Реферати українською » Русский язык » “Повість про баченні якомусь чоловіку духовну”


Реферат “Повість про баченні якомусь чоловіку духовну”

С.В. Перевезенцев

У основі “Повісті” — запис бачення, виявленого у Москві 12 жовтня 1606 р. Цю запис здійснив протопоп Благовєщенського собору Терентій, який і став автором “Повісті”. І так було зафіксовано перше з численної чреды “чудесних видінь”, що сталися у Росії у Смутний час.

Текст “Повісті” був однією з найпоширеніших пам'яток давньоруської літератури — сьогодні відомо, принаймні, 28 її списків. Повість було внесено й у склад “Іншого сказання”, звідки була запозичена упорядником Хронографа третьої редакції. Як складової частини її включено в Толстовский літописець, й у зване, “Казанське сказання”. Старообрядці переписували текст “Повісті” вплость остаточно XIX — початку ХХ століття (див. напр. Списки СР РДБ 1878 р., Ф. 354. № 97; Ф. 218. № 1030. Кон. XIX — поч. XX ст.). Вперше опублікована ЛЗАК за 1861 рік у тексту, утримується в Толстовском летописце. У науковий обіг введена С.Ф. Платоновим. Найповніша публікація тексту “Повісті” було здійснено в 13 томі РИБ.

Створенню “Повісті” передували певні історичні вобытия. Восени 1606 року у Росії панувала дуже грізна політична атмосфера. Потому, що навесні 1606 року розлютована натовп москвичів вбила Лжедмитрія I, царем став Василь Шуйський. Проте його ніяк не контролювало ситуації у державі. Усією країною, зокрема та у Москві, почалися хвилювання, з вимогами з відповіддю — чому вбили “істинного царя”? А 12 жовтня до Москви, під прапорами вбитого Лжедмитрія I, підійшли війська заколотників під керівництвом І.І. Болотникова.

Саме на цей день, 12 жовтня, і це явлено якомусь “святому чоловіку духовну”, запалому в “тонкий сон”, чудесний бачення, “дуже жаху исполненно”. “Повість” повідомляє, що у Успенському соборі, освяченому “світлом невиреченим”, “чоловік духовний” побачив Христа, сидячого на престолі і оточеного ангелами, Богородицю, що стояла праворуч від престолу, Іоанна Христителя, який перебуває зліва, і навіть лики багатьох святих пророків, апостолів, мучеників, святителів, преподобних і праведних. Відповідно до баченню, Богородиця тричі молила Христа про обдаруванні милості “роду християнскому”. Проте двічі Христос суворо відмовляв у своїй милості, бо: “…Немає істини в царех й у патриарсех, ні в усьому священному чину, ні в усьому народі Моєму, новому Израили”. І лише у відповідь третє моління Богородиці Христос каже “тихим голосом”: “Тобі заради, Маті Моя, пощаджу їх, аще покаються, аще чи ж ми покаються, то ми не імам милості сотворити з них”.

Текст “Повісті про баченні якомусь чоловіку духовну” наповнений різній і багатозначною в людини на той час православної символікою. Насамперед, дуже важливо, що перед поглядом “чоловіка духовного” з'явився Сам Христос — досить рідкісне для практики російських видінь подія. Явище Панове підкреслювало винятковість як найбільш бачення, і реальних подій, викликали його. На виняткову важливість цього бачення вказує те що, разом із Христом були виявлені Богородиця, Іоанн Хреститель і з святі. Для людей, мешканців початку XVII століття, явище настільки значного низки Вищих Сил доводило лише одне — Господь, попри гнів, не відступився від імені Росії. Христового благодать продовжує виливатися на Російську землю, а Сам Христос продовжує вважати Росію Своїм богообраним “новим Ізраїлем”.

Відповідно до Біблії, у часи Господь жорстоко наказував за гріхи “старий Ізраїль” (див., наприклад, книжку пророка Ієремії). Тепер Христос карає “новий Ізраїль”, більше Він готовий “зрадити” Росію ще більшою кровопийцам і безжалісним розбійникам. Проте мета гніву Божиего не у цьому, щоб знищити гріховну Росію, суть у тому, щоб “виправити” її, повернути на істинний шлях. “Так накажутся малодушнии, і приидут в чювство, і тоді пощаджу їх”, — каже Христос.

Велике символічного значення має те що, що “чоловіку духовному” дали побачити моління Богородиці про заступництво за російський народ. Отже, страх православних людей до того, як і Божого Матір відступилася від імені Росії, виявляється даремним. Божого Матір продовжує зберігати Свій благодатний Покрову, розпростертий над Росією і зокрема, над Москвою. Недарма саме бачення відбулося кремлівському соборі Успіння Божої Матері — головному храмі Московської Русі. Але як показує текст “Повісті”, Богородиця багаторазово молила і продовжує молити Панове про врятування Росії.

Про те, що Господь надає Своєму явища на Русь виняткового значення, свідчать і вислів, сказані “чоловіку духовному” однією з що стояли біля Христа у тому, щоб “чоловік духовний”, як “догідник Христов” має піти і можуть розповісти усе, що вона бачила і чув, і щось приховувати. Отже, “якийсь чоловік духовний” виявляється тим “обраним”, через кого Господь повідомляє російському народу про Своєму участі у долях російського народу і збереженні заступництва Богородиці за Росію. З іншого боку, через “угодника Христового” російським людям повідомляють про тих гріхах, у яких повинні покаятися.

Із списку многоразличных гріхів особливий інтерес представляє те, що Христос докоряє “новий Ізраїль” за відсутності “істини” і “правди”. Варто нагадати, що російської релігійно-філософської традиції поняття “правди” багатозначно — те й моральна чистота, і соціальний справедливість, й дотримання законності. У цьому містичною-містичній-релігійно-містичної і моральної основою “правди” завжди шанували “справжня віра”, що базується на дотриманні заповідей Христа. У разі, “щоправда”, певне, розуміється саме тут сенсі, — як “справжня віра”. Адже Христос звинувачує російських людей тому, що де вони виконують Його перекази і зберігають Його заповідей Моїх. У цих словах вказується і шлях порятунку Росії — відновлення істинної віри у середовищі людей. 

Головними хранителями “правди”, як істинної віри, у Росії вважалися царі і Церква. Не даремно ж Господь звинувачує насамперед саме царів, патріархів та стилю всіх священиків, які забули Божу “правду”, втратили істинної віри, тому творять “неправедний суд” і “правих” переслідують. Тут ми вкотре зустрічаємося із визнанням факту падіння авторитету структурі державної влади, настільки часто проявлявшимся у роки Смутних часів. Проте власними силами обвинувачення царям і патріархам набагато більше грізні — а їх вирікають не простий люд, що лунають із різних вуст Самого Христа. Отже, в народному свідомості упродовж свого Смутних часів встановилося вже стійке недовіру своїм правителям. Настільки стійке, що був готовий сам розпочати вирішення ж власної долі. І Господь хіба що підтримував це рішення.

А загалом, попри гнівний викривальний тон, саме бачення мало явний оптимістичний характер. Адже Росія залишалася “новообраним Ізраїлем”, Богородиця зберігала Своє заступництво, а Христос обіцяв порятунок російського народу від бід. І це залишалося за самими людьми: повинні були прийняти у серця свої “страх Божий”, щире покаятися, і цим повертатися на милість Божу.

Саме так зрозуміли бачення “якомусь чоловіку духовному” сучасниками. Протопоп Терентій, який записав бачення, відразу ж потрапити повідомив про неї патріарху Гермогену, а той — царю Василю Шуйскому. Реакція правлячих кіл була миттєвої — вже 14 жовтня встановили спеціальний шестиденний покаяний посаду, а 16 жовтня “Повість” Терентія читався в Успенському соборі на широкий загал. Інакше висловлюючись, російське суспільство, яке зазнало втрат “правду” сенс у житті, сприйняло чудесний бачення, як знак Божий, з одного боку, яка пояснювала б страшні події Смутних часів, з другого боку, який би шлях порятунку. І, в такий спосіб, саме “чудесний бачення” стало каталізатором конкретних історичних дій.

У той самий час, значення “Повісті про баченні якомусь чоловіку духовну” у реальних історичних подіях по-різному оцінювався у пізнішої літературі. Вже XVII виникли діаметрально протилежні трактування. Так, “Толстовский літописець” повідомляє, що результатом покаяння стало заступництво Богородиці, — осліплене дивним чином військо Болотникова, розбили і відкинуте з Москви. “Казанське сказання”, навпаки, вважало, що цар, патріарх й усе “царський синкліт” не почули “баченню” і посміялися з нього. Таке “нехтування” грізні передбачення про численні карах справдилися — “за те Божий помста восприяша”. Проте характерно, що у обох цих творах самому факту “бачення”, як прояву Божою волі, надавалося виняткового значення. Адже саме “Казанське сказання” засуджувало саме людей, за “осміяння” виявлену Божою волі. Таке сприйняття “Повісті про баченні якомусь чоловіку духовну” зберігалося довго, а текст “Повісті” був однією з найпоширеніших пам'яток давньоруської літератури.

Схожі реферати:

Навігація