Реферат Ікона та спосіб

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Лепахин У. У.

У грецьких мові слово "ікона" має низку значень, основними серед яких є такі: "зображення", "образ", "уявний образ", "уявлення", "бачення", "уподібнення". Така багатозначності слова "ікона" не могла не спричинити розробку богослов'я ікони, певні суттєві боку розуміння самої ікони і иконописания як особливого виду мистецтва, на характер иконопочитания і иконоборческого мислення. Для носія мови, византийца, слово "ікона" було наповнений змістом, не адекватним сучасному, воно включало у собі цілу гаму відтінків (семантичних, емоційних, асоціативних). Оскільки слово "ікона" за іншими мовами є запозиченим і по певної міри залишається варваризмом сьогодні, всі ці відтінки скрадаються, затушовуються або зовсім пропадають. Цьому сприяє і його сучасний спосіб думання, ментальність, вища і вихована інших, часто протилежних раннехристианским, світоглядних і естетичні принципи.

У російській мові слово "ікона" закріпилося за священним зображенням як предметом церковного, богослужбового і побутового вшанування. Відгомін слова "образ" в понятті "ікона" ледь розрізнити. Натомість "образ", хоч і вживається як синоніма "ікони", все-таки частіше служить для позначення відстороненого уявної уявлення про предмет чи явище і має як широке полі словосочетаемости. Такого поділу особу" і "ікону" був в грецькій мові, і весь епоха иконоборческих суперечок, і навіть наступне розвиток богослов'я ікони, переконливо свідчать про це. З наведених вище значень слова "ікона" легко виділити два: "зображення" і "уявний образ" (інші, як семантичних синонімів, можна віднести або до першого, або до другого). Ця нескладна операція допомагає побачити, що у грецькій мові слово "ікона" позначає й матеріальне (зображення), й духовне (уявний образ) у тому органічною нерозривному взаємозв'язку.

Иконопись сформувалася на візантійської грунті, і богословська обгрунтування иконопочитания викристалізувалося там-таки, тому розуміння й інтерпретація ікони неможливі без звернення до грецького тексту Біблії у перекладі сімдесяти толковников.(1) Слово "ікона" зустрічається вже у першому розділі Святого Письма: "І сказав Бог: створимо людини за образом нашому..." (Быт.1:26) і далі, наступного вірші: "І створив Бог людини по побразу Своєму, за образом Божу створив його" (Быт.1:27). У трохи інакшій формі виявляється ідея в дев'ятій главі книжки Буття: "оскільки людина створений з побразу Божу" (Быт.9:6). Взаємозв'язок між "чином" і "іконою", навіть їхнього єдність, стануть помітнішими і більш у російській, коли ми в процитованих віршах Святого Письма замінимо один голос іншим: І створив Бог людини по іконі Своєю. Адам створений за образом Божу і являв з себе Його ікону, Адам — це иконообраз Божий.

Гріхопадіння прабатьків затьмарило, навіть приховало бого-образ-ие, иконичность першої людини, зробило образ Божий у ньому незрозумілим, майже нерозрізненим. Ідея такої емпіричну "нечистоти" иконообраза Адама, вигнаного із Раю, виражається наявністю артикля перед словом ікона наступного вірші: "Адам... народив сина по побобию своєму і з образу своєму..." (Быт.5:3). Якщо Сталін перший людина створений по Образу Божу, то Адам справив потомство вже з свого способу і виду, перекрученому гріхом. По милосердя Божу гріхопадіння призвело до у себе не втрату образу, а лише його "потемніння "адже, "Бог створила людину для нетління і соделал його чином вічного буття Свого" (Прем.2:23).

У Новому Заповіті слово "ікона" неодноразово вживається стосовно воплотившемуся Слову. Відповідно до апостолові Павлу, Господь Ісус Христос "є образ Бога невидимого" (Кол.1:15; ср.1Кор.11:7; 2Кор.4:4). Слід звернути увагу на особливості "богослов'я образу" у святого Апостола. Якщо Адам створений лише за образом Бога-Отця, то Христос Сам є цей Образ Бога невидимого. У посланні до Римлянам Павло пише, що Бог "Бо кого Він предузнал, тим гаслам і визначив бути подібними образу Сина Свого..." (Рим.8:29). Перша людина створений за образом Божу, і той Образ є Христос Логос. Адам, отже, створений по предвечному Першообразу — Синові Божу Ісуса Христа.  

У зв'язку з цим варто сказати про встречающемся іноді у богословської літературі іменуванні Бога-Отця Первообразом. У книжці "Ікона і иконопочитание" батько Сергій Булгаков пише: "...Стосунки між Батьком і Сином визначаються як між Первообразом і Образом" (Булгаков 1931: 77). Заодно він називає апостола Павла (Кол.1:15) і прп. Іоанна Дамаскина. Однак у наведених їм цитатах ні в Апостола, ні в Св. Батька підтвердження цієї думки ми находим.(2) Для прп. Іоанна образ є образ оригіналу: особи, предмета, явища. Образ покликаний из-образ-ить оригінал, явити, продемонструвати, і тому Господь Ісус Христос звертається до вопросившему Філіппу з такими словами: "...Видевший Мене бачив Батька; чого ж ти говоришь:"покажи нам Батька"?" (Ин.14:9).

Поняття "Образ" і "Первообраз" Святі Батьки, зазвичай, вживали як синонімів і відносили до другого Особі Пресвятої Трійці — Синові. Іноді можна вловити у Отців такий відтінок в розрізненні цих понять: Первообраз — це друге Обличчя Пресвятої Трійці до Боговоплощения, це невидимий Образ Бога невидимого; Образ — це став видимим, що втілився і вочеловечившийся Син Божий. Термін "Первообраз" поглиблює, уточнює і розкриває сенс слова "Образ", адже написане з малої літери ця остання слово означає образ Божий у людині, і загалом будь-якої образ.(3)  

Именование Батька Первообразом викликає нехай наївні, здавалося б, але неминучі і питання здивування: і якщо Батько є Первообраз, то ми не стверджуємо ми цим описуемость Батька; б) наскільки й чим відрізняється Первообраз від Образа; в) якщо Син — Образ Первообраза, то чи немає у цьому простий тавтології; р) якщо Син — Образ Первообраза, то Він вторинний Образ, а цьому випадку можемо ми, як це має відповідно до православної догматикою, казати про народження від Батька, про рівність і равночестии Облич Пресвятої Трійці; буд) і, нарешті, Первообразом кого є Батько, хто служить Йому оригіналом? — Відповіді ці запитання непросто важкі чи неможливі, — вони повели нас у область цілком штучних побудов на кшталт середньовічної схоластики, побудов, далеких православному мисленню і мають твердої опори в святоотеческом богослов'ї. Тому залишитися при термінології апостола Павла і більшості Св. Отців. Син — народжений "образ Бога невидимого" (Кол.1:15), і він не Образ Первообраза, а Первообраз чи Образ Іпостасі Батька (см.Евр.1:3).

Справжнє стан образу Божого у людині апостол Павло ув'язує з гріховним життям. Люди, живуть у гріху, "змінили славу нетлінного Бога въ подобу образу тлінного людини..." (Рим.1:23). Гріхопадіння й наступна гріховна життя людини означають зміна образу Божого у плані дихотомії "тленность — нетління", повернення ж початкового нетлінного иконообраза пов'язується святим Апостолом з перетворенням людини: "Ми усе, відкритим лицем, як у дзеркалі, споглядаючи славу Господнього, преображаемся той самий образ від слави в славу, як від Господнього Духа. (2Кор.3:18). Це перетворення дозволяє людині повернути, точніше, виявити у собі зі старою силою, в початкової повноті, в сяйві слави та краси образ Божий, реиконизировать, воиконовить себе: "І як м и носили образ персного, будемо носити та спосіб небесного" (1Кор.15:49).

Постає запитання, що став саме розуміють Св. Батьки під чином Божим у людині? "На це, — пише прп. Анастасій Синаит (VII в.), — экзегетами висловлюються чимало й різні думки. Хтось каже, що у "образу й подоби Божої" мається на увазі царствующее і самовластное початок в человеке(4), інші — що розумне і його незриму початок души(5), треті — що нетлінне і негреховное початок, коли світ Адам(6), і, нарешті, четверті стверджують, що саме вирікається пророцтво про хрещенні" (Анастасій 1990:304).(7) Прп. Анастасій наводить ці думки Отців не що суперечать одна одній, бо як що доповнюють одна одну. Сам Преподобний каже передусім про богообразии душі людської: "Бог створив тобі, — звертається вона до читачеві, — за образом і подоби Троичного буття Свого, якусь отпечатленную единосущную трійцю, пізнавану як одиниця", певна річ, помічає він, "душа створена по отпечатленному подобою, а чи не з природного рівності з Трійцею". Це троическое богообразие людини дуже важливо для Богопознания: "Пізнай прихованого Бога не ззовні, але зсередини себе; дізнайся через реально існуючі речі, і виходи з трійки у собі" (Анастасій 1990:311,312,313).(8)  

Прп. Анастасій Синаит ув'язує наявність образу Божого у людині з Боговоплощением. Якщо образ Божий несуть у собі душу та тіло, то, очевидно, у різних сенсах, і прп. Батько передбачає: "Мабуть, одна душа є (створене) за образом одного Божества, а поєднання душі, й тіла в маємо (створене) типу Воплощения Слова", тому людина "ясно предызображает і Вочеловечение Бога Слова — Єдиного від Святої Трійці" (Анастасій 1990:304). Душа людська створена по невидимому Образу Христового у його предвечном бутті. Людина перетворюється на цілому, як духовно-телесное істота, являє собою образ який втілився Панове, він — прообраз і "предызображение" (прп. Анастасій викладає історію спокути людини Спасителем як у зворотної перспективі) Боговоплощения. 

Ще одна аспект розуміння образу Божого розкривається у творах прп. Сімеона Нового Богослова, який, за багатьма іншими Отцями, розмірковує так, що людина троичен: розум, словом, і душа(9) дають повноту людської природи й богообразия. "За зразком Слова нам дано слово, бо словесні — від Слова... Воістину за образом Його душа кожної людини — словесний образ Слова... Маючи розумом навіть, вона (душа) має їх за суті нероздільними і неслиянными, і единосущными (за образом Трійці — В.Л.)... Якщо ти видалиш 1 із 3, то разом видалиш, звісно, і лідери всіх... Без душі що неспроможні існувати ні розум, ні слово. Отже, за образом так само помышляй і Первообразе" (Симеон 1993:3,146-147). Для прп. Сімеона Сын-Слово є Образ Батька, але з неподільності Ипостасей Пресвятої Трійці він водночас є й світло Образ Трійці; людина покликаний усвідомити себе чином Божим, а й чином Трійці. Понад те, по прп. Симеону вeдение своєї троичности допомагає людині сходити до Першообразу. Раніше цю думку розвивав прп. Анастасій Синаит та інші Батьки (Анастасій 1990:304-305,310-314), та прп. Григорій Синаит: "Як у людині є розум, словом, і дух; і розум немає без слова, ні слово без духу, але завжди сутність, і один одного, й які самі собою. Розум каже у вигляді слова слово проявляється у вигляді духу. По цього прикладу людина носить слабкий образ невиреченої і началообразной Трійці, показуючи й у цьому своє за образом Божу створення" (Добротолюбие 1993:5,134).

Свт. Василь Великий говорить про двох розуміннях, "разумениях" образу Божого у людині. Перше — "боголепное": Образ Божий полягає у володінні Божими властивостями (Василь 1846:1,173). Свт. Григорій Нисский також бачить сутність образу Божого разом чеснот (по контексту, — властивостей). Зиждитель "сколихнув" ними, ніби фарбами, образ Свій у людині (Григорій 1995:16,26). Позитивне (катафатическое) богослов'я дає докладний опис властивостей чи імен Божиих. Св. Діонісій Ареопагит(10) у книзі "Про божественних іменах" докладно говорить про таких іменах, як Справжнє, Життя, Розум, Премудрость, Істина, Слово, Любов, Добро, Світло, Краса, Воля, Свобода та інших. Всі ці имена-свойства однаково застосовні і до Батькові, і до Синові, і до Духу, це імена і Пресвятої Трійці. Проте людина ці Божественные властивості — лише "отобразы" (™ktЪpwma), відображення, відбитки небесних, Божественных властивостей. Вони від останніх і своєю обмеженістю, і можливість їх неправильного розвитку і використання. Наприклад, одна з імен Божиих — Життя: це Життя "сверхживая і живоначальная" (св. Діонісій Ареопагіт), Життя вічна, непідвласна смерті, Життя, має джерело у самій собі, Життя, витворюючи всіляку іншу життя. У людському образі це Божественне властивість обмежена своєї залежності від Бога — джерела Життя. Але цього, то вона може ця Божа іскра Божий, це богообразное властивість використовувати задля здобуття Життя вічної, задля цілковитого уподібнення цього властивості його Божественному первообразу, але в заперечення Життя, на остаточне затемнення у собі образу Божого, ввійти "розлогими воротами" в вічну загибель. Така сама можливість є в людини стосовно від інших богообразных, богодарованных йому властивостей — Свободи, Волі, Любові.

Поруч із "боголепным" існує, відповідно до свт. Василю Великому, й те розуміння образу, не заперечливе перше: образ Божий полягає у "тілесному малюнку" (Василь 1846:1,173). Син Божий — Образ Нетварный — спасіння людини втілюється та приймає на Себе образ "перстный", тілесний, щоб оновити, відтворити і пре-образ-ить його, повернути йому початкову чистоту. Отже, а) людина створений по Образу Божу, й має у собі передусім Образ другий Іпостасі — Образ Сина Божого, б) з неподільності трьох Облич Пресвятої Трійці, людина відображається і троичностью свого внутрішнього духовного улаштування, в) образ Божий у людині містить у собі даровані йому Господом Божественные властивості, р) нарешті, людина є чином Божим і з своїм "тілесним обрисам" як предызобразитель Боговоплощения.

До цього часу говорилося лише про спосіб Божому, але створений Богом "і з подобїю " (kaq' Рmo…wsin — Побут. 1:26). Саме поняття "подобу" вносить динаміку розуміння образу. Образ Божий неможливо втратити, належить самої сутності людини; він дано людині як запоруку його причетності до Бога, до вічної

Страница 1 из 2 | Следующая страница

Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ікона і символ
    У різних теоріях символу і символізму сталим спільну думку, за яким символ — це жива єдність
  • Реферат на тему: Синергийность иконообраза
    Намагаючись розв'язання проблеми Богообщения і Боговедения зустрічається кілька різних
  • Реферат на тему: Ікона і Святий Дух
    Ікона і Дух Святий — цій вічній темі приділяється досі мало уваги. У богослов'ї ікони
  • Реферат на тему: Вхід Господній у Єрусалим
    Свято Входа Господнього у Єрусалим прямо передує Страстной седмиці. Ця безпосередня близькість до
  • Реферат на тему: Соборність иконообраза
    Иконообраз має таку важливою характеристикою як соборність. Це виявляється бо як внутрішнє

Навігація