слід усвідомлює, що Слово Боже — це насіння життя, і якщо вона в нас потребу не зійде у серце, то не просто голод духовний — це завжди буде наша загибель — без Слова Божого врятуватисянельзя»[6].

Закінчує Господь цю притчу знаменними словами: “Хто має вуха, так чує!” Цим заключним словом Господь стукає у серце кожної людини, закликаючи його уважніше зазирнути у свою душі і зрозуміти себе: не подібна його душа безплідною грунті, покритою лише бур'янистої травою гріховних бажань? Навіть якщо так, то ми не слід впадати у відчай! Адже негодяща ратай на посів грунт не приречена повіки залишатися такий.Старание і праця хлібороба може зробити її родючому. Ось і ми і мусимо себе виправити посадою, покаянням, молитвою та добрими справами, що з духовно ледачих, ігрехолюбивих стати віруючими і благочестивими.

Притча про кукіль (>Матф. 13:24-30)

 

"Царство Небесне", тобто. земна церква, заснована небесним Засновником і яка веде людей догори, "подібна людині,посеявшему добре насіння на полі своєму". ">Спящим ж людиною", тобто. вночі, коли справи може бути невидимі ніким - тут обгрунтовується хитрість ворога - ">прииде ворог його й всія плевели", тобто. сміттєві трави, які, поки малі, врунами своїми дуже подібні на пшеницю, а коли виростуть і починають вже відрізнятиметься від пшениці, то висмикування їх пов'язане з небезпекою для коренів пшениці. Вчення Христове сіється у світі, а йдиавол своїми спокусами сіє зло між людьми. На великої ниві світу живуть тому разом із гідними синами Батька небесного (>пшеницею) і сини лукавого (плевели). Господь терпить їх, залишаючи їх до "жнив", тобто. до Страшного Судна, коли, тобто. Ангели Божий, зберуть плевели, тобто. всіх роблять беззаконня, і вкинуто в піч вогненну, на вічні пекельних мук; пшеницю ж, тобто. праведників, Господь повелить зібрати в житницю Свою, тобто. в Царство Своє небесне, де праведники засяють, мов сонце.

Про невидиме дедалі вищому сімені (>Мк. 4:26-29)

 

Царство Небесне подібно сімені, яке,бив якось кинуто в землю, непомітно зростає звісно ж. Внутрішній процес цього проростання непояснений і невловимий. Як виростає з сімені ціле рослина, хтозна. Так само невловимо і незбагненно релігійне перетворення душі людини, скоєне силою благодаті Божою.

Про зерно гірчичному (>Матф.13,31-32)

 

На Сході гірчичне рослина сягає огрядна, хоча зерно його украй обмаль, отже в євреїв часів Христа існувала приказка: “Малий, як гірчичне зерно.” Це порівняння Царства Божого з гірчичним зерном цілком підтвердилося швидким поширенням Церкви країнами поганського світу. Церква, будучи спочатку малим, для решти світу непримітною релігійним суспільством, представленим нечисленної групою некнижковихгалилейских рибалок, поширилася протягом двох століть на все обличчя тодішнього світу — від дикої Скіфії до південної Африки і зажадав від далекої Британії до таємничої Індії. Люди найрізноманітніших рас, мов і культур культур знаходили у Церкві порятунок і духовний світ, аналогічно, як птахи в непогожу погоду знаходять притулок на гілках могутнього дуба.


Про заквасці (Мв. 13:33-35;Мр. 4:33-34;Лк. 13:20-21)

 

“Три заходи борошна” символізують три наснага: розум, волю і почуття, які благодать Божого перетворює. Вона просвіщає розум, відкриваючи йому духовні істини, зміцнює волю в всі добрі справи, заспокоює і очищає почуття, вселяючи на людину світлу радість. Ніщо землі не піддається порівнянню з благодаттю Божою: земне живить і зміцнює тлінне тіло, а благодать Божого живить і зміцнює безсмертну душу людини. Саме тому людина має понад усе дорожити благодаттю Божою і "бути готовим задля нього всім жертвувати, як звідси Господь розповів у наступному притчі.

Притча про скарб, прихованому на полі (Матвія 13:44)

Людина знав про скарб, що у не своєму полі. Щоб нею скористатися, він прикриває скарб землею, продає усе, що має, купує це полі, і тоді входить у володіння цим скарбом. Таку коштовність може мудрого і Царство Боже, розуміється себто внутрішнього освячення і духовних дарів. Затамувавши в собі цю коштовність, послідовникХристов всім жертвує і зажадав від всього відрікається, щоб нею володіти.

 

Притча про дорогоцінної перлині (Матвія 13:45-46)

Сенс притчі хоча б, як і попередньої: на придбання Царства Небесного, як найвищої коштовності в людини, треба жертвувати всім, всіма своїми благами, якими тільки володієш.


Притча про неводі,закинутом у морі (Мв. 13:47-50).

Ця притча має хоча б сенс, як і притча про пшениці і кукіль. Море - світ, невід - вчення віри, рибалки - Апостоли та його наступники. Цей невід зібрав від різного роду - варварів, еллінів, іудеїв,блудников, митарів, розбійників. Під чином береги, і розбору риби зрозуміло смерть століття і страшний суд, коли праведники будуть відділені від грішників, як хороша риба в неводі відокремлюється від поганий. Треба звернути увагу, що Христос Рятівник часто користується випадками - зазначити розбіжність у майбутнього життя праведників і грішників.


ПРИТЧІ ПроМИЛОСЕРДИИБОЖИЕМ

 

Після порівняно тривалої перерви і поза кілька місяців до Своїх хрещених страждань, Господь Ісус Христос повідав нам Свої нові притчі. Ці притчі умовно утворюють другу групу. У цих притчах Господь розкрив людям нескінченне милосердя Боже, спрямоване на порятунок грішних людей, і навіть дав низку наочних повчань у тому, як ми, слідуючи Богу, повинні любити одне одного. Почнемо огляд цієї другої частини з обговорення трьох притч: про заблудлій вівці, про блудному сина і митаря і фарисея, у яких змальовується милосердя Боже до розкаюваним людям. Розглядати ці притчі треба зв'язки України із великої трагедією, породженої первородним гріхом івиразившейся в хворобах, стражданнях, і смерті.

Гріх осквернив і зіпсував чимало сторін людського життя від самих древніх, здавна. Численні старозавітні жертвопринесення і обрядові омивання тіла подавали людині сподіватися прощення гріхів. Однак саме така перспектива оперта була на очікуванні пришестя у світИскупителя, Який має був зняти з людей гріхи й повернути їм втрачене блаженство спілкування з Богом (>Ис.53-я глава).

Про заблудлій вівці (>Мф.18,12-13;Лк.15,3-7)

 

Господь розповів притчу про заблудлій вівці, де зобразив як Богу дорога кожназаблудшая душа людська як і Бог шукаєизгибшие душі, аби повернути їх до Собі.Грешник тут змальовується у вигляді вівці, що найчастіше через незнання дороги, збивається зі шляху і відстає від стада, а Бог — у вигляді пастиря,

Страница 1 из 4 | Следующая страница

Схожі реферати:

Навігація