Реферат Христофагия

Страница 1 из 10 | Следующая страница

Останнім часом т. зв. «єврейський питання» став дуже актуальним й у громадському рух і, власне, в православної церкви. З'явився низку сумнівних і суперечливих публікацій, створюються, розколюються і припиняють існування громадські організації, зацікавлені це питання, з'являються і закриваються друкарські видання, ведуться судові процеси, марно очікують свого розслідування періодично совершающиеся вбивства. Надзвичайно цікаві речі відбуваються й у вищих ешелонах влади, й у структурах церковної ієрархії. В багатьох склалося свого роду передчуття, що жодне серйозне події світі неспроможна статися те щоб цей найделікатніший питання залишилося осторонь. Але навряд чи нам збирається нехтувати хоча б щось ясно із цього питання, коли ми не станемо колись на суворо Православну Церковну позицію.

Інакше, оскільки релігія іудаїзму значною мірою властива лише одного народу [1] ми будемо постійно змішувати релігійний питання з національним і необхідної ясності не досягнемо. У цьому вся змішанні різних понять нам будуть постійно зростає і невидиме допомагати, аби ми ні за яких обставин не добратися до суті. Промислом Божим і з з нехлюйства певних кіл час ми опинилися значною мірою обладнані фактичним матеріалом з цього питання, який так великий і різноманітний, що важко піддається короткому викладу. Розраховуючи на певну поінформованість читача, намагатимемося зробити лише ті узагальнення й оприлюднять висновки. Насамперед, хотілося міг би звернутися цієї статтею до православних євреям, які, по крайнього заходу, самі усвідомлюють, що конкретно ухвалили Христового Віру за моді, за раді, не як щось що прикрашає життя, а лише з самої лише любові до Синові Божу, постраждалому за наші гріхи і з почуттю жалю про своє хоча б мимовільною причетності до гріха предків. У цій зв'язку перший що виникає питання є єврейське богоизбрание.

1. У якій сенсі обраний єврейський народ?

Відповідь талмудистів це питання у тому, що єврейський народ обраний Богом назавжди і безповоротно, від Авраама до прийдешнього иудейскаго месії. Євреї, проти іншим людством, той самий, що за порівнянню з тваринами, і тому лише євреї і може називатися власне людьми, — це класична ситуація талмудизма. Языческий «зоологічний» антисемітизм не визнає Ветхаго Завіту за Одкровення Боже, тому повністю заперечує саму можливість будь-якої богообраності єврейства; навпаки, вважають цей народ просто сатанинським породженням від природи. Обидві погляду неприйнятні для Християнства. Маючи Святе Письмо Ветхаго і Новаго Завіту, ми ніде не знаходимо підстав такої однозначної залежності обрання Божого (чи сатанинського) від національну приналежність.

Християнська Віра здавна називає Богоизбранным народом, після Пришестя Спасителя, саму Церква Христового, складену з юдеїв та язичників, ПРИНЯВШИХ ХРИСТА й у ньому усиновлення Богу. У цьому переваги за християнами з обрізаних не встановлюється: «Немає іудей, ні еллин:… вси бо ви об'єднані есте про Христі Иисусе»(Гал.3.28). «Немає бо разнствия иудееви і еллину: Тієї бо Бог всіх, богатяй переважають у всіх котрі закликають Його» (Рим.10.12).

Останнім часом отримала ходіння, як кажуть, «уточнювальна» концепція, найвизначнішим проповідником якої є прот. А. Мень. Суть ея у цьому, що обрання євреїв як етносу, древнє обрання зберігається при зверненні Христу поруч із обранням у Христі, отже православні євреї мають у своєму Церкви якесь особливе становище, що з їх подвійним обранням і подвійний місією. Наводяться, приміром, слова аз. Павла у тому, що іудеї «з обрання ж возлюблении батько заради», навіть якщо вони «по благовествованию убо врази вас заради». (Див. Рим. 11.28). Аргумент цей представляється здавалося б досить вагомим, і плутанина буде неминучою, якщо раніше не розібратися, у чому сенс старозавітного обрання ізраїльського народу.

Якось за умовчанням весь цивілізований світ прийняв, іудейську думку, що все ізраїльський народ обраний був Богом з часів обетовании, даних Аврааму. Та це? Заповіт Бога з людиною є діло взаємне. Немає сумніву, що у часи мав Богом саме такий єдиний народ. Тоді як слова Спасителя у тому, багато званих, так мало обраних повністю можна й до старозавітним часів. Не всі ізраїльтяни відповіли на заклик Божий, даний через Мойсея і пророків, і тільки залишок ізраїлю істинно вступив у Заповіт з Богом, отримавши наперед від Нього і обрання. Величина цього «залишку» змінювалася стосункам до всього єврейського народу у різні пори від Мойсея до Маккавеев, але, що він нема більшості, а був абсолютним меншістю — це неспростовний факт всієї Священної Історії. Апостол Павло підсумовує часи: «нині останок з обрання благодаті бысть?.. Егоже искаше ізраїль, цього якби мав, а обрання (т. е. цей самий останок) одержав, інший ж ослепишася» (Рим, 11.5—7). З цього ми можемо говорити про обрання Богом всього ізраїльського народу, а говорити про обрання його залишку вірних. Неверные ж Богові і Його Обетованию про Пришествии будущаго Спасителя світу — не можуть причисляться до богоизбранному народу. Дафан з Авироном і Ахав зі жерцями Вааловыми, будучи етнічно ізраїльтянами, не можуть називатися богоизбранными. Проти цієї очевидності заперечити начебто нічого, однакоже, коли мова про богообраності єврейського народу, хоча б у старозавітні часи, звідси чомусь прийнято забувати, вважаючи етнічну приналежність тих часи достатньої для наслідування обрання Божого.

З обранням народу Богом часто плутають особливу милість Божу до того що чи іншому народу. Справді, в старозавітні часи Ізраїль був відзначений цілком особливими милостями, як жоден народ землі. Але милість Божого є одностороннє дію Панове, це, кажучи словами Христовыми, «звання», т. е. покликання, а обрання Боже — підкреслюємо — є дію двостороннє, т. е. обопільне.

Саме собою обрання Господом залишку вірних Йому вже може бути їм дає підстави пишатися чи хвальби, бо саму вірність свою обрані зберегли не інакше, як за допомогою Божою. Тим паче, особлива милість Божого народу, гарантоване йому, як кажуть, авансом, є предметом сугубої відповідальності, в жодному разі звеличування, предмет сліз й не так радісних скільки покаянних, бо милість Божого дана, але тоді ми самі гідні чи ея? Не вільний чи Господь будь-якої миті відібрати її ми? Не послужить нам ця милість в сугубе осуд, а то й користуємося нею до слави Божою.

Єврейський народ в дохристиянські часи був майстерно обробленим виноградником Божим серед духовної пустелі. Але коли його після стількох праць Небеснаго Садителя виноградник приносить замість гроздия терние, він підлягає спочатку оставлению (Мтф. 23.38), і потім і пожжению, оскільки надходять із усіляким древом, не приносить добраго плоду (Мтф.3.10).

У Новозаветные часи особливої милістю Божою було виявлено грецький і російський народи. Немає сумніву, що наш невірність Господу, також яка вже стала фактом, спричинила у себе, і потягне у майбутньому, щонайменше тяжкі покарання. Тоді як, ми віримо, що залишок цих особливо ущедренных Богом народів спасеться. І щоб коли самі хотілося б приєднатися до цього залишку, то перше, з чого треба розпочати, — це покаятися у своїй богоотступничестве, у своїй особистої причетності до беззаконням согрешившаго народу. Якщо ж натомість починається похвальба своєї богообраністю, це вірна ознака продовження богоборства, це найкоротший шлях до повного богооставлению і безодні пекельної. На жаль, цей шлях і обраний абсолютною більшістю єврейського народу — опір Богу, заснований на сатанинською гордості й наївною впевненості, що у відомому талмудическому вираженню, євреї більш приємні Богу, ніж Ангели.

Але повернімося до наведеної вище цитаті з аз. Павла у тому, що іудеї щодо обрання — кохані Божии заради батьків. Справді, той із іудеїв, хто має фактичне поєднання із богоизбранными батьками, хто істинно син пророків, той є держава й коханий Божий, бо разом з батьками своїми належить до обраного народу, — з цим немає спору. Але річ у цьому, які самі пророки, предвозвещавшие Пришестя Христове, указавшие час і важливе місце й обставини появи Месії землі, обличавшие одноплемінників за невірність Господу потерпілі при цьому від нього, — ці батьки богообраного залишку Ізраїлю належать за духом виключно Церкви Христової, а до богоотступной юдаїстською релігії немає взагалі ніякого стосунку.

Церква Христового, цей богоизбранный народ, є сукупність всіх, хто має успадковувати життя вічне, у які б часи не жили. Початком ея послужили не апостоли, саме пророки й ті деякі, хто вірили пророків і йшли їм. Вони є християни до Христа, оскільки вони вірували в грядущаго Месії, спілкувалися з Ним на кшталт ще до його Його Воплощения, жили Обетованием Пришестя Йому вторив і порятунку в ньому. Останні з цих «старозавітних християн» прийняли Христа, Пришедшаго у Плоти і пішли за Ним, оскільки дізналися в Нём Про те, Кого п'ять з половиною тисяч літ чекало людство. Рятівник Сам засвідчив в назаретской синагозі одного із численних пророцтв Ісаї про ньому: «днесь сбытся Писання це у ушию вашею» (Лк.4.16—22). І додано: «і вси свидетельствоваху Йому», т. е. здогадалися хоча б, що йдеться, хоча й побажали повірити, Тому, Чию молодість бачили перед собою, не знаходячи ній нічого особеннаго.

Не точні висловлювання «новий Ізраїль», «старий Ізраїль». Краще, можливо, сказати «духовний Ізраїль», підкресливши, що він єдиний, не поділяється Пришествием Христовим. Народ цей становлять усі вірні Господу і Христу Його, на єдиній сповіданні що утворюють немов єдину розум, зрящий Бога.

Два останніх тисячоліття слова «Ізраїль» і «Іудея» у прямому й позитивному буквальному розумінні ставляться саме до Церкви Христової, але й у жодному разі немає так званої релігії «іудаїзму» і його представникам, про які сказав Дух Святий в Откровении св. Івану: «глаголющыяся побуту іудеї, і суть, але брешуть», назвавши їхнє співчуття також «сонмищем сатаниным» (Откр.3.9). Справді, «Іудея» отже «сповідування», «Ізраїль» отже «зрящий Бога», але, де хулится Христос, там ще може бути праваго віросповідання, як і бачення Таємниць Божиих. Отож слова ці (разом, до речі, щодо слова «Сион» — св. гора у Єрусалимі), виявилися вкраденими у Церкви Божою представниками релігії брехні, які, й усе вовки, побажали прикритися овчими строями.

На питанні термінології слід затриматися трохи уважніше, оскільки саме тут виникає змішання національних героїв і релігійних понять. Отже, ми те, що істинні послідовники старозавітного законом і пророків, у власному значенні іудеї, прийняли Христа Ісуса і стали самі називатися Христианами, щоб відрізняти себе від «сонмища сатанина». Богоотступники і Христоубийцы почали називати себе іудеями і з цією назвою відомими у світі. Назва це буде непросто крадене, як свідчить про нього наведене вище вислів Св. Письма, але це незручно і те, під ним прийнято розуміти, як національність, і релігію, бо більшість євреїв Христианами Герасимчука. Звідси всяке виступ проти христоборной релігії легко піддавалося шельмування, як «націоналізм» і «антисемітизм». Слов'янський ж мову дасть нам іншій термін для позначення релігійної належності — жид, жидівство. Деякі заперечують, що це слово є лише польська транскрипція слова «іудей», однак у цьому випадку чого ж пояснити, що у слов'янському тексті Новаго Завіту вживаються паралельно обидва слова, як і в житіях святих, до речі, й у Богослужебных текстах. Апостол Павло, говорячи про собі, мимохідь роз'яснює термін «жидівство»: «преспевах в жидівство, паче багатьох одноліток моїх в роді моєму, излиха ревнитель сый отеческих моїх переказів» (Гал. 1.14). Зазначимо на слова. «Отеческие перекази — це і є перекази старців, які викривав Рятівник фарисеїв, кажучи, що вони суперечать Заповедям Божим [2]. Якби Апостол хотів підкреслити свою відданість древнеиудейской релігії, то сказав би: преспевах в иудействе, ревнитель сый законом і пророк. Але тут про інший релігії, не іудейської, а жидівської зовнішнім вираженням якої були перекази старців, згодом які становлять Талмуд. Задля справедливості треба сказати, що слово «жидівство» які завжди в слов'янських текстах вказує саме у іншу, фарисейскую, христоборную релігію, і водночас плутається щодо слова «юдейство», але, безсумнівно, що діти наші далекі предки, вводячи два різних терміна, бачили відмінність між ними, що згодом при численних переписываниях тексту могла кілька затуманиться, в т. год. не без допомоги самих представників жидівською віри. Російський секуляризованный мову вже втратив цю слов'янську чіткість. Замість релігійної слову «жид» сообщилась якась национально-вульгарная забарвлення на кшталт «хохол» чи «кацап». І тоді водночас слово «іудей» об'єднало необъединяемых людей: і пророків, і пророкоубийц, отож у російському перекладі Нового Завіту слово «жид» вже скрізь замінено на «іудей». Це чимало послужило подальшому перемішуванню національного з релігійним, що, природно, вигідна лише жидам (у слов'янській, релігійному буквальному розумінні)

Втім, багато слов'янські слова, употреблявшиеся це без будь-якого вульгарного відтінку, згодом якось «огрязнились», став чи не лайками. Наприклад, то слово, що у нових редакціях слов'янських текстів замінюється на «буесловие»: «оставиша Ірода, яко буесловна» (Акаф. Богородиці, конд. 6). Хто читав старі книжки, той зрозумів, про що йтиметься. Ось і тут, ми, виправдавши слов'янське слово «жидівство», підкресливши

Страница 1 из 10 | Следующая страница

Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Біографія Будди
    Сьогодні більшість дослідників сходяться в думці, що Будда жив десь наприкінці VI — початку V
  • Реферат на тему: Таїнство вінчання
    Молодих людей вінчаються, що це модно, оскільки нині все роблять. Але вінчання — це велике
  • Реферат на тему: Жерці та його роль
    Виконання общеплеменных ритуальних дій («собори», «події»), організація ритуальних дій, святилищ і
  • Реферат на тему: Буддизм
    Буддизм є найдавнішої світової релігією (виник у 1 тисячолітті до зв. е.). Переживши розквіт таки в
  • Реферат на тему: Виникнення християнства і перші християнські громади
    У основі догматики і богослужіння Християнства – Біблія, чи Святе письмо. Досвід пророків

Навігація